Opwekking 2022: • Pinksterconferentie afgelopen • Lees hier het liveblog terug

Liveblog
Het is het grootste christelijke evenement van Nederland: de pinksterconferentie van stichting Opwekking. In dit liveblog doen wij verslag van de hoogtepunten, de sprekers, de muziek, de opvallende gebeurtenissen en meer.
redactie nd
maandag 6 juni 2022 om 07:00
Het hele weekend vindt u hier alles over Opwekking.
Het hele weekend vindt u hier alles over Opwekking. beeld Carel Schutte / Opwekking

Kort overzicht

 • 6 jun. 2022, 14:31

  Het liveblog is gesloten

  Dit was ons laatste bericht vanaf Opwekking 2022. Dank voor het volgen!

 • 6 jun. 2022, 12:47

  De reis naar huis voor velen begonnen

 • 6 jun. 2022, 11:28

  ‘Onze beste verhalen zijn echo’s van wat Jezus deed’

  Henk Stoorvogel sluit zijn verhaal af: ‘Deze conferentie heeft je misschien goed gedaan, maar het is niet maar iets moois voor een paar dagen. Het is de start van jouw tweede verhaal. Ook als je denkt: het is niet voor mij. Een stem uit de hemel zegt vandaag tegen jou: ‘‘Sta op. Slacht de leugens, eet het leven. Eet Mij.’’ Cornelius, de Romeinse aanvoerder, is erbij. De verhalen van Eneas, Dorcas en Cornelius zijn echo’s van verhalen van Jezus. En Hij deed het nog net even beter. Hij laat een verlamde niet alleen lopen, maar vergeeft hem ook. Jezus heeft het echte Grote Verhaal. Alles wat wij doen - kinderwerk, armen helpen, ondernemen - zijn de grote verhalen van Jezus die we nieuw leven inblazen. Nieuw leven brengen aan Nederland en Nederland brengen bij Jezus.’

 • 6 jun. 2022, 11:20

  ‘Sta op, ga het doen, ik ben erbij’

  En er klinkt een vierde keer ‘Sta op’: nu is het een stem vanuit de hemel en die zegt het tegen Petrus zelf. ‘Slacht jouw versie van de werkelijkheid en laat komen wat hierna komt.’ Stoorvogel noemt andere voorbeelden uit de Bijbel van mensen die het niet meer zagen zitten met God: de profeet Jona, de jonge Esther. ‘Wij allemaal hebben onze eigen beperkende overtuigingen: dienen in de kerk - nee, nooit, dankjewel. Maar God zegt vandaag: sta op, slacht je oude ideeën, ga het doen. Ik zal erbij zijn.’

 • 6 jun. 2022, 11:13

  Er is een nóg groter wonder dan genezing

  ‘Ik weiger te geloven dat de beste jaren van de kerk in Nederland achter ons liggen. Het tweede verhaal wordt langer, de wonderen worden groter, de boodschap die we gaan brengen wordt scherper.’ Na Eneas en Dorcas komt er nog een derde verhaal, vertelt Henk Stoorvogel. Over Cornelius, die voor zijn voeten neervalt. Weer zegt Petrus: ‘Sta op’. Dit wonder is nóg groter dan een lamme die gaat lopen of een lamme die gaat leven: hier zien we het wonder van de doorbraak van het evangelie. ‘Dit is groter nog dan de genezingswonderen die we gisteren hier meemaakten.’ 

 • 6 jun. 2022, 11:07

  ‘Verlang naar wat God nog méér kan doen’

  Maar wat voor moois God ook ‘vroeger’ in jouw leven heeft gedaan, er is altijd een tweede verhaal en dat gaat er altijd weer overheen. Blijf niet teren op je verleden, is de oproep van Stoorvogel. Na de genezing van Eneas komt in Handelingen het verhaal over Tabitha, of Dorcas, en zij is niet maar verlamd, ze is dood. En Petrus spreekt dezelfde woorden: ‘Sta op!’ Eneas kan weer lopen, Dorcas komt weer tot leven. De kracht van God blijkt nóg machtiger.     

 • 6 jun. 2022, 11:01

  Een goed verhaal: de verlamming is doorbroken

  Het Bijbelverhaal over de apostel Petrus die de verlamde Eneas geneest (Handelingen 9), is het uitgangspunt voor de toespraak van Henk Stoorvogel. Zo is onze aanbidding weer tot leven gekomen na twee jaar coronacrisis. ‘Dit is een goed verhaal. De verlamming is doorbroken.’ Stoorvogel nodigt de toehoorders uit: ‘Bedenk jouw beste verhaal dat je met God hebt meegemaakt.’ Als je daarnaar kijkt, liggen die verhalen vaak ver achter je. Het was vroeger. ‘Toen wie die dominee nog hadden ... toen we nog jongeren en jonge gezinnen hadden in onze kerk ... toen ik nog zo vol passie bezig was met de dingen van God ...’ We zijn genoegen gaan nemen met verlies. Vasthouden wat er nog is.

 • 6 jun. 2022, 10:53

  Gebed voor Nigeria

  Henk Stoorvogel gaat voor in gebed voor christenen wereldwijd, vandaag met name in Nigeria, waar op pinksterzondag een bloedige aanslag plaatsvond bij een kerk, met tientallen doden. Hij noemt verder Afghanistan, Pakistan en Noord-Korea.

 • 6 jun. 2022, 10:29

  Het collectedoel is bijna gehaald

  De teller van de collecte-opbrengst staat op 16.000 euro van de doelstelling: 1 miljoen. Carlino Bus, operationeel directeur bij Stichting Opwekking, komt het op het podium vertellen. Er was vooraf 1,3 miljoen euro nodig om de onkosten van de pinksterconferentie te dekken. Een miljoen was voor dit weekend als collectedoel gesteld. In totaal is er nog 186.000 euro nodig, vertelt Bus. ‘We zijn er bijna! Dit zien we als teken van God, dat we door mogen.’ Ruben Flach: ‘Volgend jaar zijn we gewoon weer terug!’ 

 • 6 jun. 2022, 10:19

  De laatste zangdienst van Marcel Zimmer

  Marcel Zimmer kondigt zijn afscheid aan: ‘Na 36 jaar is dit mijn laatste zangdienst bij Opwekking.’ Hij doet dit weer samen met zijn vrouw Lydia en hij is hij dankbaar dat via dit podium in al die jaren zijn liederen hun weg hebben gevonden. En hij zingt het allereerste ervan: ‘Onze Vader’.


 • 6 jun. 2022, 10:13

  Bij het vertrek vanmiddag staan trekkers klaar

  Opwekking-directeur Ruben Flach heeft hoorbaar een paar dagen pinksterconferentie achter de rug; hij heeft zijn stem veel gebruikt. Voordat het zingen en de preek echt kunnen beginnen, is er eerst een hele reeks mededelingen nodig over het vertrek zometeen. Er staan trekkers klaar, mochten er auto’s in de verregende grond vast komen te zitten.

 • 6 jun. 2022, 10:03

  De samenkomst van Pinkstermaandag is begonnen

  Onder muzikale leiding van Marcel Zimmer begint de Pinksterconferentie aan de ‘laatste loodjes’. Het is Tweede Pinksterdag en ‘er is altijd een tweede verhaal’ - dat is het thema van de toespraak van Henk Stoorvogel, in de laatste samenkomst op het hoofdpodium. Het programma bevat verder daarna nog twee concerten: meteen na de samenkomst het Adem Project en om 14.00 uur de band van Mozaiek Worship. 

 • 6 jun. 2022, 09:48

  Er wordt nog steeds non-stop uit de Bijbel gelezen

  Intussen loopt de Bijbelchallenge van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap nog steeds door: non-stop in estafette de hele Bijbel doorlezen tijdens het Opwekkingsweekend, elke deelnemer een kwartiertje. Er is nog plek om mee te doen. De locatie staat in de tweet hieronder. (En de opluchting dat het weer droog is, is voelbaar.) 

 • 6 jun. 2022, 09:29

  Er is koffie!


 • 6 jun. 2022, 09:27

  Start liveblog maandag 6 juni. Welkom terug!

  Vandaag de laatste dag van de pinksterconferentie van Stichting Opwekking. Vrede! We zijn weer in de lucht.

 • 6 jun. 2022, 08:35

  Weeralarm op de app van Opwekking (zondagmiddag)

 • 6 jun. 2022, 08:31

  Podcast met evangelist en spreker David de Vos

  Vrijdag was evangelist en spreker David de Vos. Hij leidde zondagavond de gebeds- en genezingsdienst tijdens de massale pinksterconferentie Opwekking. Voor manipulatie en suggestie bij dergelijke diensten is hij niet bang, vertelde hij. Wat maakt het uit als het ook psychologie is?, zegt hij. ‘God heeft ons blijkbaar zo gemaakt.’ Wel moeten gebedsgenezers goed letten op de boodschap die ze op het podium vertellen.

  De Vos kreeg veel over zich heen toen hij afgelopen najaar een QR-code vroeg voor zijn grote conferentie Simply Jesus. Hoe heeft hij dat beleefd? ‘Evangelische leiders zijn te lang stil geweest over corona.’ En waarom organiseert hij als witte man zendingsreizen door Afrika, kunnen ze dat daar zelf niet? ‘Ik herken dat ongemak wel.’ De Vos heeft ook een speciale pinksterboodschap voor de luisteraars van deze podcast.


 • 6 jun. 2022, 08:30

  Welkom in het liveblog. Het is de laatste dag van de Pinksterconferentie

 • 6 jun. 2022, 21:55

  Dit was het laatste bericht van vandaag. Morgen zijn we terug met berichten vanaf Opwekking

  Meer lezen? Redacteur Marina de Haan sprak drie bezoekers van Opwekking over hun persoonlijke ervaringen.  


 • 6 jun. 2022, 21:35

  Meer genezingen

  Twee jongeren in shirts van Beam, het jongerenmerk van de Evangelische Omroep, delen op het podium te zijn genezen door het gebed. De een heeft geen last meer van jeugdreuma, de ander zegt geen pijn meer te voelen van scoliose in de rug. 

 • 6 jun. 2022, 21:25

  Man getuigt van long covid te zijn genezen

  Terwijl er pianospel op de achtergrond klinkt, bidt David de Vos voor kinderen, mensen met vruchtbaarheidsproblemen, voor huwelijken die aan zijden draadje hangen. De Vos heeft zijn telefoon in de hand en deelt een binnengekomen bericht. 'Iemand vraagt mij om te bidden voor zijn vrouw met long covid. Dit kan niet één persoon zijn, ik bid voor alle mensen met long covid.' Hij wordt onderbroken door een man op het podium. De Vos: 'Wauw, dit is heel bijzonder, we bidden voor long covid en hier is iemand die zegt genezen te zijn van long covid.' De man pakt de microfoon over en vertelt dat hij nog maar veertig procent long inhoud had. 'Ik kon het lied "Vul het huis met Uw glorie" niet meer zingen zonder te hoesten, en net lukte het mij wél. Na een luid applaus vraagt De Vos of de band het lied in wil zetten. De man zingt de lange uithalen samen met de aanbiddingsleider. 

 • 6 jun. 2022, 21:10

  Grootschalig gebed begint

  David de Vos nodigt mensen uit om te bidden voor mensen in nood. 'Ik heb jullie nodig vanavond om mee te bidden voor alle mensen hier, en de mensen die thuis of in hun tent streamen. Jullie zijn onze bidders vanavond. Hebben jullie er zin in?' Eerder zei hij dat hij het liefst naast elk persoon die lijdt zou gaan zitten. Ook deelde hij dat hij zelf een auto-immuunziekte heeft. 'Het kan zijn dat je lijdt, maar op dit moment geen behoefte hebt aan gebed. Dat is ook oké. We gaan met elkaar beleven wat alleen God kan doen.' De Vos legt nog iets meer uit over waar bidders mogen gaan staan en hoe ze voor anderen kunnen bidden. 'Leg niet zomaar je hand op iemands schouder.' Hij grapt tussendoor: 'God wacht ongeduldig tot ik klaar ben met mijn saaie instructies.'

 • 6 jun. 2022, 20:55

  Hand in eigen boezem

  De livestream doet het weer. 'Wat leren we van de Samaritaan', vraagt De Vos zich af. 'Soms betekent iemand helpen dat je je eigen reis pauzeert. Je stapt van je eigen voetstuk om af te dalen tot waar iemand zit. Ik steek mijn hand in eigen boezem vanavond. Er zijn momenten geweest dat ik stijf stond van de adrenaline en dacht: "God U werkt door mij heen om iemand te genezen." Maar ik heb gemerkt dat ik soms in mijn fanatisme voorbij ging aan de pijn die mensen echt hebben. Als ik naar Jezus kijk, had Hij maar één missie: mensen gezond maken om hen Zijn liefde te laten zien. Dat is mijn verlangen, dat we in de tegenwoordigheid van God komen.

 • 6 jun. 2022, 20:45

  Barmhartige Samaritaan

  Mensen thuis kunnen via Groot Nieuws Radio wel live meeluisteren. David de Vos deelt een overdenking over de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Hij past de bekende gelijkenis toe op de christelijke wereld van nu door de priester te vergelijken met een voorganger en de Leviet met een aanbiddingsleider. Beiden laten de gewonde links liggen. Ze willen naar de kerk en laten zich enkel inspireren door de man in de goot voor hun bediening. Een klusjesman uit dezelfde gemeente is op weg om nog snel een zwart klusje te doen op zondagavond. Hij knielt wél neer bij de man, verzorgt de wonden van de man en betaalt voor extra zorg. In de kerk zijn de andere gemeenteleden diep geraakt door de 'geïnspireerde' woorden van de voorganger en aanbiddingsleider. Als de klusjesman na de dienst aankomt, merkt een gemeentelid op dat hij écht wat gemist heeft die ochtend: het ging over de man in de goot. 

 • 6 jun. 2022, 20:30

  Livestream loopt vast

  De livestream loopt vast. David de Vos is net op het podium gekomen en opende met woorden van Jezus. 'In deze wereld zullen jullie veel moeilijkheden krijgen, maar houd moed want Ik heb de wereld overwonnen.' Hij vervolgde: 'Het is misschien wat ongewoon om een dienst als deze zo te starten, maar ik wil graag stilstaan bij alle mensen die lijden. Zou ik je hand mogen zien, als jij denkt: je hebt het over mij. Kijk eens om je heen, er zijn heel veel mensen in nood.' Hierna stokt de livestream. 


 • 6 jun. 2022, 20:15

  Verzoek aan de bezoekers en kijkers

  De zangeres en aanbiddingsleider onderbreekt het nummer Breng dank aan de Eeuwige om iets te delen over de kracht van muziek. ‘De Geest beweegt mee op de muziek. Bij de troon van God is voortdurend muziek. God heeft muziek gemaakt; laat het je hart bedienen. Door middel van een lied mag je je hart afstemmen op God en bidden: werk met uw Heilige Geest in mij en door mij.'

 • 6 jun. 2022, 19:50

  870.000 euro opgehaald

  'We hebben met elkaar 870.000 euro opgebracht', zegt Opwekking directeur Ruben Flach voorafgaand aan zijn gebed voor de laatste collecte van de pinksterconferentie. De organisatie hoopt dit weekend een miljoen euro te ontvangen. Flach vraagt de bezoekers iets stiller te zijn. 'Het is erg rumoerig'. Ook wijst hij erop dat mensen die nu buiten in de regen staan, terecht kunnen in de tent waar nazorg wordt gegeven.

 • 6 jun. 2022, 19:35

  'De verwachting is hoog'

  'De sfeer zit er goed in, de verwachtingen zijn hoog', met deze woorden opent presentator en voorganger Henk Stoorvogel de gebedsdienst. Stoorvogel haalt het regenachtige weer aan. 'Ik weet dat God machtig kan werken tijdens slecht weer. Het is een goede avond voor God om prachtig te werken. Daar gaan we ons naar uitstrekken.' Stoorvogel kondigt David de Vos aan. 'Hij is een echte evangelist en een avonturier en hij kent de kracht van gebed van gewone mensen.'

 • 6 jun. 2022, 19:25

  Gebedsdienst zo van start

  Evangelist en spreker David de Vos is voorafgaand aan de gebedsdienst te gast bij Groot Nieuws Radio. De samenkomst, waarin gebed om genezing een belangrijke rol speelt, is een vast en bekend onderdeel van de pinksterconferentie. Hij hoopt dat gebedsgenezing 'veel bekender wordt in Nederland. En dat genezing zo toegankelijker wordt iedereen.'

 • 6 jun. 2022, 17:15

  Over ruim twee uur in de Grote tent: Gebedsdienst met spreker David de Vos

  Evangelist en spreker David de Vos leidt over ruim twee uur de gebeds- en genezingsdienst. Dat hij bij dergelijke diensten niet bang is voor manipulatie en suggestie vertelde hij afgelopen vrijdag in de podcast ‘Dick En Daniël Geloven Het Wel’. Wel moeten volgens hem gebedsgenezers goed letten op de boodschap die ze op het podium vertellen. 

 • 6 jun. 2022, 16:24

  Kennismaken met het Nederlands Dagblad?

  Dat kan de eerste vier weken voor slechts 1 euro. Kijk hier voor meer informatie over deze en ons andere speciale actieabonnement. 

 • 6 jun. 2022, 16:02

  In de tent van het Nederlands Dagblad: Marina de Haan in gesprek met Jannica van Barneveld

  ‘God is samen met mij door lijden gegaan. Hij heeft mij er doorheen gesleept. Hoe heb ik naar Hem kunnen schreeuwen?’ Het was in april vier jaar geleden dat het leven van Jannica van Barneveld (33) aan een zijden draadje hing door acuut leverfalen. Zonder levertransplantatie en een donorlever was ze er nu niet meer geweest. Journalist Marina de Haan gaat met Van Barneveld in gesprek over dit en meer. 

 • 6 jun. 2022, 16:00

  Over een half uur in de grote tent: Willem Glashouwer over Israël en de klok van God

  Over een half uur begint in de grote tent de seminar van predikant Willem Glashouwer over Israël, de klok van God. Tijdens de seminar praat Glashouwer over vrede op aarde, of die er ooit echt gaat komen en de rol van Israël hierin.

 • 6 jun. 2022, 15:40

  Sing-in afgelopen

  De Youth.Opwekking band zingt Happy Day als afsluiting van de sing-in. De veertigduizend bezoekers verspreiden zich weer over het terrein in Biddinghuizen. 

 • 6 jun. 2022, 15:25

  Sing-in bijna afgelopen, drukte bij seminar

  Ondanks grote drukte bij de sing-in is er veel belangstelling voor het seminar over de bijbel in het dagelijks leven. 

 • 6 jun. 2022, 14:55

  Bezoekers Opwekking ‘diep geraakt’

  Wanneer zijn bezoekers van het grootste christelijke festival van Nederland zelf diep geraakt? Het Nederlands Dagblad sprak drie bezoekers.

 • 6 jun. 2022, 14:50

  Het veld zingt in canon

  Het veld wordt in drie ongeveer gelijke delen opgesplitst om samen Opwekking 574 Groot is Hij in canon te zingen. 

 • 6 jun. 2022, 14:30

  Op het veld en online grote drukte bij sing-in

  De eerste druppels zijn gevallen, maar de Youth.Opwekking band en de veertigduizend toeschouwers zingen onverstoord door. Online kijken bijna tweeduizend mensen mee. 

 • 6 jun. 2022, 14:12

  Duizenden christenen doen de wave

  Opwekking directeur Ruben Flach ziet dat het publiek na de corona jaren nog ‘een beetje moet losweken’. Een veld gevuld met duizenden christenen doet daarom op zijn aanmoediging een wave.

 • 6 jun. 2022, 14:00

  Sing-in terrein stroomt vol

  Onder begeleiding van de Youth.Opwekking band begint de sing-in.

 • 6 jun. 2022, 13:17

  Kennismaking met hoofdredacteur Nico de Fijter

  We hebben sinds 1 juni een nieuwe hoofdredacteur: Sjirk Kuijper heeft het stokje overgedragen aan Nico de Fijter. Benieuwd wie Nico is en hoe hij in het leven staat? Directeur Rinder Sekeris vraagt hem het hemd van het lijf in een goedgevulde tent.

 • 6 jun. 2022, 12:45

  Panelgesprek bezig over seksisme in de kerk

 • 6 jun. 2022, 11:58

  Einde van de ochtenddienst

  De ochtenddienst is afgelopen. In de middag zijn er verschillende seminars en om 14:00 uur is er een sing-in met de Youth.Opwekking band. Vanavond om 19:30 uur zal David de Vos voorgaan in een gebedsdienst. 

 • 6 jun. 2022, 11:29

  Vervuld leven met de Heilige Geest

  Flach leest uit het pinksterevangelie. ‘Als wij vervuld leven met de Heilige Geest, dan mogen we woorden spreken die als een tweesnijdend zwaard zijn. Dan mogen we spreken van Jezus, en dan zullen mensen diep geraakt zijn.’ Flach vertelt over de noodzaak van bekering, aan de hand van de vraag van de discipelen die na de pinksterpreek van Petrus vroegen: “wat moeten we doen?”. Flach: ‘Mensen kunnen een godsdienstig leven leiden, maar nog niet bekeerd zijn. God wil de godsdienst, de rituelen, van het hoofd naar het hart brengen. Dan kunnen we bekeerd worden.’

 • 6 jun. 2022, 11:10

  'Ik zegen jou'

  Flach vraagt de mensen om elkaar te zegenen en de avondmaalscupjes uit te wisselen met iemand die dichtbij staat, om in verbondenheid het avondmaal te vieren. 


  Het avondmaal wordt gezamenlijk gevierd. - beeld nd

 • 6 jun. 2022, 10:55

  Avondmaal vieren

  Tijdens de dienst wordt het avondmaal gevierd. Normaal werd dit gevierd tijdens de gebedsdienst in de avond, maar nu dus tijdens de ochtenddienst. Ruben Flach: ‘We vieren avondmaal op Pinksteren, omdat we het wonder van vergeving vieren.’ Cupjes met wijn en brood gaan door de rijen. Verschillende leiders van grote kerkgenootschappen staan op het podium om, in eenheid, voor te gaan in het avondmaal. 

 • 6 jun. 2022, 10:45

  Drukte bij de ochtenddienst


  De ochtenddienst van Opwekking wordt zoals gebruikelijk goed bezocht. - beeld nd

 • 6 jun. 2022, 10:00

  Bijna een half miljoen euro aan collecte opgehaald.

  De dienst is begonnen. De tent zit vol, en ook buiten de tent zijn er veel bezoekers. Flach brengt voor hij gaat spreken de collecte nog een keer onder de aandacht. Er is inmiddels 470.000 euro opgehaald, dat is bijna de helft van de miljoen euro die nodig is. 

 • 6 jun. 2022, 09:00

  Start liveblog 5 juni. Leuk dat je onze website bezoekt.

  Het is dag drie. Op deze eerste pinksterdag zal Opwekking-directeur Ruben Flach de morgendienst van 10:00 uur leiden in de grote tent. Tegelijk beginnen er meerdere diensten voor jongeren, tieners en kinderen. 

 • 6 jun. 2022, 21:30

  Dit was het laatste bericht van vandaag. Morgen zijn we terug met berichten vanaf Opwekking.

  Ruben Flach sluit de dienst in de grote tent af. Tot 23.00 uur wordt er nog gezongen in de tent. Wil je lezen hoe deze zaterdag op Opwekking verliep? Lees dan de reportage die Marina de Haan vandaag schreef vanaf het festivalterrein.

 • 6 jun. 2022, 21:05

  De schone schijn ophouden

  'Hoe komt het toch dat we altijd die neiging hebben om overal een kader van te maken? Ik denk dat het een veilig gevoel geeft. Zeggen dat het goed zit tussen God en mij en dan kan ik doen wat ik wil. Dan is God blij en kan ik vervolgens mijn agenda trekken. Dan kan ik heel goed wijzen naar de openbare zonden van anderen maar dan hoef ik niet te wijzen naar mijn egoïsme. Als ik de garantie heb dat het tussen God en mij wel goed zit, heb ik geen vergeving nodig. Als ik de schone schijn ophoud, dan hoef ik niet kwetsbaar te zijn, dan hoef ik niet diep geraakt te worden. Deze neiging hebben we denk ik allemaal. Ik wel, flink ook. Ik hou mezelf sterk. (...) Vier jaar geleden moest ik de controle uit handen geven, ik had toen acuut nierfalen, ik was stervende. Nu is het vier jaar later en het leven gaat goed, het gaat me flink voor de wind. Maar de afgelopen maanden wees God mij op de vraag: Jannica, wil jij je opnieuw aan Mij overgeven? Nou, daar was ik toch al goed in, toch? Maar ik ontdekte dat ik met mijn handen dicht sta. Dat ik ze dichthield omdat ik mijzelf wil verdedigen. Het leven met God geeft je geen garantie dat je leven veilig verloopt. Moet ik dan alles weer uit handen geven? Dat gevoel bekroop mij. Toen kwam ik bij de grootste vraag, als het gaat om een overgave: als ik mijn binnenste geef, bent U dan groot genoeg om mij te vullen? God zegt: ik hoef je show niet, je voorbeeldige gedrag niet, ik wil jouw hart, jouw ziel, het kostbaarste wat je hebt. Vaak denken we dat de afstand tussen God en mens zonde is, maar daarvoor is God nu juist gekomen. De afstand is dat we onszelf willen redden, dat we zelf God willen zijn. Maar God zegt: mens, waar ben je toch, waarom ben je jezelf gaan verstoppen?'

 • 6 jun. 2022, 20:50

  Waar ben je?

  Jannica van Barneveld houdt een preek naar aanleiding van de vrouw die Jezus zalft in het huis van Simon. 'Simon, wil je Jezus checken of Hij echt een profeet is? Voordat je weet of je je aan Hem over kan geven? Heb je hem daarom niet de voeten niet gewassen? (....) Wat gebeurt hier nu? Deze vrouw geeft zich over aan de voeten van Jezus. Simon kan wijzen naar de openbare zonden van deze vrouw, maar wat houdt hij verborgen? Heel het leven van Simon staat in het teken van de komst van de Messias, daar doet hij alles voor. Nu kijkt hij in de ogen van zijn Messias, maar hij ziet Hem niet. Hij mist de ontmoeting volledig. Ik denk dat wij net als Simon Jezus graag uitnodigen in ons leven. Maar iemand uitnodigen is easy, een verwelkoming is van een totaal ander level. Daarvoor moet je iets van jezelf geven, zodat er een ontmoeting kan ontstaan. Hoe warm is onze verwelkoming van Jezus als we het diepste van onszelf niet delen? Of wachten we nog ergens op? Tot we het wel zeker weten? Maar de grote vraag is: moet Jezus zich eerst bewijzen voor wij ons over kunnen geven aan Hem?' 

 • 6 jun. 2022, 20:10

  Buitenlandse gasten bij Opwekking

 • 6 jun. 2022, 20:00

  Een extra podcast van het Nederlands Dagblad met Gert-Jan Segers

  In een speciale extra podcast die chef geloof Dick Schinkelshoek en adjunct-hoofdredacteur Daniël Gillissen vanmiddag met Gert-Jan Segers hebben opgenomen op het festivalterrein gaat het over 'hoe blijf je geloven in de politiek?'. Luister hem na het avondprogramma!

 • 6 jun. 2022, 19:30

  Het avondprogramma begint

  In de grote tent is om 19.30 het avondprogramma begonnen, dat duurt tot 21.30. Spreker is Jannica van Barneveld. 'We zullen samen kijken naar een prachtige gebeurtenis in het Nieuwe Testament waar twee totaal verschillende mensen Jezus ontmoeten. Deze ontmoetingen laten ons zien wat God ten diepste verlangt. Wat gebeurt er wanneer Jezus genade ons diep raakt? Ik neem je deze avond mee naar de plek van overgave, daar waar liefde zichtbaar wordt.' De muziek wordt verzorgd door de Youth.Opwekking band.

 • 6 jun. 2022, 14:50

  'Het kan nu ook, en weer'

  In de tijd van Pools ouders was er geen empathie of therapie. Het parool was: niet zeuren, de schouders eronder. God zegt: “IK ga met je mee.” Daarom moet Gideon zijn leger verkleinen, tot driehonderd man, tegen 135.000 zwaarbewapende soldaten. Nou, ik was gedeserteerd.’ Maar in de Herziene Statenvertaling staat het mooi: ‘Toen bekleedde God Gideon met de Geest.’ God verbrak op Midjansdag het juk, niet Gideon of zijn leger.’ Zo cruciaal, dat andere profeten het citeren.

  Dat kan nu ook. Ook al hebben twee miljoen mensen in Nederland last van verslavingen of psychische problemen en lopen de kerken leeg, God verbreekt toch het juk, door ons als zwakke, bange en ongeschikte mensen. Door de Geest. Voordat die kwam, werd er geen enkel wonder verricht. Zelfs Jezus was maar een gewone jongen, voordat God hem de geest gaf. 'Pinksteren leert dat de kerk nooit verloren gaat. Het vervuld worden met de Geest is een voortdurend gebeuren. We zijn toe aan een nieuwe opwekking. We hebben een nieuwe uitstorting van de Heilige Geest nodig.'

 • 6 jun. 2022, 14:40

  Waar is God dan?

  Pool vond dat hij door voor zoveel bang te zijn, faalde. ‘Mijn kinderen groeien op met een vader die een lafaard is. Toen zei mijn vrouw: “Mijn kinderen groeien op met een papa die een held is. Mensen zonder angst hoeven geen held te zijn. Bang zijn en toch gaan, dan ben je een held.” Applaus voor Marijke, mevrouw Pool. Naast angst is er teleurstelling. Wonden. Verbittering in ellende. En de vraag: ‘Waar is God dan?’ Pool roept op ter plekke in de zaal te bidden en handen op te leggen, voor herstel en genezing. God gaat echter niet in op de klacht van de bange en bittere Gideon. ‘Hij zegt: “Kom op joh, aan het werk.” Gideon heeft nog een pijltje op zijn problemenboog. ‘Ik ben lid van de stam Manasse, die niks voorstelt, van een familie die nog minder betekent, waarin ik zelf ook nog de minste ben.’

  Pool vergelijkt het met zijn vader. Die leek een vlakke, stille rustige man. Maar hij was na acht jaar oorlog, in het verzet en Indië, getraumatiseerd. ‘Mijn moeder woonde in het 84 keer gebombardeerde Den Helder. Haar ouderlijk huis werd platgegooid. Ze was overbeschermend, mijn vader vlak, ik behept met een giga-minderwaardigheidscomplex, rijp voor misbruik op elfjarige leeftijd.’


  Jan Pool, evangelisch spreker en voorganger, had het grootste deel van zijn leven last van een angststoornis. - beeld Peter Boer

 • 6 jun. 2022, 14:15

  ‘Midjanieten en andere deugnieten’

  Jan Pool schreef net het boek Kom, Heilige Geest en vlecht dat door zijn betoog. Maar hij begint met Charles Finney (1792-1875), een Amerikaanse presbyteriaanse predikant die uitgroeide tot een van de bekendste gezichten van de 'Second Great Awakening'. Hij werd ruim anderhalve eeuw geleden ook ‘diep geraakt’ door de Geest, na een bekeringservaring in een eenzaam bos. ‘Naar schatting zijn door zijn werk een half miljoen mensen tot bekering gekomen.’

  Ander voorbeeld: Rechters 6, een tijd dat Israël werd aangevallen door ‘Midjanieten, Amalekieten en andere deugnieten.’ Het volk schreeuwt het uit tot God. Precies zoals Pool dat zelf deed toen hij erg ziek was. Gideon werd uitgekozen. Pool: ‘Als ik God was geweest, had ik een andere keus gemaakt. Gideon was een man met problemen.’ Hij was vaak bang. 'Iedereen die wel eens bang is hier, moet de hand opsteken.'.... 'O, nou, de mensen die het niet doen, zijn te schijterig om hun angst toe te geven.'

 • 6 jun. 2022, 13:45

  Jan Pool: ‘Diep geraakt door de Geest’

  Jan Pool spreekt om twee uur in de Grote Tent. De 68-jarige evangelist was ooit fysiotherapeut, werd als twintiger bekeerd en coacht nu veel anderen. Het Nederlands Dagblad had in februari een ontroerend, openhartig gesprek met hem. Leven met Jezus vrijwaart niemand van leed, maar Hij is er altijd.

 • 6 jun. 2022, 13:00

  Sera Noa

  Om kwart over een is er bij Youth.Opwekking een optreden van Sera Noa in The Great Place. De zangeres deed op jonge leeftijd mee met het Junior Songfestival in 2011 en twee jaar terug won ze All Together Now. Sera schrijft vaak haar eigen muziek: verdriet of onzekerheden, maar ook liefde en hoop, alles wat iemand van begin twintig bezighoudt. ‘In Nederland is de kloof tussen de christelijke en de niet-christelijke wereld heel groot. Ik wil graag die twee werelden samenbrengen’, zei ze in januari tegen BEAM van de EO.

 • 6 jun. 2022, 11:55

  Zwolse house voor tieners

  Ook voor tieners en kinderen is er van alles te doen in de Teenzone en op het Kinderplein. In The Cube is er vanaf half twaalf een optreden van Boersma ‘N de Boer. Dat staat voor de Zwolse house-dj's Erwin Boerma en Sjoerd de Boer. Ze zijn bekend van hun podcast House of Worship, hun meerwieler Bakbeats en een selectie van de beste christian EDM en house. In de Overflow zijn er workshops en in de Zeecontainer om half één Dansworkshop MindConnected em om kwart voor twee BeachMission.


  Sjoerd de Boer - beeld Opwekking

 • 6 jun. 2022, 11:40

  Thee bij de premier

  John: ‘We kregen een uitnodiging van de minister-president. Ik zei: ‘nah, daar komen duizenden mensen, ik ga niet, echt niet.’ Mijn vrouw: ‘Nou en? We kunnen daar toch theedrinken? We komen aan bij Downing Street 10 en ja hoor, massa’s. Iemand klopt op mijn schouder: “volg mij”. Waarom? “Gewoon meekomen”. De premier wil thee, met alleen u twee.’

  ‘De Heilige Geest heeft vijf symbolen. Het water om ons te wassen, olie om ons te zalven, vuur om ons te zuiveren, wind om ons kracht te geven en de duif om ons vrede en hoop te geven. Dat is Pinksteren. De grote uitnodiging. Je moet die alleen wel accepteren.’

 • 6 jun. 2022, 11:35

  Bijzondere mensen

  In de Bijzondere Mensen-tent is er een samenkomst met Pieter Both, aan de hand van het thema ‘Jezus raak(t) mij aan’.


 • 6 jun. 2022, 11:22

  ‘Jezus is onze heilzame hersenspoeler’

  John: ‘God zit niet in het jampotje, links in het keukenkastje. ‘God is unboxable’. Wij stellen vaak verkeerde vragen, dan krijg je ook verkeerde antwoorden. God nodigt uit en Jezus leeft.’ De Bijbel heeft 800.000 woorden. Waar gaat het om? Vergeving. Dat is geen symptoombestrijding van problemen, maar zoeken naar de Grote Oorzaak. Het hart van de problemen is het hart, ons hart. Dat is ziek, door zonden. Dingen die je deed en dingen die je naliet. We staan zwaar rood op de bank. We kunnen, net zo min als mijn zoontje van vier als ie iets omstoot in de winkel, nooit zelf betalen. Jezus is de enige kredietverstrekker. Hij is onze heilzame hersenspoeler.’

 • 6 jun. 2022, 11:00

  Batman en Robin

  John treedt aan, met vertaler Leon, ‘Batman en Robin’. Hoe hij zijn werk uitlegt aan een sceptische mevrouw in een vliegtuig. ‘Ik werk voor een wereldwijde onderneming. Wij zorgen voor mensen van de wieg tot het graf en werken aan gedragsverandering. Wij zijn de intergalactische kerk’, op aarde en in de hemel. Wat is het christendom? Dat staat in Johannes 3 vers 16. Een grote uitnodiging, met drie elementen: van wie, voor wie en waar gaat het om?

 • 6 jun. 2022, 10:39

  Stroomstoring en kippenvel

  In de Grote Tent valt de stroom uit. Terwijl die weer wordt opgewekt, zingen de mensen a capella. Dat is mooi, ‘kippenvel’-moment, zegt iemand. Flach staat op een podium, met een megafoon. 'Kom Jezus, kom' klinkt het uit duizenden kelen.


  aanbidding zonder elektriciteit - beeld ND

 • 6 jun. 2022, 10:25

  Op naar de 1,3 miljoen euro

  Ruben Flach, directeur van Opwekking, meldt dat vrijdag en nu 160.000 euro is opgehaald, voor het collectedoel van 1,3 miljoen. 'We gaan niet leuren.' Het bezoek loopt goed. Alle tenten zitten vol.

 • 6 jun. 2022, 10:22

  'Naar een ‘opvoedgemeenschap’

  Nu in de twee seminartenten: twee evenementen. Het ene heet ‘Loving & Serving Muslims Moslims, jij en Jezus’ en het andere ‘It takes a church to raise a child’. Daarin bekijken Saskia de Graaf en Nelleke Plomp hoe kerk en gezin met elkaar verder kunnen, na de periode met corona. Saskia de Graaf is moeder van drie kinderen en medewerker bij het kennisplatform van de Protestantse Kerk voor jonge Generaties. Haar passie is het versterken van gezinnen in de kerk. Nelleke Plomp is theoloog en werkt bij de Protestantse Kerk als projectleider kliederkerk. Ze maakt zich hard voor kerken als thuisplek voor kinderen, jongeren en families. ‘Opeens zat je als gezin niet meer in je gemeente of samenkomst, maar volgde je diensten vanaf je bank. Corona maakte nog meer zichtbaar hoe belangrijk het is als gezin en kerk elkaar versterken én hoe waardevol het kan zijn om sámen geloof te beleven.’ Vragen zijn: hoe kun je als kerk en opvoeders samenwerken. Hoe versterk je families en vorm je met elkaar een ‘opvoedgemeenschap’? Het tweetal ziet de ‘kliederkerk’ als voorbeeld van recente vernieuwingen.

 • 6 jun. 2022, 10:10

  Tenten worden paleizen

  ‘Er zijn drie categorieën verblijvers: de luxepaardjes in de huizen (beschaafd applaus), de caravanbewoners (applaus), en de echten, de tentkampeerders (gejuich). Het is een keuze voor de eeuwigheid. De laatsten zullen de eersten zijn. Voor de tentbewoners wordt in de hemel een paleis gebouwd.’Daggasten? Ook zij zijn hartelijk welkom, nu en later.

 • 6 jun. 2022, 09:45

  Op het perron en in de auto

  Shelton Telesford is van kleur en maakte vaak mee hoe dat op zich al een reden voor discriminatie was. In Visie, het blad van de Evangelische Omroep, vertelde hij daarover. De eerste keer stond hij als student op het perron van Naarden-Bussum. ‘Je hebt het profiel van een crimineel,’ zeiden ze. De tweede aanvaring betrof een achtervolging en aanhouding op de weg. ‘Ik werd aan de kant gezet, moest uitstappen en allerlei vragen beantwoorden. Waarom? Omdat ik donker ben en in een bepaald type auto rijd. Dat zijn pijnlijke momenten. De enige boodschap die ik heb in het racismedebat, is deze: verdiep je in de ander. Probeer te begrijpen waar de pijn van die ander vandaan komt.’

 • 6 jun. 2022, 09:35

  Meer van U, minder van mij

  Voor jongeren start ook om tien uur een dienst met Shelton Telesford en de Youth.Opwekking band. Het thema is ‘Meer van U, minder van mij’. Het startpunt is een fragment uit bijbelboek Handelingen, waarin de discipelen, en andere mensen, na de hemelvaart van Christus vroegen: ‘Wat moeten we nu doen?’ Shelton Telesford (32) is pastor in de Chapel Avenue in Almere-Poort.

 • 6 jun. 2022, 09:15

  Humor met Hond en Man

  J. John schuift voor zijn dienst even aan bij Groot Nieuws Radio. Hij is een echte Brit en zit vol humor. Kijk naar ‘De Man met de Hond’!


 • 6 jun. 2022, 09:00

  ‘The Great Invitation’

  In de grote tent wordt de aftrap zaterdagmorgen om tien uur gedaan door J. John, ook wel bekend als Revd Canon. Hij is een 64-jarige Brit van Griekse afkomst en heet eigenlijk John Ioannou John. Tijdens zijn studie verpleegkunde werd hij in 1975 christen, ging theologie studeren in Nottingham en was in die stad ook evangelist van de St. Nicholas. Vanuit zijn organisatie Philo Trust werd hij heel bekend als spreker en schrijver.

  ‘Just10’ behelsde een serie preken van J. John over de Tien Geboden en op 8 juli 2017 werd de eerste ‘JustOne’ gehouden in het Emirates-Stadion van de voetbalclub Arsenal in Londen; 35.000 mensen keken live mee en een kwart miljoen online. J. John is vaak te zien op het GOD Channel; zijn laatste boek is That's a Good Question! (2019). Inmiddels is John John al veertig jaar actief als evangelist, spreker en schrijver en dat bracht hem naar 69 landen. Hij is getrouwd met Killy en is vader en grootvader.

 • 6 jun. 2022, 08:30

  Start liveblog 4 juni. Leuk dat je onze website bezoekt!

  Het is zaterdagmorgen, dag 2 van de pinksterconferentie Opwekking. We gaan op weg naar een mooie, volle dag!

  Even opwarmen met de overdenkings-rap van Martin Edens, 'Afgeleid'.


 • 6 jun. 2022, 22:00

  Dit was het laatste bericht van vandaag. Morgen zijn we terug met berichten vanaf Opwekking


  Verschillende mensen kijken buiten naar de eerste samenkomst. - beeld ND

 • 6 jun. 2022, 21:47

  Voorganger Christian Tan: ‘Zegen heb ik ervaren juist op momenten dat ik zelf zwak was’

  Christian Tan ging zojuist voor in de eerste dienst op Opwekking. Redacteur Wim Houtman sprak Tan in de voorbereiding uitgebreid. ‘Eigenlijk is je voornaamste werk als voorganger: zorgen dat je het werk van de Geest niet in de weg staat.’

 • 6 jun. 2022, 21:32

  Dienst voorbij

  De eerste dienst is voorbij. Ruben Flach dankt in gebed God, armen gespreid, de piano speelt zachtjes door. 'Halleluja, amen!' Wie geraakt is door de preek van Christian Tan, kan tot een uur na de dienst bellen met een speciaal telefoonnummer.

 • 6 jun. 2022, 20:51

  En weg was de livestream

  Even na half negen vliegt plots de livestream eruit. Via de audio van Groot Nieuws Radio is de uitzending alsnog te volgen.

  Tan spreekt over het bijbelverhaal over Jacob, Rachel en Lea. Hij belooft eventueel aanwezige Lea's op een ijsje te trakteren als ze zich gekwetst voelen, want haar naam betekent volgens hem 'wilde koe', terwijl Rachel 'lammetje' betekent.

  De moslims moeten het eventjes ontgelden bij Tan: 'Trouw nooit met iemand die in een boerka zit.' De zaal lacht. Want dat was, zo gaat hij verder, hoe Jacob erin was geluisd om met Lea te trouwen in plaats van Rachel. 'Ik weet niet hoeveel van jullie dachten met een lammetje te trouwen, en na de bruiloft bleek het een wilde koe te zijn.'

  Even later vertelt Tan over hoe hij opgroeide in een Indische pinkstergemeente. Daar zag hij voormalige drugsverslaafden en criminelen tot geloof komen. Ze dankten God. 'En dat begreep ik, want zij waren heel zondig. Hitler en pedoseksuelen, die hebben Jezus nodig.' Tan kreeg pas later door dat ook hij zelf Jezus nodig heeft.

  Tan deelt zijn bekeringsverhaal, zoals hij dat eerder ook deed bij Hour of Power.

 • 6 jun. 2022, 20:12

  1 miljoen nodig

  Voordat spreker Christian Tan aan het woord komt, is er een oproep. Opwekking heeft 1 miljoen euro nodig om het financieel te redden. Het festival is gratis en wil daaraan vasthouden, om de drempel zo laag mogelijk te houden. 

  Het gaat er niet om hoeveel je geeft, vertelt Flach, maar om de intentie waarmee je geeft. Vervolgens kondigt hij een gebed aan: ‘Dat God ons vrijgevig maakt.’ Het duurt nog even voordat Tan als eerste spreker gaat aftrappen.

  ‘Meer Jezus in meer mensen.’ Dat is volgens Ruben Flach het motto van Christian Tan. Hij is voorganger en kerkplanter binnen de Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten (VPE). In Tans eigen woorden, in een interview in 2020: ‘Als meer Jezus in meer mensen écht een realiteit wordt, heb je automatisch opwekking.’

  Volgens Tan heeft God hem een nieuwe visie ingegeven, die er onder andere op neerkomt dat er in tien jaar tijd honderd nieuwe gemeenten gesticht moeten worden. VPE-directeur Machiel Jonker kreeg hetzelfde aantal ingegeven, vertelt Tan. De stichting Meer Jezus is opgericht om dit doel te bereiken.

  Een snelle blik op Tans tweets geeft een beeld van zijn interesses. Hij is duidelijk een fan van voorganger en auteur Tim Keller. Hij lijkt geen voorstander van lhbt-emancipatie: hij roept de ChristenUnie op niet mee te werken aan het 'uitrollen' van een 'regenboogagenda' en is ook tegen de nieuwe transgenderwet. Zijn betrokkenheid gaat over de landsgrenzen heen: hij steunt Oekraïne en de staat Israël.

 • 6 jun. 2022, 19:46

  Opwekking is begonnen

  ‘Hee, daar zijn we weer!’ begint Elisa Krijgsman, leider van de Opwekkingsband. Opwekking 2022 is begonnen.

  Even later blikt directeur Ruben Flach terug op de afgelopen jaren, toen het voor het festival moeilijk was. Mensen keken via de livestream, maar voor het eerst in drie jaar zijn er nu weer mensen ter plaatse. In totaal 19.000, meldt Flach. Op hetzelfde moment heeft de stream 946 kijkers.

  ‘Iets meemaken van het koninkrijk van God op aarde’, dat is waar de conferentie volgens Flach om draait. Daarbij past het thema: Diep geraakt.


  De eerste dienst op Opwekking 2022. - beeld ND

 • 6 jun. 2022, 19:06

  Eerste dienst

  Om half acht begint de eerste samenkomst in de grote tent, met spreker Christian Tan. Ondertussen verzamelen de eerste mensen zich voor de tent om naar binnen te gaan.


  De rij voor de grote tent op vrijdagavond. - beeld ND

 • 6 jun. 2022, 18:51

  Top-100

  Zoals elk jaar konden mensen stemmen op hun favoriete Opwekkingslied voor de Opwekking Top-100 van Groot Nieuws Radio. Jezus Overwinnaar, lied 832, kreeg de meeste stemmen. Voor Tienduizend Redenen en Vul Dit Huis Met Uw Glorie.

 • 6 jun. 2022, 15:40

  Nu nog leeg...

 • 6 jun. 2022, 14:49

  Hoe komt het Opwekkingsalbum tot stand?

  Het opwekkingsalbum van dit jaar bestaat uit vijf Nederlandse en acht vanuit het Engels vertaalde liederen. Directeur Ruben Flach vertelt hoe het album ieder jaar tot stand komt.

  Mensen uit het hele land konden liederen inzenden voor het album. ‘We krijgen jaarlijks zo’n 350 inzendingen’, zegt Opwekking-directeur Ruben Flach. 

  ‘Aanbiddingsleiders en theologen uit de evangelische beweging beoordelen vervolgens deze inzendingen en maken een selectie.’ Volgens Flach is het een divers palet aan liederen, maar gaan ze in de kern allemaal over een ontmoeting en een relatie met God hebben. Hij noemt het album dan ook ‘een verdieping in aanbidding’. 

 • 6 jun. 2022, 13:43

  Kampeerders komen aan in Biddinghuizen

  Of ze staan op het punt van vertrekken ...

 • 6 jun. 2022, 12:23

  🎧 David de Vos te gast in de podcast ‘Dick En Daniël Geloven Het Wel’

  Te gast in de podcast ‘Dick En Daniël Geloven Het Wel’ is evangelist en spreker David de Vos. Zondag leidt hij de gebeds- en genezingsdienst tijdens de massale pinksterconferentie Opwekking. Voor manipulatie en suggestie bij dergelijke diensten is hij niet bang. Wat maakt het uit als het ook psychologie is?, zegt hij. ‘God heeft ons blijkbaar zo gemaakt.’ Wel moeten gebedsgenezers goed letten op de boodschap die ze op het podium vertellen.

  De Vos kreeg veel over zich heen toen hij afgelopen najaar een QR-code vroeg voor zijn grote conferentie Simply Jesus. Hoe heeft hij dat beleefd? ‘Evangelische leiders zijn te lang stil geweest over corona.’ En waarom organiseert hij als witte man zendingsreizen door Afrika, kunnen ze dat daar zelf niet? ‘Ik herken dat ongemak wel.’ De Vos heeft ook een speciale pinksterboodschap voor de luisteraars van deze podcast.


 • 6 jun. 2022, 11:29

  🎧 Terugluisteren: Waarom de Opwekkingsconferentie zo succesvol is

  Vorig jaar spraken Dick Schinkelshoek en Daniël Gillissen in de podcast ‘Dick En Daniël Geloven Het Wel’ met Miranda Klaver over het succes van de Pinksterconferentie. Zij is kenner van de Evangelische wereld en bezoekt de conferenties al van jongs af aan. 

  Is ‘Biddinghuizen’ inderdaad voor protestanten wat een pelgrimstocht is voor katholieken? Waarom blijft de organisatie zo angstvallig weg bij lastige thema’s als homoseksualiteit en schepping versus evolutie? En wat mis je als je er nog nooit bent geweest? Beluister de podcast, opgenomen in mei 2021, hieronder of via je favoriete podcastapp.


  Vanmiddag komt er net als vorig jaar een nieuwe ‘Opwekkingsspecial’ online. Te gast in de podcast is evangelist en spreker David de Vos. Zondag leidt hij de gebeds- en genezingsdienst tijdens de massale pinksterconferentie Opwekking. 

 • 6 jun. 2022, 10:01

  Uit allerlei kerken komen er groepjes jongeren naar Opwekking

  Uiteenlopende kerken door heel Nederland nodigen hun jonge gemeenteleden uit voor de pinksterconferentie van Stichting Opwekking. Op het terrein staan tientallen tentjes verzameld rondom een grote leger- of partytent. Wat brengt hen daar? En wie zijn deze jongeren?

  Ruben Eisses (28) is een van de organisatoren van ‘Haren goes Opwekking’ - op z’n Engels. Doreen Vonck (16) uit Sauwerd is een van de jongeren die met deze groep vanuit verschillende kerken meegaat. Ruben: ‘We gaan met jongeren uit vier verschillende kerken uit Haren naar de pinksterconferentie. In 2019 deden we dat voor het eerst. Door een weekend samen te zijn, hopen we dat onze jongeren zich meer aan elkaar en aan de lokale kerk verbinden. Na twee jaar coronacrisis is de opkomst bij de jeugdsoos van mijn kerk, een Protestantse Gemeente, erg laag. 

  De focus ligt dus vooral op het samenzijn. We eten elke dag met elkaar in een grote legertent. ’s Avonds spelen we spelletjes, kletsen en zingen we wat. Er is één dienst waar de jongeren - dit jaar gaan er 25 mee - verplicht naartoe moeten en dat is de Sing-in op zondagmiddag. Maar ik zie dat ze elkaar meenemen naar de andere diensten. De tieners komen met geloofsvragen niet per se naar ons als leiders. Ik merk juist dat ze met elkaar hun overtuigingen en ervaringen delen. Dat is mooi om te zien. Het zijn natuurlijk jongeren uit verschillende kerkelijke tradities en de een is ook veel drukker met het geloof bezig dan de ander. 

 • 6 jun. 2022, 08:47

  Na twee jaar digitale pinksterconferenties bouwt Opwekking weer ‘live’ op

  Na twee jaar digitale pinksterconferentie vindt Opwekking, het grootste christelijke evenement in Nederland, weer ‘live’ plaats. Het opbouwen is voor alle medewerkers en vrijwilligers een enorme klus, maar met mooi weer geen straf.

  Regina Frumau werkt al 23 jaar in verschillende functies bij Stichting Opwekking. Ze is bij de pinksterconferentie gastvrouw in een kleine tent die als een soort hangplek voor medewerkers fungeert. ‘Ook die willen natuurlijk wel eens even uitpuffen, met koffie, thee, water of fris.’ Ze leent haar omafiets uit zodat het niet te ver lopen is naar de tenten voor jongeren en tieners aan de noordkant. Zelf vindt ze bij alle seminars en praisebands vooral het Gebedsplein een oase van rust.

 • 6 jun. 2022, 08:41

  Jannica van Barneveld zweefde tussen hemel en aarde

  ‘God is samen met mij door lijden gegaan. Hij heeft mij er doorheen gesleept. Hoe heb ik naar Hem kunnen schreeuwen?’ Het was in april vier jaar geleden dat het leven van Jannica van Barneveld (33) aan een zijden draadje hing door acuut leverfalen. Zonder levertransplantatie en een donorlever was ze er nu niet meer geweest. Dit weekend is ze één van de sprekers op de Pinsterconferentie. Op zaterdagavond spreekt Jannica over het thema ‘Waar ben je?’ Lees haar verhaal, opgetekend door redacteur Marina de Haan.

  Zondag 5 juni om 16.00 uur gaat Van Barneveld in gesprek met Marina de Haan in de tent van het Nederlands Dagblad

 • 6 jun. 2022, 08:34

  Het Nederlands Dagblad is present in Biddinghuizen

  Het Nederlands Dagblad is deze dagen present bij de Pinksterconferentie. Lees via onderstaande link  wat we allemaal te bieden hebben in onze tent. 

 • 6 jun. 2022, 08:33

  Even terug in de tijd. Hoe het vorig jaar ging

  Het gouden jubileum van de pinksterconferentie Opwekking werd vorig jaar online gevierd. Directeur Ruben Flach had in 2021 een dubbel gevoel bij het jubileum, zo vertelde hij vorig jaar aan het Nederlands Dagblad. Volgens Flach is Opwekking in de afgelopen jaren een persoonlijke zegen geweest voor duizenden christenen. ‘Maar de grootste zegen is dat Opwekking is uitgegroeid tot een ontmoetingsplek van alle christenen in Nederland. Wat begon met een bijeenkomst van een groep pinksterchristenen, groeide uit tot een conferentie waar christenen uit tal van kerken elkaar erkennen als kinderen van God.’

 • 6 jun. 2022, 08:30

  Start liveblog. Leuk dat je onze website bezoekt!