Mozaiek kiest voor vrouw van kleur: ‘Wilde de gemeente niet met twee witte mensen leiden’

Interview
De evangelische kerk Mozaiek trekt de eerste vrouwelijke voorganger van kleur aan: Eunice Anita-Offerman (43) uit Curaçao. Ze gaat samen met Joël Boertjens leidinggeven aan Mozaiek020. ‘Ik kon me niet voorstellen dat we de kerk in multicultureel Amsterdam met twee witte mensen zouden leiden.’
Marina de Haan
vrijdag 6 mei 2022 om 06:10 aangepast 07:12
Mozaiek heeft eerste vrouwelijke voorganger van kleur. Joël Boertjens en Eunice Anita-Offerman gaan samen de kerk in Amsterdam leiden.
Mozaiek heeft eerste vrouwelijke voorganger van kleur. Joël Boertjens en Eunice Anita-Offerman gaan samen de kerk in Amsterdam leiden. beeld Martin Waalboer
Niet te missen Opwekking

Amsterdam

Mozaiek is een groeiende beweging van kerken in Nederland. Met in Veenendaal het vlaggenschip Mozaiek0318, waar aanbiddingsleider Kees Kraayenoord de kerk tien jaar geleden begon. Inmiddels zijn er tien gemeenten: van Rotterdam tot Steenwijk. Sinds begin maart houdt Mozaiek020 diensten in de hoofdstad, waar zo’n honderd bezoekers op afkomen. Voorganger Joël Boertjens (37) wilde de kerk het liefst met een vrouw leiden én per se met iemand met een migratie-achtergrond. Dat is gelukt; een zoektocht was het wel.

Representatie in kerken is belangrijk, vindt Eunice Anita-Offerman, van huis uit accountant en uitgever. Ze is geboren op Curaçao en woont zo’n vijftien jaar in Nederland, waar ze Theology of Migration aan de Vrije ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoop op genezing bij dienst op Opwekking. 'Elke keer een teleurstelling als er niks gebeurt'

‘Zondagavond is altijd de genezingsdienst. Ik heb meer dan eens voor me laten bidden, elke keer met vrij weinig verwachting, maar toch hoop’, twittert Marije Roeleveld daags voor Opwekking. Geneest ze dit jaar wel?

Afbeelding

Zwaaien met een kruis en zoeken naar verbinding. Propvol Opwekking brengt christenen bij elkaar

Terwijl de ontkerkelijking in Nederland doorzet, trekt Opwekking een recordaantal toehoorders. Waar in het kerkelijke klimaat stellingnames soms scherp zijn, vallen kerkmuren hier even weg, zeggen bezoekers.

Afbeelding

Opwekking werkt aan homostandpunt. 'We willen niemand pijn doen.' Maar ook: 'Je krijgt er altijd gedoe mee'

Opwekking werkt aan een standpunt over christenen met homorelaties. Een rol op het podium van de Pinksterconferentie zit er voor hen vooralsnog niet in. 'Die vraag is nooit gekomen, maar ik denk dat het niet zou gebeuren.'

Afbeelding

Nadine de Vos spreekt op Opwekking: 'Op de dag dat mijn oma overleed, kwam ik tot geloof'

Nadine de Vos spreekt dit jaar - als enige vrouw - op het hoofdpodium van pinksterconferentie Opwekking. Een gesprek over ‘de zegen van zes uur’, over woorden van God en over verschillen.

Afbeelding

'Waarom vind je Mozaiek spannend?' Arjen ten Brinke en Bart de Bruin over strijd tussen kerken

Er wordt vaak óver kerken en voorgangers gesproken in plaats van mét elkaar. In dit interview gaan de evangelische voorganger Arjen ten Brinke en de hervormde predikant Bart de Bruin een eerlijk gesprek aan.

Afbeelding

Volgens Het Zoeklicht is de eindtijd aangebroken. 'De duivel wil ons denken manipuleren'

'Normaal zit ik in een gereformeerdebondskerk. Bij ons gaat het niet vaak over de eindtijd in de preek.' Op de Zoeklichtdag duiden sprekers de 'tekenen van de tijd', om zo klaar te zijn voor de wederkomst van Jezus.