Na het verlies van haar man zocht Pauline andere vormen van geloven: ‘Lange tijd voelde ik me afvallig’

Interview
Na het verlies van haar man ‘werkte’ het christelijke geloof voor journalist Pauline Weseman niet meer. In interviews en reportages ging ze op zoek naar nieuwe vormen van geloven, buiten de gebaande wegen. Ze omschrijft het als een ‘opnieuw christendom’, omdat ze God op een nieuwe manier ontdekte. ‘Het is een geloof zonder labels en vormen.’
Marina de Haan
vrijdag 6 januari 2023 om 08:00 aangepast 15:25
Pauline Weseman groeide weg van haar evangelische opvoeding en zocht nieuwe wegen om te geloven. ‘Ik voel me onderdeel van een groter geheel.’
Pauline Weseman groeide weg van haar evangelische opvoeding en zocht nieuwe wegen om te geloven. ‘Ik voel me onderdeel van een groter geheel.’ beeld Leonard Walpot

Lijden heeft een doel. Het overkomt je om dicht bij God te blijven, een soort martelaarschap. Dat leerde religiewetenschapper Pauline Weseman (50) in haar evangelische opvoeding. Deze en andere overtuigingen uit haar jeugd zorgden voor een gekaderd geloof. Een geloof waarin geen ruimte is voor andere visies en opvattingen. Maar het orthodoxe christendom dat ze vanuit huis meekreeg, begon steeds vaker te wringen. Als een jas die te krap zit. Op levensbepalende momenten, bijvoorbeeld in crisis of tegenslag, merkte ze dat haar geloof ‘het niet deed’.

Wat betekent het als je geloof het niet doet?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amerikaanse demonenuitdrijver begint kerk in Rotterdam: 'Ze biedt een concrete oplossing voor problemen'

De Amerikaanse voorganger Kathryn Krick (32) werd wereldwijd bekend door haar genezings- en bevrijdingsvideo’s op TikTok. Zij wil nu een nieuwe kerk planten in Rotterdam. Vijf vragen over deze beweging.

Afbeelding

Kan Opwekking nóg meer bezoekers kwijt? De organisatoren gaan het zeker onderzoeken

De organisatie van de pinksterconferentie van stichting Opwekking gaat onderzoeken of het mogelijk is verder op te schalen. Afgelopen zondag moest de organisatie nee verkopen, omdat het terrein ‘vol’ was.

Afbeelding

Hoop op genezing bij dienst op Opwekking. 'Elke keer een teleurstelling als er niks gebeurt'

‘Zondagavond is altijd de genezingsdienst. Ik heb meer dan eens voor me laten bidden, elke keer met vrij weinig verwachting, maar toch hoop’, twittert Marije Roeleveld daags voor Opwekking. Geneest ze dit jaar wel?

Afbeelding

Zwaaien met een kruis en zoeken naar verbinding. Propvol Opwekking brengt christenen bij elkaar

Terwijl de ontkerkelijking in Nederland doorzet, trekt Opwekking een recordaantal toehoorders. Waar in het kerkelijke klimaat stellingnames soms scherp zijn, vallen kerkmuren hier even weg, zeggen bezoekers.

Afbeelding

Thomas' relaties sneuvelden door zijn ijssalon, nu heeft hij een worshipcafé en thuis een Jezus-stoel

Thomas Lijten begon al in groep 7 met ondernemen. Op zijn zeventiende beheerste zijn werk zijn leven. Vorig jaar liet hij zich dopen. ‘Nu is mijn werk een middel om Gods koninkrijk te verspreiden.’

Afbeelding

Waar zijn de vrouwen op evangelische podia? 'Het is God die ons een positie geeft'

Een mannelijke kerkleider is de norm in evangelisch Nederland. Het is tijd dat er meer evenwicht komt tussen man en vrouw in leiderschap, vinden diverse vrouwelijke voorgangers en sprekers uit de evangelische beweging.