Arno heeft een steunhart: ‘Ik worstel met God zoals Jakob met de engel’

Interview
‘Ik ben de eerste persoon met een steunhart die naar Curaçao op vakantie is gegaan!’ Arno Rach (62) maakt blij een vuist met zijn rechterhand. Hij vertelt enthousiast over zijn geboorte-eiland. Terwijl hij sap met ijsblokjes inschenkt, valt de schoudertas op met het steunhart (LVAD). ‘Straks laat ik zien hoe het werkt.’ Arno lacht veel tijdens het gesprek, maar breekt ook enkele keren in tranen uit. ‘Het steunhart is een vloek en een zegen.’
Marina de Haan
zaterdag 19 november 2022 om 20:00
Arno Rach leeft met een steunhart: Constant leef ik tussen hoop en vrees. Ik word er soms gek van.'
Arno Rach leeft met een steunhart: Constant leef ik tussen hoop en vrees. Ik word er soms gek van.' beeld Peter Boer

‘Ik ben mijn eigen paradox. Ik wilde dat steunhart eerst helemaal niet. Een LVAD (zie toelichting, red.) heeft beperkingen. Je mag bijvoorbeeld niet zwemmen. Nooit meer. En een van mijn grootste liefdes is om te zwemmen – en te snorkelen – in de Caribische zee. Het steunhart heeft mij dat ontnomen. Want als dit apparaat in contact komt met water, hebben mensen op het strand even een mooie vuurwerkshow. Leuk entertainment, maar fataal voor mij. Dus, ja, zwemmen kan niet meer. Aan de andere kant: ik heb wel mijn leven erdoor behouden.

Constant leef ik tussen hoop en vrees. Ik word er soms gek van. Het steunhart beïnvloed mijn hele dag en dempt mijn dagelijkse geluk. Ik heb last van zware klachten, zoals misselijkheid, braken en conditieverl..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nederlandse megakerk verkeert in enorme crisis: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

Een van de grootste evangelische kerken van Nederland, de Vrije Evangelisatie Zwolle, wankelt. ‘Er is sprake van onzorgvuldig werkgeverschap, nood, onveiligheid, eenzaamheid, beschadiging en wanhoop.’ Een reconstructie.

Afbeelding

Bakkers in Nederland gaan in gebed voor energienood: ‘We hebben elkaar nodig’

Bakkers en andere ondernemers gaan woensdag bidden voor de energienood in Nederland. Tijdens een ‘lunchgebed’ komen ondernemers uit het hele land naar Nijkerk om elkaar te ontmoeten en te bemoedigen.

Afbeelding

Arno heeft een steunhart: ‘Ik worstel met God zoals Jakob met de engel’

‘Ik ben de eerste persoon met een steunhart die naar Curaçao op vakantie is gegaan!’ Arno Rach (62) maakt blij een vuist met zijn rechterhand. ‘Straks laat ik zien hoe het werkt.’

Afbeelding

Gerald Troost: ‘Ik kies ervoor mijn hart te volgen en te doen waartoe ik geïnspireerd word’

Gerald Troost is bekend van Nederlandstalige ballads en pop/rock-songs als ‘Goud’, ‘100%’ en ‘Witte Vlag’. Nu heeft heeft hij ook een Engelstalige album. ‘Ik hoop dat mijn muziek een nieuw publiek aanspreekt’.

Afbeelding

Deze kerk mag zich de meest gastvrije van 2022 noemen. ‘Bij ons blijft niemand ongezien’

De Kerk van de Nazarener in Haarlem mag zich de meest gastvrije kerk van 2022 noemen. Zij scoorde het hoogst in een steekproef onder 75 kerken. ‘We vinden het als gemeente heel belangrijk om alert te zijn naar iedereen’.

Afbeelding

Drie jaar lang elke week een psalm op muziek zetten: ‘Er is een psalm voor elk moment’

Bijna drie jaar geleden begon het Amerikaanse duo Poor Bishop Hooper om alle honderdvijftig psalmen uit de Bijbel nieuw op muziek te zetten, elke week één. Deze week kwam het project af.