Evangelische president maakt Kenia nog geen paradijs: ‘Naar overwinning gebeden’

Achtergrond
De 55-jarige William Ruto werd dinsdag beëdigd als president van Kenia. De ‘evangelical’ heeft een zware taak en geen smetteloos verleden.
Herman Veenhof
dinsdag 13 september 2022 om 17:06 aangepast 18:24
De Keniaanse president William Ruto, vicepresident Rigathi Gachagua en hun vrouwen Rchel en Dorcas bidden tijdens de inhuldiging in Nairobi.
De Keniaanse president William Ruto, vicepresident Rigathi Gachagua en hun vrouwen Rchel en Dorcas bidden tijdens de inhuldiging in Nairobi. afp / Tony Karumba

Nairobi

Met 21 saluutschoten werd Ruto, leider van de nieuwe politiek beweging United Democratic Alliance, staatshoofd. Dat gebeurde in een stadion met bijna zestigduizend mensen. Een deel van het ceremonieel bestond uit knielen en gebed. Het presidentiële en vice presidentiële echtpaar (Rigathi Gachagua is nummer twee) legden geloften af aan bisschop Mark Kariuki. Die las uit Jozua 1 en 2, over de opvolging van Mozes.

Op 15 augustus had het Keniaanse hooggerechtshof zijn verkiezing tot president al bekrachtigd; zijn uitdager Raila Odinga gaf na een juridische twist en enig gewelddadig tumult van zijn aanhang, de nederlaag toe. Hij blijft oppositieleider.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De kerk van Cody Gakpo wil levens veranderen. 'Jezus heeft gewonnen, daarom juichen we'

Levende Steen Ministries zette zondag de toon voor komend jaar in Spijkenisse. ‘Veel mensen die nu staan gaan dit jaar een partner vinden!’ De bekendste kerkganger van Levende Steen Ministries is Cody Gakpo. ‘Huh, wie?’

Afbeelding

Opwekking 2023: wat kun je verwachten van dit christelijke festival en wat weten we al van het programma?

Opwekking is het grootste christelijke festival van Nederland, dat jaarlijks plaatsvindt tijdens het pinksterweekend. Op deze pagina vind je het antwoord op de meest gestelde vragen.

Afbeelding

Orlando Bottenbley (71) keert terug in een Friese baptistenkerk: 'Ik wil mensen in hun kracht zetten'

Hij had nooit verwacht opnieuw leiding te geven aan een kerk in Friesland. God had een ander plan, zegt predikant Orlando Bottenbley nu. Hij gaat twee baptistenkerken leiden.

Afbeelding

Dit evenement wil jongeren enthousiast maken voor Jezus. 'Ik ben high van God, kennen jullie dat?'

Honderden jongeren ontmoeten elkaar in Amersfoort om zich wakker te laten schudden. ‘Deze generatie heeft een radicaliteit waar mijn hart van opspringt. Jezus wil je leven van binnenuit transformeren.’

Afbeelding

Deze kerk houdt nog maar twee diensten per maand en groeit: 'Voor sommigen was het een schok'

Evangelische gemeente Vechtstroom in Dalfsen houdt sinds vorig jaar twee diensten per maand en kiest op andere zondagen voor kringen of andere vormen van ontmoeting. ‘Kerk-zijn is meer dan samen luisteren naar een preek.’

Afbeelding

Geen doop in Meer van Genève. 'Zwitserse rechtsorde heeft voorrang boven religieuze verplichtingen'

Twee evangelische kerken in Genève krijgen geen toestemming om in het meer te dopen. In de stad van Calvijn geldt sinds 2020 een wet die religieuze uitingsvormen in de publieke ruimte nauwelijks toestaat.