Drie jaar lang elke week een psalm op muziek zetten: ‘Er is een psalm voor elk moment’

Achtergrond
‘De woorden van de HEER zijn zuiver als zilver’. Dat vers uit Psalm 12 staat als motto op de website van het project EveryPsalm. Bijna drie jaar geleden begon het Amerikaanse duo Poor Bishop Hooper om alle honderdvijftig psalmen uit de Bijbel nieuw op muziek te zetten, elke week één. Deze week kwam het project af. ‘Er is een psalm voor elk moment.’
Kelsey Kramer McGinnis
zaterdag 12 november 2022 om 02:42
Jesse en Leah Roberts zetten in drie jaar tijd alle 150 psalmen op muziek.
Jesse en Leah Roberts zetten in drie jaar tijd alle 150 psalmen op muziek. beeld Jesse Roberts

In drie jaar tijd hebben Jesse en Leah Roberts – die samen het duo Poor Bishop Hooper vormen – elke week een psalm op muziek gezet. Ze begonnen in januari 2020; deze week kwam Psalm 150 uit. Dat vroeg om een toewijding en een leefritme vergelijkbaar met dat van monniken in een klooster, die vanouds elke week alle 150 psalmen zingen.

Het project EveryPsalm is bedoeld om gebruikt te worden door christenen en door kerken. Er is, zo ontdekte het tweetal opnieuw, een psalm voor elk moment, elke stemming, elke beweegreden om God aan te roepen. ‘Er is zo veel ruimte in de psalmen om de Heer op allerlei manieren aan te spreken’, zegt Jesse Roberts. ‘Als je naar de meest gezongen opwekkingsliederen kijkt, hoeveel daarvan stellen een vraag die niet..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Orlando Bottenbley (71) keert terug in een Friese baptistenkerk: 'Ik wil mensen in hun kracht zetten'

Hij had nooit verwacht opnieuw leiding te geven aan een kerk in Friesland. God had een ander plan, zegt predikant Orlando Bottenbley nu. Hij gaat twee baptistenkerken leiden.

Afbeelding

Dit evenement wil jongeren enthousiast maken voor Jezus. 'Ik ben high van God, kennen jullie dat?'

Honderden jongeren ontmoeten elkaar in Amersfoort om zich wakker te laten schudden. ‘Deze generatie heeft een radicaliteit waar mijn hart van opspringt. Jezus wil je leven van binnenuit transformeren.’

Afbeelding

Deze kerk houdt nog maar twee diensten per maand en groeit: 'Voor sommigen was het een schok'

Evangelische gemeente Vechtstroom in Dalfsen houdt sinds vorig jaar twee diensten per maand en kiest op andere zondagen voor kringen of andere vormen van ontmoeting. ‘Kerk-zijn is meer dan samen luisteren naar een preek.’

Afbeelding

Geen doop in Meer van Genève. 'Zwitserse rechtsorde heeft voorrang boven religieuze verplichtingen'

Twee evangelische kerken in Genève krijgen geen toestemming om in het meer te dopen. In de stad van Calvijn geldt sinds 2020 een wet die religieuze uitingsvormen in de publieke ruimte nauwelijks toestaat.

Afbeelding

Marije werd na corona niet meer beter: 'Het komt niet goed - kunnen we dat samen even níét begrijpen?'

Mijn beeld van God is sinds ik ziek ben, niet veranderd. Maar misschien durf ik nu wel meer tegen mijn godsbeeld aan te schoppen.' Marije kreeg corona en bleef daarna ziek.

Afbeelding

Mozaiek0118 begint in Middelburg evangelische gemeente: 'Voor we gestart zijn, is de zaal al te klein'

Melvin is voorganger van Mozaiek0118, een nieuwe evangelische gemeente. 'Mensen denken weleens dat Mozaiek met een vrachtwagen voor komt rijden en het landelijk concept uitrolt, zo werkt het niet.'