Nederlandse megakerk verkeert in enorme crisis: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

Nieuws
Een van de grootste evangelische kerken van Nederland wankelt. Er heerst een angstcultuur en er is sprake van ongezond leiderschap, zeggen (oud-)voorgangers en kerkleden van de Vrije Evangelisatie Zwolle. ‘Elke zorg of kritiek is opgevat als een machtsstrijd.’
Marina de Haan
donderdag 24 november 2022 om 20:08 aangepast 25 november 2022 20:53
Nooit eerder liep de spanning in het leiderschap van de VEZ, een grote evangelische kerk, zo hoog op als nu. ‘De chaos is compleet.'
Nooit eerder liep de spanning in het leiderschap van de VEZ, een grote evangelische kerk, zo hoog op als nu. ‘De chaos is compleet.' beeld Facebook/vez

Zwolle

Ardjan de Boo (26) is pas negen weken voorganger in de Vrije Evangelisatie Zwolle (VEZ), een gemeente met zo’n vijfduizend leden, als hij in de pen klimt en een brandbrief aan de gemeente stuurt. Hij schrijft over crisis in het leiderschapsteam: er is onrust ontstaan in de verhouding tussen het bestuur en het pastorsteam. Ook tussen de pastors is er sprake van wrijving.

De voorganger is in september als trainee toegevoegd aan het team. In het ‘volste vertrouwen’ gaat hij aan de slag, vanuit de gedachte dat voor de kerk een fase van wederopbouw is aangebroken. Maar al gauw raakt hij zelf verstrikt in een web van onveiligheid, machtsstrijd en verdeeldheid. ‘Het pastorsteam staat feitelijk buitenspel’, schrijft hij eind oktob..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nederlandse megakerk verkeert in enorme crisis: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

Een van de grootste evangelische kerken van Nederland, de Vrije Evangelisatie Zwolle, wankelt. ‘Er is sprake van onzorgvuldig werkgeverschap, nood, onveiligheid, eenzaamheid, beschadiging en wanhoop.’ Een reconstructie.

Afbeelding

Gerald Troost: ‘Ik kies ervoor mijn hart te volgen en te doen waartoe ik geïnspireerd word’

Gerald Troost is bekend van Nederlandstalige ballads en pop/rock-songs als ‘Goud’, ‘100%’ en ‘Witte Vlag’. Nu heeft heeft hij ook een Engelstalige album. ‘Ik hoop dat mijn muziek een nieuw publiek aanspreekt’.

Afbeelding

Chantal heeft het syndroom van Treacher Collins: ‘Er breekt een dag aan waarop ik perfect zal zijn’

‘Sinds een paar weken besef ik dat God altijd bij mij is geweest, ook in tijden van lijden en eenzaamheid. Ik hoef het niet zelf te doen’, zegt Chantal Smit (25). Terwijl ze dit zegt, wellen er tranen op in haar ogen.

Afbeelding

Gaat het mis in je leven? Volgens deze stichting kun je op een wonder van God rekenen. Wat als dat niet gebeurt?

‘Ik begrijp niet dat er christenen zijn die moeite hebben te geloven dat God wonderen doet’, zegt Tom de Wal van Frontrunners Ministries. Deze stichting roept op: verlies je wonder niet.

Afbeelding

Hoe ‘bonder’ Hans Maat steeds charismatischer werd: ‘Mag ik mijn hand op je voorhoofd leggen?’

Afkomstig uit de Gereformeerde Bond en ‘formeel nog’ lid van een hervormde gemeente, identificeert theoloog en Sela-oprichter Hans Maat zich nu onomwonden als charismatisch. ‘Ik heb altijd wel open gestaan voor het avontuur.’

Afbeelding

Fiona heeft multiple sclerose: ‘Ik weet dat God mij steunt, maar vind het moeilijk mezelf over te geven’

‘Ik wil zo graag dat God mijn beste maatje is, bij wie ik troost en rust kan vinden als ik me overweldigd voel door mijn ziekte. Maar dat lukt me niet altijd’, zegt Fiona Lohannapessy (34). Ze heeft de ziekte multiple sclerose.