Fiona heeft multiple sclerose: ‘Ik weet dat God mij steunt, maar vind het moeilijk mezelf over te geven’

Interview
‘Ik wil zo graag dat God mijn beste maatje is, bij wie ik troost en rust kan vinden als ik me overweldigd voel door mijn ziekte. Maar dat lukt me niet altijd.’ In de flatwoning in Amsterdam-Zuidoost kost het serveren van een kopje koffie Fiona Lohannapessy (34) inspanning. Haar hand trilt een beetje – een tremor die hoort bij haar ziekte: multiple sclerose.
Gerald Bruins
vrijdag 14 oktober 2022 om 22:37
Fiona Lohannapessy
Fiona Lohannapessy beeld Peter Boer
Niet te missen

‘In 2009 kreeg ik verlammingsverschijnselen in mijn rechterhand. Ik kon opeens niet meer schrijven of dingen vastpakken en had er geen gevoel meer in. De arts in het ziekenhuis zei te denken aan het carpaletunnelsyndroom: een te nauwe tunnel aan de binnenzijde van de pols, waar zenuwen in de knel zitten. Dat zou kunnen komen door obesitas. Met mijn 1,63 meter woog ik destijds negentig kilo.

Ik kan er dus iets aan doen, dacht ik. Ik ging meer bewegen, gezonder eten en ik viel af. De klachten verdwenen en ik ging weer verder met leven.

Maar vanaf 2012 raakten mijn benen bij het hardlopen soms zo vermoeid dat ik me niet meer staande wist te houden. Ik had spaghettibenen, zo slap. Dat werd steeds erger, maar ik kon er ook een periode helemaal ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Orlando Bottenbley (71) keert terug in een Friese baptistenkerk: 'Ik wil mensen in hun kracht zetten'

Hij had nooit verwacht opnieuw leiding te geven aan een kerk in Friesland. God had een ander plan, zegt predikant Orlando Bottenbley nu. Hij gaat twee baptistenkerken leiden.

Afbeelding

Dit evenement wil jongeren enthousiast maken voor Jezus. 'Ik ben high van God, kennen jullie dat?'

Honderden jongeren ontmoeten elkaar in Amersfoort om zich wakker te laten schudden. ‘Deze generatie heeft een radicaliteit waar mijn hart van opspringt. Jezus wil je leven van binnenuit transformeren.’

Afbeelding

Deze kerk houdt nog maar twee diensten per maand en groeit: 'Voor sommigen was het een schok'

Evangelische gemeente Vechtstroom in Dalfsen houdt sinds vorig jaar twee diensten per maand en kiest op andere zondagen voor kringen of andere vormen van ontmoeting. ‘Kerk-zijn is meer dan samen luisteren naar een preek.’

Afbeelding

Marije werd na corona niet meer beter: 'Het komt niet goed - kunnen we dat samen even níét begrijpen?'

Mijn beeld van God is sinds ik ziek ben, niet veranderd. Maar misschien durf ik nu wel meer tegen mijn godsbeeld aan te schoppen.' Marije kreeg corona en bleef daarna ziek.

Afbeelding

Mozaiek0118 begint in Middelburg evangelische gemeente: 'Voor we gestart zijn, is de zaal al te klein'

Melvin is voorganger van Mozaiek0118, een nieuwe evangelische gemeente. 'Mensen denken weleens dat Mozaiek met een vrachtwagen voor komt rijden en het landelijk concept uitrolt, zo werkt het niet.'

Afbeelding

Bezorgde bewoners van Dussen vrezen de komst van Frontrunners: 'Ze horen niet thuis in ons vredige dorp'

Frontrunners strijkt met genezingsdiensten neer in Dussen. Bewoners uit het dorp vrezen overlast en zijn een petitie gestart. Toch is niet iedereen ongerust. 'Ik zie het probleem niet.'