Sinds corona is gospelmuziek aan een opvallende opmars bezig: ‘Gospel biedt hoop en bemoediging’

Reportage
Ineens is gospel overal: in televisieprogramma’s, concertzalen, musea en – natuurlijk – in de kerk. Het muziekgenre heeft sinds de coronacrisis gewonnen aan belangstelling in de populaire cultuur. ‘Ook al ken je God niet, gospel biedt hoop, troost en bemoediging. Gospel leeft.’
Marina de Haan
donderdag 16 juni 2022 om 12:01 aangepast 09:58
Het gospelkoor in het tv-programma Amazing Grace. 'Gospel raakt. Het is veel meer dan gewoon een liedje zingen.'
Het gospelkoor in het tv-programma Amazing Grace. 'Gospel raakt. Het is veel meer dan gewoon een liedje zingen.' beeld Willem Jan de Bruin

‘Er zit een magie in gospel. Open je hart. Sta God toe om in en door jou lief te hebben’, zegt gospelzangeres Shirma Rouse (42) tegen een volle kapel van de Evangelische Omroep (EO). Bezoekers applaudisseren. Rouse neemt samen met gospelzangers Berget Lewis, Dwight Dissels en Muriel Blijd een exclusief gospelconcert op. De opname is vanaf het najaar te zien bij de tentoonstelling ‘Gospel’ – die Rouse mede heeft samengesteld – in Museum Catharijneconvent in Utrecht. 

‘Is God goed?’, vraagt ze. Luisteraars reageren met een luid ‘amen’. Dan zet ze samen met Lewis het lied ‘Blessed and Highly Favoured’ van The Clark Sisters in. ‘God hoorde mijn schreeuw en Hij redde mij’, zingen ze.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bezoekers laten hun rolstoel achter bij genezingsdienst van Frontrunners. ‘Dit is jouw moment voor een wonder’

Drie genezingsdiensten in twee dagen, meerdere mensen die vertellen dat ze genezen zijn. ‘Iedere geest van ziekte eruit in Jezus Christus’ naam’, gebiedt Tom de Wal van Frontrunners. Wat gebeurde er in Rotterdam?

Afbeelding

Nederlandse megakerk verkeert in enorme crisis: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

Een van de grootste evangelische kerken van Nederland, de Vrije Evangelisatie Zwolle, wankelt. ‘Er is sprake van onzorgvuldig werkgeverschap, nood, onveiligheid, eenzaamheid, beschadiging en wanhoop.’ Een reconstructie.

Afbeelding

Gerald Troost: ‘Ik kies ervoor mijn hart te volgen en te doen waartoe ik geïnspireerd word’

Gerald Troost is bekend van Nederlandstalige ballads en pop/rock-songs als ‘Goud’, ‘100%’ en ‘Witte Vlag’. Nu heeft heeft hij ook een Engelstalige album. ‘Ik hoop dat mijn muziek een nieuw publiek aanspreekt’.

Afbeelding

Chantal heeft het syndroom van Treacher Collins: ‘Er breekt een dag aan waarop ik perfect zal zijn’

‘Sinds een paar weken besef ik dat God altijd bij mij is geweest, ook in tijden van lijden en eenzaamheid. Ik hoef het niet zelf te doen’, zegt Chantal Smit (25). Terwijl ze dit zegt, wellen er tranen op in haar ogen.

Afbeelding

Gaat het mis in je leven? Volgens deze stichting kun je op een wonder van God rekenen. Wat als dat niet gebeurt?

‘Ik begrijp niet dat er christenen zijn die moeite hebben te geloven dat God wonderen doet’, zegt Tom de Wal van Frontrunners Ministries. Deze stichting roept op: verlies je wonder niet.

Afbeelding

Hoe ‘bonder’ Hans Maat steeds charismatischer werd: ‘Mag ik mijn hand op je voorhoofd leggen?’

Afkomstig uit de Gereformeerde Bond en ‘formeel nog’ lid van een hervormde gemeente, identificeert theoloog en Sela-oprichter Hans Maat zich nu onomwonden als charismatisch. ‘Ik heb altijd wel open gestaan voor het avontuur.’