Peter Gerrets mist twee benen door cystenieren: ‘Als ik niet genees, is dat niet erg’

Interview
‘Ik heb nooit gevraagd aan God: waarom ben ik ziek geworden – nooit’, zegt dominee Peter Gerrets in zijn kaal ogende kamer met een bed en een paar stoelen in het Haagse verpleeghuis Landscheiding.
Gerald Bruins
zaterdag 25 juni 2022 om 04:20 aangepast 07:22
Pinkstervoorganger Peter Gerrets mist door cystenieren allebei zijn benen.
Pinkstervoorganger Peter Gerrets mist door cystenieren allebei zijn benen. beeld Peter Boer

Om het gesprek mogelijk te maken, heeft hij zijn rolstoel voor enkele boekenkasten geparkeerd. Meteen valt op dat zijn onderbenen zijn geamputeerd, tot net onder de knieën. De stompjes steken uit de pijpen van een op maat gemaakte trainingsbroek. Om zijn hals hangt een alarmknop. 

‘Hoewel mijn nierfunctie langzaam maar zeker terugliep, heb ik tot op mijn 45e gewoon gefunctioneerd als voorganger van pinkstergemeente Morgenstond in Den Haag. Bij een onderzoek bleek dat ik cystenieren had: holten gevuld met vocht, die gezond nierweefsel verdringen en zo de nieren beschadigen. Het is een familieziekte. Mijn vader had deze aandoening en mijn twee broers ook.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De kerk van Cody Gakpo wil levens veranderen. 'Jezus heeft gewonnen, daarom juichen we'

Levende Steen Ministries zette zondag de toon voor komend jaar in Spijkenisse. ‘Veel mensen die nu staan gaan dit jaar een partner vinden!’ De bekendste kerkganger van Levende Steen Ministries is Cody Gakpo. ‘Huh, wie?’

Afbeelding

Opwekking 2023: wat kun je verwachten van dit christelijke festival en wat weten we al van het programma?

Opwekking is het grootste christelijke festival van Nederland, dat jaarlijks plaatsvindt tijdens het pinksterweekend. Op deze pagina vind je het antwoord op de meest gestelde vragen.

Afbeelding

Orlando Bottenbley (71) keert terug in een Friese baptistenkerk: 'Ik wil mensen in hun kracht zetten'

Hij had nooit verwacht opnieuw leiding te geven aan een kerk in Friesland. God had een ander plan, zegt predikant Orlando Bottenbley nu. Hij gaat twee baptistenkerken leiden.

Afbeelding

Dit evenement wil jongeren enthousiast maken voor Jezus. 'Ik ben high van God, kennen jullie dat?'

Honderden jongeren ontmoeten elkaar in Amersfoort om zich wakker te laten schudden. ‘Deze generatie heeft een radicaliteit waar mijn hart van opspringt. Jezus wil je leven van binnenuit transformeren.’

Afbeelding

Deze kerk houdt nog maar twee diensten per maand en groeit: 'Voor sommigen was het een schok'

Evangelische gemeente Vechtstroom in Dalfsen houdt sinds vorig jaar twee diensten per maand en kiest op andere zondagen voor kringen of andere vormen van ontmoeting. ‘Kerk-zijn is meer dan samen luisteren naar een preek.’

Afbeelding

Geen doop in Meer van Genève. 'Zwitserse rechtsorde heeft voorrang boven religieuze verplichtingen'

Twee evangelische kerken in Genève krijgen geen toestemming om in het meer te dopen. In de stad van Calvijn geldt sinds 2020 een wet die religieuze uitingsvormen in de publieke ruimte nauwelijks toestaat.