Bezorgde bewoners van Dussen vrezen de komst van Frontrunners: ‘Ze horen niet thuis in ons vredige dorp’

Reportage
In het Noord-Brabantse dorp Dussen praat iedereen erover: op het dorpsplein, in de supermarkt en in de kringloopwinkel. De evangelische stichting Frontrunners strijkt met genezingsdiensten en bevrijdingsconferenties neer in het ‘gemoedelijke’ dorp. Bewoners vrezen overlast en zijn een petitie gestart. Toch is niet iedereen ongerust.
Marina de Haan
vrijdag 6 januari 2023 om 05:51
Frontrunners Ministries heeft het voormalige partycentrum De Rietpluim in Dussen gekocht. Dit pand wordt neergehaald en er komen twee nieuwe gebouwen voor 8 miljoen euro.
Frontrunners Ministries heeft het voormalige partycentrum De Rietpluim in Dussen gekocht. Dit pand wordt neergehaald en er komen twee nieuwe gebouwen voor 8 miljoen euro. beeld Merlin Daleman
Niet te missen

Dussen

‘Die Frontrunners horen hier niet thuis. Het is gewoon een sekte. Ze hebben een aparte kijk op het leven’, vindt een 63-jarige man. Met drie tassen lege flessen is de man op weg naar de lokale supermarkt op het Vrijheidsplein in Dussen. ‘Straks komen er meer dan duizend bezoekers naar ons dorp. Dat moeten we hier niet hebben, hoor. Laat ze naar Urk of naar Staphorst gaan. Daar hoort zoiets thuis. Hier niet. Bijna iedereen denkt er zo over.’

De man spreekt spontaan een voorbijganger met voornaam aan. ‘Wat vind jij nou van die Frontrunners die naar ons komen?’ De man is net begonnen aan een loopje door het dorp, en haalt zijn schouders op. ‘Ik vind het prima. Ze moeten toch ergens behuizing hebben. Ik heb er geen moeite mee’..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoop op genezing bij dienst op Opwekking. 'Elke keer een teleurstelling als er niks gebeurt'

‘Zondagavond is altijd de genezingsdienst. Ik heb meer dan eens voor me laten bidden, elke keer met vrij weinig verwachting, maar toch hoop’, twittert Marije Roeleveld daags voor Opwekking. Geneest ze dit jaar wel?

Afbeelding

Zwaaien met een kruis en zoeken naar verbinding. Propvol Opwekking brengt christenen bij elkaar

Terwijl de ontkerkelijking in Nederland doorzet, trekt Opwekking een recordaantal toehoorders. Waar in het kerkelijke klimaat stellingnames soms scherp zijn, vallen kerkmuren hier even weg, zeggen bezoekers.

Afbeelding

Opwekking werkt aan homostandpunt. 'We willen niemand pijn doen.' Maar ook: 'Je krijgt er altijd gedoe mee'

Opwekking werkt aan een standpunt over christenen met homorelaties. Een rol op het podium van de Pinksterconferentie zit er voor hen vooralsnog niet in. 'Die vraag is nooit gekomen, maar ik denk dat het niet zou gebeuren.'

Afbeelding

Nadine de Vos spreekt op Opwekking: 'Op de dag dat mijn oma overleed, kwam ik tot geloof'

Nadine de Vos spreekt dit jaar - als enige vrouw - op het hoofdpodium van pinksterconferentie Opwekking. Een gesprek over ‘de zegen van zes uur’, over woorden van God en over verschillen.

Afbeelding

'Waarom vind je Mozaiek spannend?' Arjen ten Brinke en Bart de Bruin over strijd tussen kerken

Er wordt vaak óver kerken en voorgangers gesproken in plaats van mét elkaar. In dit interview gaan de evangelische voorganger Arjen ten Brinke en de hervormde predikant Bart de Bruin een eerlijk gesprek aan.

Afbeelding

Volgens Het Zoeklicht is de eindtijd aangebroken. 'De duivel wil ons denken manipuleren'

'Normaal zit ik in een gereformeerdebondskerk. Bij ons gaat het niet vaak over de eindtijd in de preek.' Op de Zoeklichtdag duiden sprekers de 'tekenen van de tijd', om zo klaar te zijn voor de wederkomst van Jezus.