Een nieuwe gemeente beginnen in kerkelijk Kampen: ‘Behoefte aan een frisse, jonge en eigentijdse kerk’

Reportage
Er zijn veel kerken in Kampen, maar er ontbrak nog een kleur, vonden een paar jonge gezinnen. Drie jaar geleden ging de evangelische kerk VIDA van start. ‘Wij wilden een informele kerk, die niet zo op structuren vaart.’
Harmke Zonnebeld
vrijdag 30 september 2022 om 19:35 aangepast 1 oktober 2022 16:17
Kerkgangers in de evangelische gemeente VIDA in Kampen.
Kerkgangers in de evangelische gemeente VIDA in Kampen. beeld Jelte Bergwerff

Op de tweede verdieping van de Stadskazerne in de historische Oudestraat van Kampen, klinkt het Hillsonglied ‘What a beautiful name’. Een kleine worshipband – twee zangeressen, een pianist en een gitarist – staat in het midden van een grote kring bezoekers en begeleidt de samenzang – of de aanbidding, zoals leden van de kerk VIDA (Spaans voor ‘leven’) het eerder zullen noemen.

Drie jaar geleden nam de gemeente haar intrek in de Stadskazerne. Het ruim tweehonderd jaar oude pand lijkt in contrast te staan met de hedendaagse, nog jonge evangelische gemeente, maar VIDA is juist erg blij met de locatie, vertelt Reint Bergman, een van de leiders, na afloop van de dienst. ‘Wij wilden ons graag huisvesten in een gebouw dat de rijke geschiedenis v..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nederlandse megakerk verkeert in enorme crisis: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

Een van de grootste evangelische kerken van Nederland, de Vrije Evangelisatie Zwolle, wankelt. ‘Er is sprake van onzorgvuldig werkgeverschap, nood, onveiligheid, eenzaamheid, beschadiging en wanhoop.’ Een reconstructie.

Afbeelding

Gerald Troost: ‘Ik kies ervoor mijn hart te volgen en te doen waartoe ik geïnspireerd word’

Gerald Troost is bekend van Nederlandstalige ballads en pop/rock-songs als ‘Goud’, ‘100%’ en ‘Witte Vlag’. Nu heeft heeft hij ook een Engelstalige album. ‘Ik hoop dat mijn muziek een nieuw publiek aanspreekt’.

Afbeelding

Chantal heeft het syndroom van Treacher Collins: ‘Er breekt een dag aan waarop ik perfect zal zijn’

‘Sinds een paar weken besef ik dat God altijd bij mij is geweest, ook in tijden van lijden en eenzaamheid. Ik hoef het niet zelf te doen’, zegt Chantal Smit (25). Terwijl ze dit zegt, wellen er tranen op in haar ogen.

Afbeelding

Gaat het mis in je leven? Volgens deze stichting kun je op een wonder van God rekenen. Wat als dat niet gebeurt?

‘Ik begrijp niet dat er christenen zijn die moeite hebben te geloven dat God wonderen doet’, zegt Tom de Wal van Frontrunners Ministries. Deze stichting roept op: verlies je wonder niet.

Afbeelding

Hoe ‘bonder’ Hans Maat steeds charismatischer werd: ‘Mag ik mijn hand op je voorhoofd leggen?’

Afkomstig uit de Gereformeerde Bond en ‘formeel nog’ lid van een hervormde gemeente, identificeert theoloog en Sela-oprichter Hans Maat zich nu onomwonden als charismatisch. ‘Ik heb altijd wel open gestaan voor het avontuur.’

Afbeelding

Fiona heeft multiple sclerose: ‘Ik weet dat God mij steunt, maar vind het moeilijk mezelf over te geven’

‘Ik wil zo graag dat God mijn beste maatje is, bij wie ik troost en rust kan vinden als ik me overweldigd voel door mijn ziekte. Maar dat lukt me niet altijd’, zegt Fiona Lohannapessy (34). Ze heeft de ziekte multiple sclerose.