Luister naar

Opwekking 2023: alles wat je moet weten als je naar de Pinksterconferentie gaat

Achtergrond
Ga je een heel weekend kamperen of ga je een dagje naar Opwekking? Bekijk hier het programma en alle praktische informatie die je tijdens Opwekking nodig hebt. Op deze pagina vind je het antwoord op jouw vragen.
redactie nd
donderdag 25 mei 2023 om 10:00 aangepast 27 mei 2023 21:59
Bezoekers van Opwekking vorig jaar beleven de dienst rond het kruis.
Bezoekers van Opwekking vorig jaar beleven de dienst rond het kruis. beeld Carel Schutte
Student Student: achtergrond

Wat is het programma van Opwekking 2023?

Tijdens Opwekking zijn er verschillende diensten in de grote tent, midden op het terrein (zie het programma hieronder). Daarnaast geven christelijke artiesten concerten in de verschillende tenten. Tijdens het weekend is er een apart programma voor onder meer kinderen, tieners en jongeren. Hoogtepunt van het weekend is de sing-in op zondagmiddag.

Vrijdag 26 mei:
19.30 - 21.30 uur Samenkomst met Jeroen Dorstijn
22.00 - 23.00 uur Concert door Psalm Project

Zaterdag 27 mei:
10.00 - 12.00 uur Samenkomst met Jeffrey Rachmat
16.00 - 17.30 uur Concert Opwekkingsband
19.30 - 22.00 uur Samenkomst met Nadine de Vos

Zondag 28 mei:
10.00 - 12.00 uur Samenkomst met Henk Stoorvogel (Heilig Avondmaal)
14.30 - 15.30 uur Sing-in
19.30 - 22.00 uur Gebedsdienst met David de Vos

Maandag 29 mei:
10.00 - 12.00 uur Samenkomst met Billy Wilson
14.00 - 15.15 uur Concert Black Gospel Worship

Lees verder onder de foto.


Jaarlijks kamperen duizenden christenen tijdens Pinksteren op het festivalterrein. - beeld Carel Schutte

Wat is de sing-in van Opwekking?

Dit is het meest bezochte programmaonderdeel van Opwekking, waarbij veel bekende Opwekkingsliederen worden gezongen in de buitenlucht. Vorig jaar trok de sing-in ongeveer 45.000 bezoekers. De sing-in wordt traditioneel gehouden op het grote grasveld naast pretpark Walibi. 

Dit jaar leidt de christelijke worshipband InSalvation de sing-in. Vorig jaar kwam de band in opspraak toen men een worshipavond afzegde in de Protestantse Gemeente Monnickendam. Reden was dat de dominee van de kerk - Alexander Noordijk - getrouwd is met een man en tijdens de geplande avond zou bidden.

Hoe zit het met parkeren op Opwekking?

Als je naar het festivalterrein bij Walibi rijdt, kom je borden tegen waarop de parkeerplaatsen worden aangegeven. Voor het gebruik van een parkeerterrein heb je een parkeerkaart nodig. Als je je online aanmeldt als gast, is deze kaart direct te koop. De parkeerkaart is ook op het evenemententerrein zelf te koop. Als je vertrekt vanaf het terrein, wordt je parkeerkaart gecontroleerd. De kosten voor zo’n kaart zijn 11 euro.

Is er een livestream van Opwekking 2023?

Net als de afgelopen jaren, is de Pinksterconferentie ook digitaal te volgen. Een groot deel van het programma wordt gestreamd via Digitale Pinksterconferentie 2023. Het Nederlands Dagblad doet live verslag van Opwekking met een liveblog tijdens het hele weekend.

Hoe duur is Opwekking?

Kamperen op Opwekking kost 96 euro per persoon vanaf dertien jaar. Voor kinderen tussen 3 en 12 kost en 74.50 euro en voor kinderen van 0 tot 2 kost het 7 euro. Daar komen kosten zoals de toeristenbelasting en een parkeerkaart nog bij.

Een kaart als daggast kost 2.25 euro. Dat zijn de registratiekosten. Parkeren als daggast kost 11 euro per voertuig.

Wat betreft de kampeertarieven zijn er bij Opwekking vroegboekkortingen, voor mensen die voor 25 mei reserveren. Voor de exacte prijzen kunt u kijken op de site van Opwekking.

Moet ik me aanmelden voor Opwekking?

Het is verplicht om je aan te melden, ook als je komt als daggast. Je kunt je aanmelden voor Opwekking via pinksterconferentie.nl/aanmelden. Dat is nodig als je op de camping wil overnachten en als je een dagje naar Opwekking wilt.

Let op! Op zondag is het niet langer mogelijk om als daggast langs te komen zonder reservering.

Welke liederen staan op de nieuwe cd van Opwekking?

Dank U Jezus voor Uw kostbaar bloed
Voor altijd heilig
U bent dezelfde
Voor eeuwig Jahweh
Kennen
Machtige daden
Hart vol lof
Heer, ik roep van uit het dal
Wij zien Jezus

Wanneer is Opwekking 2023?

Pinksterconferentie Opwekking wordt gehouden van vrijdag 26 tot en met maandag 29 mei. Dat is tijdens het pinksterweekend. Je bent vrijdag vanaf 9.00 uur ‘s ochtends welkom op het kampeerterrein.

Wat is Opwekking?

Opwekking is een christelijk festival, georganiseerd door Stichting Opwekking. Christenen uit verschillende kerken bezoeken het festival, waar diensten, seminars en concerten worden gehouden. Jaarlijks zijn er 60.000 bezoekers. 

Daarnaast is Opwekking bekend van de liederenbundel Opwekking. Tijdens het festivalweekend wordt de nieuwe fysieke cd gepresenteerd en verkocht. De liederen zijn al eerder bekend gemaakt en deels uitgebracht.

Opwekking benadrukt in haar uitingen sterk het werk van de Heilige Geest. Op de website staat dat Opwekking ‘gelooft dat God zijn kinderen oproept en toerust om de kracht van Gods koninkrijk zichtbaar te maken in ons dagelijks leven. Als we vervuld zijn met de kracht van de Heilige Geest, zal het licht van Jezus door ons heen stralen en kunnen we Nederland bekendmaken met het evangelie van Jezus Christus.’

Waar is Opwekking 2023?

Opwekking wordt al jaren gehouden in Biddinghuizen, op het evenemententerrein Walibi Holland. De N306 is de enige grote weg richting het terrein. Daarom staat daar rond het festival vaak file. Zeker op zondag, als er veel daggasten komen.

Eind 2022 was er ophef over de locatie van Opwekking, waar asielzoekers werden opgevangen. Jaagt Opwekking asielzoekers weg? Het korte antwoord is: nee. Maar hoe zit het dan wel?

Hoelang bestaat Opwekking?

De eerste editie van Opwekking werd gehouden in 1971 in Bennekom. De conferentie bestaat dus 52 jaar. Later vond Opwekking plaats in Harskamp, Vierhouten en sinds 1996 in Biddinghuizen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoop op genezing bij dienst op Opwekking. 'Elke keer een teleurstelling als er niks gebeurt'

‘Zondagavond is altijd de genezingsdienst. Ik heb meer dan eens voor me laten bidden, elke keer met vrij weinig verwachting, maar toch hoop’, twittert Marije Roeleveld daags voor Opwekking. Geneest ze dit jaar wel?

Afbeelding

Thomas' relaties sneuvelden door zijn ijssalon, nu heeft hij een worshipcafé en thuis een Jezus-stoel

Thomas Lijten begon al in groep 7 met ondernemen. Op zijn zeventiende beheerste zijn werk zijn leven. Vorig jaar liet hij zich dopen. ‘Nu is mijn werk een middel om Gods koninkrijk te verspreiden.’

Afbeelding

Opwekking 2023: alles wat je moet weten als je naar de Pinksterconferentie gaat

Ga je een heel weekend kamperen of ga je een dagje naar Opwekking? Bekijk hier het programma en alle praktische informatie die je tijdens Opwekking nodig hebt. Op deze pagina vind je het antwoord op jouw vragen.

Afbeelding

Het leven van Carl Lentz, de pastor van Justin Bieber: Hillsong uitgezet, aan de slag in andere megakerk

Celebrityvoorganger Carl Lentz bouwde mee aan de wereldwijde groei van de pinksterkerk Hillsong Church. Met zijn charisma wist hij menig beroemd zanger en sporter aan de kerk te binden. Totdat hij sommige verleidingen niet meer kon weerstaan. Wie is deze hipstervoorganger?

Afbeelding

Waarom aanbiddingsmuziek vaak hetzelfde klinkt - en wat liedschrijvers daaraan willen veranderen

Moderne aanbiddingsmuziek lijkt vaak op elkaar. Veel populaire liederen ontstaan in vier internationale megakerken. ‘Er worden pogingen gedaan om die eenheidsworst te doorbreken’, zegt aanbiddingsleider Reyer.

Afbeelding

Studenten van Asbury pakken na 'opwekking' normale leven weer op: 'Ik leerde mezelf te vergeven'

Een maand geleden brak een ‘opwekking’ uit op een christelijke universiteit in de Amerikaanse stad Wilmore in de staat Kentucky. Hoe is het nu op de Asbury University? En kan je een opwekking wel stoppen?