Fiona heeft multiple sclerose: ‘Ik weet dat God mij steunt, maar vind het moeilijk mezelf over te geven’

Interview
‘Ik wil zo graag dat God mijn beste maatje is, bij wie ik troost en rust kan vinden als ik me overweldigd voel door mijn ziekte. Maar dat lukt me niet altijd.’ In de flatwoning in Amsterdam-Zuidoost kost het serveren van een kopje koffie Fiona Lohannapessy (34) inspanning. Haar hand trilt een beetje – een tremor die hoort bij haar ziekte: multiple sclerose.
Gerald Bruins
vrijdag 14 oktober 2022 om 22:37
Fiona Lohannapessy
Fiona Lohannapessy beeld Peter Boer
Niet te missen

‘In 2009 kreeg ik verlammingsverschijnselen in mijn rechterhand. Ik kon opeens niet meer schrijven of dingen vastpakken en had er geen gevoel meer in. De arts in het ziekenhuis zei te denken aan het carpaletunnelsyndroom: een te nauwe tunnel aan de binnenzijde van de pols, waar zenuwen in de knel zitten. Dat zou kunnen komen door obesitas. Met mijn 1,63 meter woog ik destijds negentig kilo.

Ik kan er dus iets aan doen, dacht ik. Ik ging meer bewegen, gezonder eten en ik viel af. De klachten verdwenen en ik ging weer verder met leven.

Maar vanaf 2012 raakten mijn benen bij het hardlopen soms zo vermoeid dat ik me niet meer staande wist te houden. Ik had spaghettibenen, zo slap. Dat werd steeds erger, maar ik kon er ook een periode helemaal ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ze was atheïst, nu dient ze het Leger des Heils: 'We horen bij God en zijn schepping'

‘Van een stevige atheïst naar een stevige christen - ja, dat was een verrassing’, vertelt Bente Gundersen. Sinds dit jaar is ze commandant van het Leger des Heils. ‘Ieder is van waarde in het koninkrijk van God.’

Afbeelding

'Ik dacht: Als je maar voor de Heer leeft, komt het wel goed. Niet dus', zegt deze bijbelshopeigenaar

Boeken, bijbels, bakjes koffie en een onbewoonbaar pand in hartje Gouda. Irene Klein Haneveld maakte er een bloeiende bijbelshop van. De concertorganisator, trouwambtenaar en nachtburgemeester zoekt nu een opvolger.

Afbeelding

Is Asbury het startschot voor een wereldwijde opwekking? 'God heeft iets bijzonders gedaan'

De 'opwekking' op de Amerikaanse universiteit Asbury in Wilmore, Kentucky trok twee weken lang duizenden bezoekers. Hoe gaat het nu verder? Vijf vragen aan ND-journalist Marina de Haan die aanwezig was bij de gebedsdienst.

Afbeelding

Van Toronto Blessing tot Nijkerkse Beroeringen: vijf opwekkingen die Asbury voorgingen

Duizenden christenen komen deze weken af op de 'opwekking' op het terrein van de Amerikaanse universiteit Asbury. In het verleden vonden verschillende opwekkingen plaats. Een overzicht van vijf opwekkingen in binnen- en buitenland

Afbeelding

Mozaiek-voorganger Ies Maaswinkel: 'Nederlandse kerken lijden aan eindeloos polderen'

Ies Maaswinkel, nu een jaar voorganger van Mozaiek010 in Rotterdam, verliet de gereformeerde wereld. De evangelische kerk werd ook voor hem een plaats van herstel en vernieuwde visie, zegt hij.

Afbeelding

Op deze universiteit bidden en zingen jongeren al acht dagen onophoudelijk. Is dit een opwekking?

Een gebedsdienst die al een ruime week dag en nacht doorgaat. Het gebeurt in het auditorium van de Asbury University in de Amerikaanse stad Wilmore, Kentucky. 'Er is iets bijzonders aan de hand. Kom allemaal kijken.'