Bekende Vineyardgemeente stapt uit eigen kerkbeweging. De reden? ‘Dat weten we zelf ook niet precies’

Nieuws
De meest toonaangevende Vineyardgemeente in Amerika verlaat de eigen kerkbeweging, omdat God dat aan de kerk vraagt, zegt voorganger Alan Scott. Het nationale bestuur, en andere leden van Vineyard, zetten vraagtekens bij de reden van vertrek. ‘Ze noemen gehoorzaamheid aan God, maar het ziet eruit als een grove machtsgreep.’
Marina de Haan
vrijdag 25 maart 2022 om 03:21 aangepast 11:52
Alan Scott van Vineyard Anaheim. 'Het liefst vertel ik je: dit zijn de zes redenen van ons vertrek of dit zijn onze problemen. Maar we weten niet altijd wat er aan de andere kant van onze gehoorzaamheid aan God ligt.’
Alan Scott van Vineyard Anaheim. 'Het liefst vertel ik je: dit zijn de zes redenen van ons vertrek of dit zijn onze problemen. Maar we weten niet altijd wat er aan de andere kant van onze gehoorzaamheid aan God ligt.’ beeld screenshot vineyard anaheim

Anaheim 

‘We begrijpen niet echt waarom we weggaan’, zei voorganger Alan Scott van Vineyard Anaheim zondag tegen de kerkleden. ‘Het liefst vertel ik je: dit zijn de zes redenen van ons vertrek of dit zijn onze problemen. Maar we weten niet altijd wat er aan de andere kant van onze gehoorzaamheid aan God ligt.’

De Vineyardbeweging is een evangelische denominatie. Wereldwijd zijn er ruim 1650 kerken bij aangesloten. In Nederland zijn er Vineyardkerken in onder andere Amsterdam, Amersfoort en Utrecht. 

De kerk in de Amerikaanse stad Anaheim in Californië staat bekend als de ‘moederkerk’. Deze gemeente heeft een spirituele en symbolische betekenis voor de gehele charismatische Vineyardbeweging. In 1977 plantte John Wimber, de oprichte..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amerikaanse dominee weer terug op de preekstoel. ‘Trouw gedaan wat de oudsten hem opdroegen’

Voorganger Matt Chandler is weer aan het werk in baptistenkerk The Village Church. Eind augustus werd hij op non-actief gezet vanwege ongepast gedrag met een vrouw.

Afbeelding

Jandino Asporaat: ‘Ik heb nu direct contact met God. Er zit geen priester of prediker tussen’

Het maakt niet uit hoe laat het is, Jandino Asporaat zegt altijd enthousiast ‘goedemorgen’. Het is zijn manier om alles uit een dag te halen wat erin zit. Hij laat zich daarbij leiden door God.

Afbeelding

Jaagt pinksterconferentie Opwekking asielzoekers weg? Dat ligt net even anders

Moeten asielzoekers op het evenemententerrein van Walibi bij Biddinghuizen volgend voorjaar vertrekken vanwege de pinksterconferentie Opwekking? Het korte antwoord is: nee. Maar hoe zit het dan wel?

Afbeelding

Bezoekers laten hun rolstoel achter bij genezingsdienst van Frontrunners. ‘Dit is jouw moment voor een wonder’

Drie genezingsdiensten in twee dagen, meerdere mensen die vertellen dat ze genezen zijn. ‘Iedere geest van ziekte eruit in Jezus Christus’ naam’, gebiedt Tom de Wal van Frontrunners. Wat gebeurde er in Rotterdam?

Afbeelding

Geld of Geest; waarom de ‘moederkerk’ Anaheim uit de Vineyard-beweging stapte

Dwelling Place in Anaheim, de ‘moederkerk’ van de Vineyard-beweging, ging niet apart om geestelijke gronden, maar om het geld. Dat zegt Carol Wimber-Wong, de weduwe van grondlegger John Wimber.

Afbeelding

Nederlandse megakerk verkeert in enorme crisis: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

Een van de grootste evangelische kerken van Nederland, de Vrije Evangelisatie Zwolle, wankelt. ‘Er is sprake van onzorgvuldig werkgeverschap, nood, onveiligheid, eenzaamheid, beschadiging en wanhoop.’ Een reconstructie.