‘Meer dan de helft van de evangelicals in de VS hangt ketterse ideeën aan’

Nieuws
Is Jezus wel helemaal God? En kunnen mensen vrij zijn van zonde? Ooit waren Amerikaanse evangelicals een zelfbenoemd baken van protestantse rechtzinnigheid. Tegenwoordig hangt een meerderheid van hen ideeën aan die door de eerste christenen als ‘ketters’ zijn veroordeeld.
Dick Schinkelshoek Gerald Bruins
woensdag 21 september 2022 om 16:22
‘Meer dan de helft van de evangelicals hangt ketterse ideeën over God aan’, concludeert Christianity Today. Ze moeten ook te vinden zijn bij de bezoekers van de Lakewood Church, een megakerk onder leiding van Joel Osteen in Houston, Texas.
‘Meer dan de helft van de evangelicals hangt ketterse ideeën over God aan’, concludeert Christianity Today. Ze moeten ook te vinden zijn bij de bezoekers van de Lakewood Church, een megakerk onder leiding van Joel Osteen in Houston, Texas. beeld anp / Jurriaan Brobbel

Dat blijkt uit de nieuwste editie van het tweejaarlijkse onderzoek The State of Theology. Van de Amerikanen die zich ‘evangelical’ noemt, beschouwt een kleine driekwart Jezus niet als God maar als Gods belangrijkste schepsel. Voor 43 procent van deze behoudende Amerikaanse protestanten is Jezus niet meer dan een belangrijke leraar. Twee derde gelooft niet meer dat mensen van nature zondig zijn. 

De theologische opvattingen lijken onder Amerikaanse evangelicals snel te veranderen. Een kleine meerderheid meent dat andere geloven even aangenaam zijn voor God als het christendom. In 2020 geloofde 42 procent dat alle geloven leiden naar God. De gedachte dat de Bijbel onfeilbaar is, ook als het..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nederlandse megakerk verkeert in enorme crisis: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

Een van de grootste evangelische kerken van Nederland, de Vrije Evangelisatie Zwolle, wankelt. ‘Er is sprake van onzorgvuldig werkgeverschap, nood, onveiligheid, eenzaamheid, beschadiging en wanhoop.’ Een reconstructie.

Afbeelding

Bakkers in Nederland gaan in gebed voor energienood: ‘We hebben elkaar nodig’

Bakkers en andere ondernemers gaan woensdag bidden voor de energienood in Nederland. Tijdens een ‘lunchgebed’ komen ondernemers uit het hele land naar Nijkerk om elkaar te ontmoeten en te bemoedigen.

Afbeelding

Arno heeft een steunhart: ‘Ik worstel met God zoals Jakob met de engel’

‘Ik ben de eerste persoon met een steunhart die naar Curaçao op vakantie is gegaan!’ Arno Rach (62) maakt blij een vuist met zijn rechterhand. ‘Straks laat ik zien hoe het werkt.’

Afbeelding

Gerald Troost: ‘Ik kies ervoor mijn hart te volgen en te doen waartoe ik geïnspireerd word’

Gerald Troost is bekend van Nederlandstalige ballads en pop/rock-songs als ‘Goud’, ‘100%’ en ‘Witte Vlag’. Nu heeft heeft hij ook een Engelstalige album. ‘Ik hoop dat mijn muziek een nieuw publiek aanspreekt’.

Afbeelding

Deze kerk mag zich de meest gastvrije van 2022 noemen. ‘Bij ons blijft niemand ongezien’

De Kerk van de Nazarener in Haarlem mag zich de meest gastvrije kerk van 2022 noemen. Zij scoorde het hoogst in een steekproef onder 75 kerken. ‘We vinden het als gemeente heel belangrijk om alert te zijn naar iedereen’.

Afbeelding

Drie jaar lang elke week een psalm op muziek zetten: ‘Er is een psalm voor elk moment’

Bijna drie jaar geleden begon het Amerikaanse duo Poor Bishop Hooper om alle honderdvijftig psalmen uit de Bijbel nieuw op muziek te zetten, elke week één. Deze week kwam het project af.