De grootste christelijke camping van Nederland bestaat vijftig jaar: ‘Een oase van vriendschap en rust’

Reportage
Het christelijke vakantiepark De Betteld bestaat een halve eeuw. Wat begon als een kleine boerencamping in 1972 groeide uit tot drie landelijke vakantieparken met conferentiecentra, en een conferentieoord in België. ‘Het zijn oases van rust, schaduw en geestelijk voedsel.’
Marina de Haan
dinsdag 23 augustus 2022 om 15:14 aangepast 09:37
Campinggast Linda van der Laan (links) werd als zestienjarige ten onrechte door campingeigenaar Gerhard Hobelman (rechts) van de camping verwijderd en kreeg later hiervoor van hem een handgeschreven excuusbrief.
Campinggast Linda van der Laan (links) werd als zestienjarige ten onrechte door campingeigenaar Gerhard Hobelman (rechts) van de camping verwijderd en kreeg later hiervoor van hem een handgeschreven excuusbrief. beeld Dick Vos

Zelhem 

‘Weet je nog wie ik ben?’, vraagt campinggast Linda van der Laan aan campingeigenaar Gerhard Hobelman van De Betteld. Hij herkent haar. ‘Toen ik als tiener hier kwam, heb jij mij ooit een belofte gedaan’, vertelt ze. ‘Als ik hulp nodig heb, moest ik het tegen je zeggen. Het is 25 jaar geleden, maar nu kan ik je hulp gebruiken.’ Hobelman luistert aandachtig en lost de belofte meteen in: vier zonen mogen voor de prijs van een naar het tienerprogramma.

De christelijke camping De Betteld in Zelhem viert het vijftigjarig jubileum. Ooit begon de boerencamping in 1972 in de groene Achterhoek met een kampeerstrook en veertig gezinnen. Nu zijn er jaarlijks meer dan honderdvijftigduizend overnachtingen op drie verschillende centra ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nederlandse megakerk verkeert in enorme crisis: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

Een van de grootste evangelische kerken van Nederland, de Vrije Evangelisatie Zwolle, wankelt. ‘Er is sprake van onzorgvuldig werkgeverschap, nood, onveiligheid, eenzaamheid, beschadiging en wanhoop.’ Een reconstructie.

Afbeelding

Gerald Troost: ‘Ik kies ervoor mijn hart te volgen en te doen waartoe ik geïnspireerd word’

Gerald Troost is bekend van Nederlandstalige ballads en pop/rock-songs als ‘Goud’, ‘100%’ en ‘Witte Vlag’. Nu heeft heeft hij ook een Engelstalige album. ‘Ik hoop dat mijn muziek een nieuw publiek aanspreekt’.

Afbeelding

Chantal heeft het syndroom van Treacher Collins: ‘Er breekt een dag aan waarop ik perfect zal zijn’

‘Sinds een paar weken besef ik dat God altijd bij mij is geweest, ook in tijden van lijden en eenzaamheid. Ik hoef het niet zelf te doen’, zegt Chantal Smit (25). Terwijl ze dit zegt, wellen er tranen op in haar ogen.

Afbeelding

Gaat het mis in je leven? Volgens deze stichting kun je op een wonder van God rekenen. Wat als dat niet gebeurt?

‘Ik begrijp niet dat er christenen zijn die moeite hebben te geloven dat God wonderen doet’, zegt Tom de Wal van Frontrunners Ministries. Deze stichting roept op: verlies je wonder niet.

Afbeelding

Hoe ‘bonder’ Hans Maat steeds charismatischer werd: ‘Mag ik mijn hand op je voorhoofd leggen?’

Afkomstig uit de Gereformeerde Bond en ‘formeel nog’ lid van een hervormde gemeente, identificeert theoloog en Sela-oprichter Hans Maat zich nu onomwonden als charismatisch. ‘Ik heb altijd wel open gestaan voor het avontuur.’

Afbeelding

Fiona heeft multiple sclerose: ‘Ik weet dat God mij steunt, maar vind het moeilijk mezelf over te geven’

‘Ik wil zo graag dat God mijn beste maatje is, bij wie ik troost en rust kan vinden als ik me overweldigd voel door mijn ziekte. Maar dat lukt me niet altijd’, zegt Fiona Lohannapessy (34). Ze heeft de ziekte multiple sclerose.