Orlando Bottenbley (71) keert terug in een Friese baptistenkerk: ‘Ik wil mensen in hun kracht zetten’

Interview
Predikant Orlando Bottenbley wordt zondag ingezegend als predikant in een baptistenkerk in het Friese Dokkum. Hij blijft ook voorganger in Amsterdam. Daarmee keert hij na vijf jaar terug als dominee in de provincie waar hij bekendheid verwierf, in de Bethelkerk in Drachten.
Marina de Haan
donderdag 26 januari 2023 om 09:32 aangepast 15:21
Orlando Bottenbley wordt zondag ingezegend bij een baptistenkerk in Dokkum.
Orlando Bottenbley wordt zondag ingezegend bij een baptistenkerk in Dokkum. beeld Sjaak Verboom
Niet te missen

Drachten

‘Ik ervaar het als een duidelijke roeping om voorganger te worden in Dokkum’, vertelt baptistendominee Orlando Bottenbley (71), nog altijd woonachtig in Drachten. Vijf jaar geleden trok hij de kerkdeur van de Vrije Baptistengemeente Bethel in Drachten achter zich dicht. Hij droeg het leiderschap over aan een nieuwe generatie, en had nooit verwacht opnieuw leiding te geven aan een kerk in Friesland.

God had een ander plan, zegt Bottenbley nu. Zondag wordt de bekende dominee ingezegend in de Vrije Baptistengemeente Nehemia in Dokkum. En dat is zeer bijzonder, stelt hij, want zo’n dertig jaar geleden – in de tijd dat hij voorganger was van de Bethelkerk in Drachten – stichtte hij de gemeente in Dokkum, een kerk met nu zo’n ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ze was atheïst, nu dient ze het Leger des Heils: 'We horen bij God en zijn schepping'

‘Van een stevige atheïst naar een stevige christen - ja, dat was een verrassing’, vertelt Bente Gundersen. Sinds dit jaar is ze commandant van het Leger des Heils. ‘Ieder is van waarde in het koninkrijk van God.’

Afbeelding

'Ik dacht: Als je maar voor de Heer leeft, komt het wel goed. Niet dus', zegt deze bijbelshopeigenaar

Boeken, bijbels, bakjes koffie en een onbewoonbaar pand in hartje Gouda. Irene Klein Haneveld maakte er een bloeiende bijbelshop van. De concertorganisator, trouwambtenaar en nachtburgemeester zoekt nu een opvolger.

Afbeelding

Is Asbury het startschot voor een wereldwijde opwekking? 'God heeft iets bijzonders gedaan'

De 'opwekking' op de Amerikaanse universiteit Asbury in Wilmore, Kentucky trok twee weken lang duizenden bezoekers. Hoe gaat het nu verder? Vijf vragen aan ND-journalist Marina de Haan die aanwezig was bij de gebedsdienst.

Afbeelding

Van Toronto Blessing tot Nijkerkse Beroeringen: vijf opwekkingen die Asbury voorgingen

Duizenden christenen komen deze weken af op de 'opwekking' op het terrein van de Amerikaanse universiteit Asbury. In het verleden vonden verschillende opwekkingen plaats. Een overzicht van vijf opwekkingen in binnen- en buitenland

Afbeelding

Mozaiek-voorganger Ies Maaswinkel: 'Nederlandse kerken lijden aan eindeloos polderen'

Ies Maaswinkel, nu een jaar voorganger van Mozaiek010 in Rotterdam, verliet de gereformeerde wereld. De evangelische kerk werd ook voor hem een plaats van herstel en vernieuwde visie, zegt hij.

Afbeelding

Op deze universiteit bidden en zingen jongeren al acht dagen onophoudelijk. Is dit een opwekking?

Een gebedsdienst die al een ruime week dag en nacht doorgaat. Het gebeurt in het auditorium van de Asbury University in de Amerikaanse stad Wilmore, Kentucky. 'Er is iets bijzonders aan de hand. Kom allemaal kijken.'