EO-jongerendag 2022: ‘De woorden van God zijn er eerst. Hij is er voor alles’

Achtergrond
Zaterdag vond de 46e editie plaats van de EO-jongerendag. In een uitverkocht Ahoy in Rotterdam kwamen duizenden jongeren bij elkaar om te luisteren, te zingen en te feesten.
Coen van Everdingen
zaterdag 11 juni 2022 om 20:57
EO-jongerendag 2022 in Ahoy Rotterdam.
EO-jongerendag 2022 in Ahoy Rotterdam. beeld Set Vexy / EO

Rotterdam

Het thema van de dag is Speak Life. Joram Kaat: ‘Woorden doen ertoe, ze hebben kracht.’

Ruim voordat de deuren opengaan, staan er al flinke rijen op het terrein voor Ahoy. Vanuit het hele land, sommigen zelfs vanuit België, komen tieners, jongeren en ouderen naar dit christelijke jongerenevenement. De laatste jongerendag was in 2019. Nu, drie jaar later, vindt het evenement weer fysiek plaats. De energie is voelbaar, in het publiek en bij de sprekers. 

De grote, donkere zaal stroomt vol met mensen. Tien minuten voordat de show begint verschijnt er een klok in beeld. De spanning stijgt wanneer de de laatste seconden worden afgeteld. Tien, negen, acht. De muziek zwelt aan, de bassen doen de zaal trillen. Drie, twee, een. E..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Een nieuwe gemeente beginnen in kerkelijk Kampen: ‘Behoefte aan een frisse, jonge en eigentijdse kerk’

Er zijn veel kerken in Kampen, maar er ontbrak nog een kleur, vonden een paar jonge gezinnen. Drie jaar geleden ging de evangelische kerk VIDA van start. ‘Wij wilden een informele kerk, die niet zo op structuren vaart.’

Afbeelding

De grootste christelijke camping van Nederland bestaat vijftig jaar: ‘Een oase van vriendschap en rust’

Het christelijke vakantiepark De Betteld is jarig. Ooit begonnen als een boerencamping met een kampeerstrook. Vijftig jaar later is De Betteld de grootste christelijke camping van Nederland. ‘Hier ontmoet ik vrienden.’

Afbeelding

DJ Roberto Rosso: ‘Zonder de Geest zou ik echt bitter en boos zijn’

Deze zomer reflecteren acht christenen op de acht zaligsprekingen van Jezus die Hij uitspreekt aan het begin van zijn bergrede. Aan wie moeten zij denken bij het horen van de zaligspreking? Vandaag: dj Robin Simon (26) uit Harderwijk.

Afbeelding

Judah was 1 toen hij een batterij doorslikte en zijn slokdarm doorbrandde: ‘Hoop is niet altijd de oplossing’

‘Er is geen sterkere verbinding met anderen dan in het lijden. Bij het koffiezetapparaat kwam ik een andere vader tegen. ‘Wil je koffie?’’, vroeg ik hem. Je kijkt elkaar aan, er is geen trots, geen ego, enkel pure connectie. Je maakt hetzelfde mee.

Afbeelding

Voorganger Christian Tan: ‘Zegen heb ik ervaren juist op momenten dat ik zelf zwak was’

Christian Tan (43) is de aanjager van een plan om honderd nieuwe kerken in Nederland te stichten de komende tien jaar. ‘Eigenlijk is je voornaamste werk als voorganger: zorgen dat je het werk van de Geest niet in de weg staat.’

Afbeelding

Hoe groot het verlangen naar nieuw leven ook is, een opwekking kun je niet opwekken

In Nederland verlangen - veelal evangelische - gelovigen naar een nieuwe uitstorting van de Heilige Geest: een nieuwe vitale kerk. Een opwekking anno 2022, hoe zien evangelische christenen dat voor zich?