Sinds corona is gospelmuziek aan een opvallende opmars bezig: ‘Gospel biedt hoop en bemoediging’

Reportage
Ineens is gospel overal: in televisieprogramma’s, concertzalen, musea en – natuurlijk – in de kerk. Het muziekgenre heeft sinds de coronacrisis gewonnen aan belangstelling in de populaire cultuur. ‘Ook al ken je God niet, gospel biedt hoop, troost en bemoediging. Gospel leeft.’
Marina de Haan
donderdag 16 juni 2022 om 12:01 aangepast 09:58
Het gospelkoor in het tv-programma Amazing Grace. 'Gospel raakt. Het is veel meer dan gewoon een liedje zingen.'
Het gospelkoor in het tv-programma Amazing Grace. 'Gospel raakt. Het is veel meer dan gewoon een liedje zingen.' beeld Willem Jan de Bruin
Niet te missen

‘Er zit een magie in gospel. Open je hart. Sta God toe om in en door jou lief te hebben’, zegt gospelzangeres Shirma Rouse (42) tegen een volle kapel van de Evangelische Omroep (EO). Bezoekers applaudisseren. Rouse neemt samen met gospelzangers Berget Lewis, Dwight Dissels en Muriel Blijd een exclusief gospelconcert op. De opname is vanaf het najaar te zien bij de tentoonstelling ‘Gospel’ – die Rouse mede heeft samengesteld – in Museum Catharijneconvent in Utrecht. 

‘Is God goed?’, vraagt ze. Luisteraars reageren met een luid ‘amen’. Dan zet ze samen met Lewis het lied ‘Blessed and Highly Favoured’ van The Clark Sisters in. ‘God hoorde mijn schreeuw en Hij redde mij’, zingen ze.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoop op genezing bij dienst op Opwekking. 'Elke keer een teleurstelling als er niks gebeurt'

‘Zondagavond is altijd de genezingsdienst. Ik heb meer dan eens voor me laten bidden, elke keer met vrij weinig verwachting, maar toch hoop’, twittert Marije Roeleveld daags voor Opwekking. Geneest ze dit jaar wel?

Afbeelding

Zwaaien met een kruis en zoeken naar verbinding. Propvol Opwekking brengt christenen bij elkaar

Terwijl de ontkerkelijking in Nederland doorzet, trekt Opwekking een recordaantal toehoorders. Waar in het kerkelijke klimaat stellingnames soms scherp zijn, vallen kerkmuren hier even weg, zeggen bezoekers.

Afbeelding

Opwekking werkt aan homostandpunt. 'We willen niemand pijn doen.' Maar ook: 'Je krijgt er altijd gedoe mee'

Opwekking werkt aan een standpunt over christenen met homorelaties. Een rol op het podium van de Pinksterconferentie zit er voor hen vooralsnog niet in. 'Die vraag is nooit gekomen, maar ik denk dat het niet zou gebeuren.'

Afbeelding

Nadine de Vos spreekt op Opwekking: 'Op de dag dat mijn oma overleed, kwam ik tot geloof'

Nadine de Vos spreekt dit jaar - als enige vrouw - op het hoofdpodium van pinksterconferentie Opwekking. Een gesprek over ‘de zegen van zes uur’, over woorden van God en over verschillen.

Afbeelding

'Waarom vind je Mozaiek spannend?' Arjen ten Brinke en Bart de Bruin over strijd tussen kerken

Er wordt vaak óver kerken en voorgangers gesproken in plaats van mét elkaar. In dit interview gaan de evangelische voorganger Arjen ten Brinke en de hervormde predikant Bart de Bruin een eerlijk gesprek aan.

Afbeelding

Volgens Het Zoeklicht is de eindtijd aangebroken. 'De duivel wil ons denken manipuleren'

'Normaal zit ik in een gereformeerdebondskerk. Bij ons gaat het niet vaak over de eindtijd in de preek.' Op de Zoeklichtdag duiden sprekers de 'tekenen van de tijd', om zo klaar te zijn voor de wederkomst van Jezus.