Luister naar

Opwekking 2023: wat kun je verwachten van dit christelijke festival en wat weten we al van het programma?

Achtergrond
Opwekking is het grootste christelijke festival van Nederland, dat jaarlijks plaatsvindt tijdens het pinksterweekend. Christenen uit het land komen ervoor naar Biddinghuizen. Op deze pagina vind je het antwoord op de meest gestelde vragen.
redactie nd
dinsdag 31 januari 2023 om 00:38 aangepast 13 februari 2023 10:45
Bezoekers van Opwekking vorig jaar beleven de dienst rond het kruis.
Bezoekers van Opwekking vorig jaar beleven de dienst rond het kruis. beeld Carel Schutte

Wanneer is Opwekking 2023?

Pinksterconferentie Opwekking wordt gehouden van 26 tot en met 29 mei. Dat is tijdens het pinksterweekend. Je bent vrijdag vanaf 9.00 uur ‘s ochtends welkom op het kampeerterrein.

Wat is Opwekking?

Opwekking is een christelijk festival, georganiseerd door Stichting Opwekking. Christenen uit verschillende kerken bezoeken het festival, waar diensten, seminars en concerten worden gehouden. Jaarlijks zijn er 60.000 bezoekers. 

Daarnaast is Opwekking bekend van de liederenbundel Opwekking. Tijdens het festivalweekend wordt de nieuwe fysieke cd gepresenteerd en verkocht. De liederen zijn al eerder bekend gemaakt en deels uitgebracht.

Opwekking benadrukt in haar uitingen sterk het werk van de Heilige Geest. Op de website staat dat Opwekking ‘gelooft dat God zijn kinderen oproept en toerust om de kracht van Gods koninkrijk zichtbaar te maken in ons dagelijks leven. Als we vervuld zijn met de kracht van de Heilige Geest, zal het licht van Jezus door ons heen stralen en kunnen we Nederland bekendmaken met het evangelie van Jezus Christus.’

Wat is het programma van Opwekking 2023?

Tijdens Opwekking zijn er verschillende diensten in de grote tent, midden op het terrein. Daarnaast geven christelijke artiesten concerten in de verschillende tenten. Tijdens het weekend is er een apart programma voor onder meer kinderen, tieners en jongeren. Hoogtepunt van het weekend is de sing-in op zondagmiddag. Het definitieve programma wordt op 1 april bekendgemaakt. Het thema dit jaar is ‘Maar wij zien Jezus’. Vast onderdeel is een genezingsdienst op zondagavond. 

Lees verder onder de foto.


Jaarlijks kamperen duizenden christenen tijdens Pinksteren op het festivalterrein. - beeld Carel Schutte

Wat is de sing-in van Opwekking?

Dit is het meest bezochte programmaonderdeel van Opwekking, waarbij veel bekende Opwekkingsliederen worden gezongen in de buitenlucht. Vorig jaar trok de sing-in ongeveer 45.000 bezoekers. De sing-in wordt traditioneel gehouden op het grote grasveld naast pretpark Walibi. 

Hoe kun je je aanmelden voor Opwekking 2023?

Je kunt je aanmelden voor Opwekking via pinksterconferentie.nl/aanmelden. Dat is nodig als je op de camping wil overnachten en als je een dagje naar Opwekking wilt.

Is er een livestream van Opwekking 2023?

Vorig jaar was er een livestream via de site en app van Opwekking. Of dat dit jaar weer zo is, is nog niet bekend. Het Nederlands Dagblad doet live verslag van Opwekking met een liveblog tijdens het hele weekend.

Waar is Opwekking 2023?

Opwekking wordt al jaren gehouden in Biddinghuizen, op het evenemententerrein Walibi Holland. De N306 is de enige grote weg richting het terrein. Daarom staat daar rond het festival vaak file. Zeker op zondag, als er veel daggasten komen.

Eind 2022 was er ophef over de locatie van Opwekking, waar asielzoekers werden opgevangen. Jaagt Opwekking asielzoekers weg? Het korte antwoord is: nee. Maar hoe zit het dan wel?

Hoe duur is Opwekking?

Kamperen op Opwekking kost 96 euro per persoon vanaf dertien jaar. Voor kinderen tussen 3 en 12 kost en 74.50 euro en voor kinderen van 0 tot 2 kost het 7 euro. Daar komen kosten zoals de toeristenbelasting en een parkeerkaart nog bij.

Een kaart als daggast kost 2.25 euro. Dat zijn de registratiekosten. Parkeren als daggast kost 11 euro per voertuig.

Wat betreft de kampeertarieven zijn er bij Opwekking vroegboekkortingen, voor mensen die voor 25 mei reserveren. Voor de exacte prijzen kunt u kijken op de site van Opwekking.

Hoelang bestaat Opwekking?

De eerste editie van Opwekking werd gehouden in 1971 in Bennekom. De conferentie bestaat dus 52 jaar. Later vond Opwekking plaats in Harskamp, Vierhouten en sinds 1996 in Biddinghuizen.

Welke liederen staan op de nieuwe cd van Opwekking?

Er zijn al vier liederen bekend, maar later dit jaar worden de andere nummers gepresenteerd. De volgende nummers zijn al uitgebracht:

Dank U Jezus voor Uw kostbaar bloed (875)
Voor altijd heilig (876)
U bent dezelfde (877)
Voor eeuwig Jahweh (878)

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuw Hillsong-schandaal: 'Houston betaalde dure vakanties, privéjets en horloges van collectegeld'

De door schandalen geplaagde Australische kerk Hillsong wordt beschuldigd van fraude, witwassen en belastingontduiking. Vooral Brian Houston en zijn familie moeten het - wederom - ontgelden.

Afbeelding

Twee aan twee door de straten van Amsterdam om bijbels uit te delen. Vrouwenplatform Zij Lacht doet het

Vrouwenplatform Zij Lacht gaat met zeventig vrouwen evangeliseren en bijbels uitdelen in Amsterdam. 'Op die manier geven we vrouwen, die Jezus niet kennen, de gelegenheid Hem te leren kennen.'

Afbeelding

Ze was atheïst, nu dient ze het Leger des Heils: 'We horen bij God en zijn schepping'

‘Van een stevige atheïst naar een stevige christen - ja, dat was een verrassing’, vertelt Bente Gundersen. Sinds dit jaar is ze commandant van het Leger des Heils. ‘Ieder is van waarde in het koninkrijk van God.’

Afbeelding

Studenten van Asbury pakken na 'opwekking' normale leven weer op: 'Ik leerde mezelf te vergeven'

Een maand geleden brak een ‘opwekking’ uit op een christelijke universiteit in de Amerikaanse stad Wilmore in de staat Kentucky. Hoe is het nu op de Asbury University? En kan je een opwekking wel stoppen?

Afbeelding

Excuses van worshipband InSalvation: 'Was niet onze intentie mensen pijn te doen'

InSalvation heeft excuses gemaakt voor de pijn die mensen hebben ervaren toen zij een optreden weigerden in een kerk met de homoseksuele dominee Alexander Noordijk. Noordijk hoopt dat de band met hem hierover contact zoekt.

Afbeelding

Nederlandse evangelisten en aanbiddingsleiders naar de Antillen: 'Bidden en voedselpakketten uitdelen'

Caribisch Nederland is in trek bij Nederlandse evangelisten en aanbiddingsleiders. Na zanger Gerald Troost en voorganger Ben Kroeske van River Amsterdam vertrekt Stichting Presence vrijdag naar de Antillen.