Geld of Geest; waarom de ‘moederkerk’ Anaheim uit de Vineyard-beweging stapte

Nieuws
Vineyard Anaheim, de ‘moederkerk’ van de charismatische Vineyard-beweging, zou in maart niet uit het kerkverband zijn gestapt vanwege geestelijke gronden, maar om het geld, zegt Carol Wimber-Wong, de weduwe van grondlegger John Wimber. In april volgt een rechtszaak.
Herman Veenhof
maandag 28 november 2022 om 12:42
Alan Scott.
Alan Scott. beeld Screenshot Vineyard Anaheim

Los Angeles

Het hypotheekvrije gebouw van de grote kerk in Anaheim, een luxe wijk in de Amerikaanse stad Los Angeles, zou 55 miljoen dollar waard zijn en op de bankrekening van de eerste gemeente van Vineyard staat zeven miljoen dollar, zegt Carol Wimber-Wong in het Amerikaanse magazine Christianity Today.

De huidige pastores Alan en Kathryn Scott kondigden eind maart aan dat hun gemeente uit het Vineyard-verband zou stappen. Er waren geen duidelijke redenen voor, zei Alan Scott toen. ‘Het was een ingeving van de Heilige Geest, geen rijtje van een stuk of zes bezwaren tegen het kerkgenootschap’, zei hij toen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Orlando Bottenbley (71) keert terug in een Friese baptistenkerk: 'Ik wil mensen in hun kracht zetten'

Hij had nooit verwacht opnieuw leiding te geven aan een kerk in Friesland. God had een ander plan, zegt predikant Orlando Bottenbley nu. Hij gaat twee baptistenkerken leiden.

Afbeelding

Dit evenement wil jongeren enthousiast maken voor Jezus. 'Ik ben high van God, kennen jullie dat?'

Honderden jongeren ontmoeten elkaar in Amersfoort om zich wakker te laten schudden. ‘Deze generatie heeft een radicaliteit waar mijn hart van opspringt. Jezus wil je leven van binnenuit transformeren.’

Afbeelding

Deze kerk houdt nog maar twee diensten per maand en groeit: 'Voor sommigen was het een schok'

Evangelische gemeente Vechtstroom in Dalfsen houdt sinds vorig jaar twee diensten per maand en kiest op andere zondagen voor kringen of andere vormen van ontmoeting. ‘Kerk-zijn is meer dan samen luisteren naar een preek.’

Afbeelding

Geen doop in Meer van Genève. 'Zwitserse rechtsorde heeft voorrang boven religieuze verplichtingen'

Twee evangelische kerken in Genève krijgen geen toestemming om in het meer te dopen. In de stad van Calvijn geldt sinds 2020 een wet die religieuze uitingsvormen in de publieke ruimte nauwelijks toestaat.

Afbeelding

Marije werd na corona niet meer beter: 'Het komt niet goed - kunnen we dat samen even níét begrijpen?'

Mijn beeld van God is sinds ik ziek ben, niet veranderd. Maar misschien durf ik nu wel meer tegen mijn godsbeeld aan te schoppen.' Marije kreeg corona en bleef daarna ziek.

Afbeelding

Mozaiek0118 begint in Middelburg evangelische gemeente: 'Voor we gestart zijn, is de zaal al te klein'

Melvin is voorganger van Mozaiek0118, een nieuwe evangelische gemeente. 'Mensen denken weleens dat Mozaiek met een vrachtwagen voor komt rijden en het landelijk concept uitrolt, zo werkt het niet.'