Orlando Bottenbley (71) keert terug in een Friese baptistenkerk: ‘Ik wil mensen in hun kracht zetten’

Interview
Predikant Orlando Bottenbley wordt zondag ingezegend als predikant in een baptistenkerk in het Friese Dokkum. Hij blijft ook voorganger in Amsterdam. Daarmee keert hij na vijf jaar terug als dominee in de provincie waar hij bekendheid verwierf, in de Bethelkerk in Drachten.
Marina de Haan
donderdag 26 januari 2023 om 09:32 aangepast 15:21
Orlando Bottenbley wordt zondag ingezegend bij een baptistenkerk in Dokkum.
Orlando Bottenbley wordt zondag ingezegend bij een baptistenkerk in Dokkum. beeld Sjaak Verboom
Niet te missen

Drachten

‘Ik ervaar het als een duidelijke roeping om voorganger te worden in Dokkum’, vertelt baptistendominee Orlando Bottenbley (71), nog altijd woonachtig in Drachten. Vijf jaar geleden trok hij de kerkdeur van de Vrije Baptistengemeente Bethel in Drachten achter zich dicht. Hij droeg het leiderschap over aan een nieuwe generatie, en had nooit verwacht opnieuw leiding te geven aan een kerk in Friesland.

God had een ander plan, zegt Bottenbley nu. Zondag wordt de bekende dominee ingezegend in de Vrije Baptistengemeente Nehemia in Dokkum. En dat is zeer bijzonder, stelt hij, want zo’n dertig jaar geleden – in de tijd dat hij voorganger was van de Bethelkerk in Drachten – stichtte hij de gemeente in Dokkum, een kerk met nu zo’n ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoop op genezing bij dienst op Opwekking. 'Elke keer een teleurstelling als er niks gebeurt'

‘Zondagavond is altijd de genezingsdienst. Ik heb meer dan eens voor me laten bidden, elke keer met vrij weinig verwachting, maar toch hoop’, twittert Marije Roeleveld daags voor Opwekking. Geneest ze dit jaar wel?

Afbeelding

Zwaaien met een kruis en zoeken naar verbinding. Propvol Opwekking brengt christenen bij elkaar

Terwijl de ontkerkelijking in Nederland doorzet, trekt Opwekking een recordaantal toehoorders. Waar in het kerkelijke klimaat stellingnames soms scherp zijn, vallen kerkmuren hier even weg, zeggen bezoekers.

Afbeelding

Opwekking werkt aan homostandpunt. 'We willen niemand pijn doen.' Maar ook: 'Je krijgt er altijd gedoe mee'

Opwekking werkt aan een standpunt over christenen met homorelaties. Een rol op het podium van de Pinksterconferentie zit er voor hen vooralsnog niet in. 'Die vraag is nooit gekomen, maar ik denk dat het niet zou gebeuren.'

Afbeelding

Nadine de Vos spreekt op Opwekking: 'Op de dag dat mijn oma overleed, kwam ik tot geloof'

Nadine de Vos spreekt dit jaar - als enige vrouw - op het hoofdpodium van pinksterconferentie Opwekking. Een gesprek over ‘de zegen van zes uur’, over woorden van God en over verschillen.

Afbeelding

'Waarom vind je Mozaiek spannend?' Arjen ten Brinke en Bart de Bruin over strijd tussen kerken

Er wordt vaak óver kerken en voorgangers gesproken in plaats van mét elkaar. In dit interview gaan de evangelische voorganger Arjen ten Brinke en de hervormde predikant Bart de Bruin een eerlijk gesprek aan.

Afbeelding

Volgens Het Zoeklicht is de eindtijd aangebroken. 'De duivel wil ons denken manipuleren'

'Normaal zit ik in een gereformeerdebondskerk. Bij ons gaat het niet vaak over de eindtijd in de preek.' Op de Zoeklichtdag duiden sprekers de 'tekenen van de tijd', om zo klaar te zijn voor de wederkomst van Jezus.