‘Meer dan de helft van de evangelicals in de VS hangt ketterse ideeën aan’

Nieuws
Is Jezus wel helemaal God? En kunnen mensen vrij zijn van zonde? Ooit waren Amerikaanse evangelicals een zelfbenoemd baken van protestantse rechtzinnigheid. Tegenwoordig hangt een meerderheid van hen ideeën aan die door de eerste christenen als ‘ketters’ zijn veroordeeld.
Dick Schinkelshoek Gerald Bruins
woensdag 21 september 2022 om 16:22
‘Meer dan de helft van de evangelicals hangt ketterse ideeën over God aan’, concludeert Christianity Today. Ze moeten ook te vinden zijn bij de bezoekers van de Lakewood Church, een megakerk onder leiding van Joel Osteen in Houston, Texas.
‘Meer dan de helft van de evangelicals hangt ketterse ideeën over God aan’, concludeert Christianity Today. Ze moeten ook te vinden zijn bij de bezoekers van de Lakewood Church, een megakerk onder leiding van Joel Osteen in Houston, Texas. beeld anp / Jurriaan Brobbel

Dat blijkt uit de nieuwste editie van het tweejaarlijkse onderzoek The State of Theology. Van de Amerikanen die zich ‘evangelical’ noemt, beschouwt een kleine driekwart Jezus niet als God maar als Gods belangrijkste schepsel. Voor 43 procent van deze behoudende Amerikaanse protestanten is Jezus niet meer dan een belangrijke leraar. Twee derde gelooft niet meer dat mensen van nature zondig zijn. 

De theologische opvattingen lijken onder Amerikaanse evangelicals snel te veranderen. Een kleine meerderheid meent dat andere geloven even aangenaam zijn voor God als het christendom. In 2020 geloofde 42 procent dat alle geloven leiden naar God. De gedachte dat de Bijbel onfeilbaar is, ook als het..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De kerk van Cody Gakpo wil levens veranderen. 'Jezus heeft gewonnen, daarom juichen we'

Levende Steen Ministries zette zondag de toon voor komend jaar in Spijkenisse. ‘Veel mensen die nu staan gaan dit jaar een partner vinden!’ De bekendste kerkganger van Levende Steen Ministries is Cody Gakpo. ‘Huh, wie?’

Afbeelding

Opwekking 2023: wat kun je verwachten van dit christelijke festival en wat weten we al van het programma?

Opwekking is het grootste christelijke festival van Nederland, dat jaarlijks plaatsvindt tijdens het pinksterweekend. Op deze pagina vind je het antwoord op de meest gestelde vragen.

Afbeelding

Orlando Bottenbley (71) keert terug in een Friese baptistenkerk: 'Ik wil mensen in hun kracht zetten'

Hij had nooit verwacht opnieuw leiding te geven aan een kerk in Friesland. God had een ander plan, zegt predikant Orlando Bottenbley nu. Hij gaat twee baptistenkerken leiden.

Afbeelding

Dit evenement wil jongeren enthousiast maken voor Jezus. 'Ik ben high van God, kennen jullie dat?'

Honderden jongeren ontmoeten elkaar in Amersfoort om zich wakker te laten schudden. ‘Deze generatie heeft een radicaliteit waar mijn hart van opspringt. Jezus wil je leven van binnenuit transformeren.’

Afbeelding

Deze kerk houdt nog maar twee diensten per maand en groeit: 'Voor sommigen was het een schok'

Evangelische gemeente Vechtstroom in Dalfsen houdt sinds vorig jaar twee diensten per maand en kiest op andere zondagen voor kringen of andere vormen van ontmoeting. ‘Kerk-zijn is meer dan samen luisteren naar een preek.’

Afbeelding

Geen doop in Meer van Genève. 'Zwitserse rechtsorde heeft voorrang boven religieuze verplichtingen'

Twee evangelische kerken in Genève krijgen geen toestemming om in het meer te dopen. In de stad van Calvijn geldt sinds 2020 een wet die religieuze uitingsvormen in de publieke ruimte nauwelijks toestaat.