Mozaiek-voorganger Ies Maaswinkel: ‘Nederlandse kerken lijden aan eindeloos polderen’

Interview
Hij hoort er wekelijks verhalen over: Mozaiek biedt bezoekers een plek van herstel. Ies Maaswinkel, nu een jaar voorganger van Mozaiek010 in Rotterdam, verliet de gereformeerde wereld. De evangelische kerk werd ook voor hem een plaats van herstel en vernieuwde visie, zegt hij. ‘Zoveel kerken bereiken geen mensen die Jezus niet kennen.’
Marina de Haan
vrijdag 17 februari 2023 om 06:14 aangepast 13:54
Ies Maaswinkel, een van de voorgangers van Mozaiek in Rotterdam.
Ies Maaswinkel, een van de voorgangers van Mozaiek in Rotterdam. beeld Bas Czerwinski
Niet te missen

Wanneer Rotterdammer Ies Maaswinkel (56) door het stadshart van Maassluis wandelt, heeft hij een open en vriendelijke blik. Hij groet de ene na de andere voorbijganger. Het is enerzijds de erfenis van de man die eerder elf jaar predikant was van de Nederlands Gereformeerde Kerk (NGK) in deze stad. Anderzijds houdt Maaswinkel van mensen. Hij heeft oog voor de medemens en neemt geregeld tijd om naar anderen te luisteren en er voor hen te zijn.

‘Iedere ochtend bid ik tot God: wie brengt U op mijn pad?’ Als er dan een bijzondere ontmoeting volgt, zoals op dezelfde ochtend dat de journalist op de bank zit, dan dankt hij God hardop.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoop op genezing bij dienst op Opwekking. 'Elke keer een teleurstelling als er niks gebeurt'

‘Zondagavond is altijd de genezingsdienst. Ik heb meer dan eens voor me laten bidden, elke keer met vrij weinig verwachting, maar toch hoop’, twittert Marije Roeleveld daags voor Opwekking. Geneest ze dit jaar wel?

Afbeelding

Zwaaien met een kruis en zoeken naar verbinding. Propvol Opwekking brengt christenen bij elkaar

Terwijl de ontkerkelijking in Nederland doorzet, trekt Opwekking een recordaantal toehoorders. Waar in het kerkelijke klimaat stellingnames soms scherp zijn, vallen kerkmuren hier even weg, zeggen bezoekers.

Afbeelding

Opwekking werkt aan homostandpunt. 'We willen niemand pijn doen.' Maar ook: 'Je krijgt er altijd gedoe mee'

Opwekking werkt aan een standpunt over christenen met homorelaties. Een rol op het podium van de Pinksterconferentie zit er voor hen vooralsnog niet in. 'Die vraag is nooit gekomen, maar ik denk dat het niet zou gebeuren.'

Afbeelding

Nadine de Vos spreekt op Opwekking: 'Op de dag dat mijn oma overleed, kwam ik tot geloof'

Nadine de Vos spreekt dit jaar - als enige vrouw - op het hoofdpodium van pinksterconferentie Opwekking. Een gesprek over ‘de zegen van zes uur’, over woorden van God en over verschillen.

Afbeelding

'Waarom vind je Mozaiek spannend?' Arjen ten Brinke en Bart de Bruin over strijd tussen kerken

Er wordt vaak óver kerken en voorgangers gesproken in plaats van mét elkaar. In dit interview gaan de evangelische voorganger Arjen ten Brinke en de hervormde predikant Bart de Bruin een eerlijk gesprek aan.

Afbeelding

Volgens Het Zoeklicht is de eindtijd aangebroken. 'De duivel wil ons denken manipuleren'

'Normaal zit ik in een gereformeerdebondskerk. Bij ons gaat het niet vaak over de eindtijd in de preek.' Op de Zoeklichtdag duiden sprekers de 'tekenen van de tijd', om zo klaar te zijn voor de wederkomst van Jezus.