Evangelische president maakt Kenia nog geen paradijs: ‘Naar overwinning gebeden’

Achtergrond
De 55-jarige William Ruto werd dinsdag beëdigd als president van Kenia. De ‘evangelical’ heeft een zware taak en geen smetteloos verleden.
Herman Veenhof
dinsdag 13 september 2022 om 17:06 aangepast 14 september 2022 18:24
De Keniaanse president William Ruto, vicepresident Rigathi Gachagua en hun vrouwen Rchel en Dorcas bidden tijdens de inhuldiging in Nairobi.
De Keniaanse president William Ruto, vicepresident Rigathi Gachagua en hun vrouwen Rchel en Dorcas bidden tijdens de inhuldiging in Nairobi. afp / Tony Karumba

Nairobi

Met 21 saluutschoten werd Ruto, leider van de nieuwe politiek beweging United Democratic Alliance, staatshoofd. Dat gebeurde in een stadion met bijna zestigduizend mensen. Een deel van het ceremonieel bestond uit knielen en gebed. Het presidentiële en vice presidentiële echtpaar (Rigathi Gachagua is nummer twee) legden geloften af aan bisschop Mark Kariuki. Die las uit Jozua 1 en 2, over de opvolging van Mozes.

Op 15 augustus had het Keniaanse hooggerechtshof zijn verkiezing tot president al bekrachtigd; zijn uitdager Raila Odinga gaf na een juridische twist en enig gewelddadig tumult van zijn aanhang, de nederlaag toe. Hij blijft oppositieleider.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amerikaanse dominee weer terug op de preekstoel. ‘Trouw gedaan wat de oudsten hem opdroegen’

Voorganger Matt Chandler is weer aan het werk in de Amerikaanse baptistenkerk The Village Church. Eind augustus werd hij op non-actief gezet vanwege ongepast gedrag met een vrouw.

Afbeelding

Jandino Asporaat: ‘Ik heb nu direct contact met God. Er zit geen priester of prediker tussen’

Het maakt niet uit hoe laat het is, Jandino Asporaat zegt altijd enthousiast ‘goedemorgen’. Het is zijn manier om alles uit een dag te halen wat erin zit. Hij laat zich daarbij leiden door God.

Afbeelding

Jaagt pinksterconferentie Opwekking asielzoekers weg? Dat ligt net even anders

Moeten asielzoekers op het evenemententerrein van Walibi bij Biddinghuizen volgend voorjaar vertrekken vanwege de pinksterconferentie Opwekking? Het korte antwoord is: nee. Maar hoe zit het dan wel?

Afbeelding

Bezoekers laten hun rolstoel achter bij genezingsdienst van Frontrunners. ‘Dit is jouw moment voor een wonder’

Drie genezingsdiensten in twee dagen, meerdere mensen die vertellen dat ze genezen zijn. ‘Iedere geest van ziekte eruit in Jezus Christus’ naam’, gebiedt Tom de Wal van Frontrunners. Wat gebeurde er in Rotterdam?

Afbeelding

Geld of Geest; waarom de ‘moederkerk’ Anaheim uit de Vineyard-beweging stapte

Dwelling Place in Anaheim, de ‘moederkerk’ van de Vineyard-beweging, ging niet apart om geestelijke gronden, maar om het geld. Dat zegt Carol Wimber-Wong, de weduwe van grondlegger John Wimber.

Afbeelding

Nederlandse megakerk verkeert in enorme crisis: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

Een van de grootste evangelische kerken van Nederland, de Vrije Evangelisatie Zwolle, wankelt. ‘Er is sprake van onzorgvuldig werkgeverschap, nood, onveiligheid, eenzaamheid, beschadiging en wanhoop.’ Een reconstructie.