Mozaiek trekt voorgangers aan uit traditionele kerken. Wat maakt de evangelische gemeente zo aantrekkelijk?
De evangelische gemeente Mozaiek groeit explosief. Steeds meer mensen weten de digitale weg te vinden naar de zondagse livestreams. Ook worden nieuwe gemeenten door het land geopend, waarbij nieuwe leiders worden aangesteld. Marina de Haan analyseert waarom Mozaiek voor voorgangers zo aantrekkelijk is.
-
Marina de Haan aangepast 20 november 2021 09:18

Wat maakt Mozaiek populair onder voorgangers? Zijn het de volle zalen? Het platform? De muziek? De visie? Of een combinatie?
(beeld Mozaiek)Veenendaal
‘Wat is het met al die voorgangers die overstappen naar Mozaiek?’, klinkt het op Twitter. Wat maakt deze gemeente populair onder voorgangers? Zijn het de volle zalen? Het platform? De muziek? De visie? Of een combinatie?
Vreemd is het niet dat Mozaiek meerdere voorgangers achter elkaar heeft aangenomen. Komende periode zullen er nog meer volgen. Om nieuwe kerken te openen is er simpelweg leiderschap nodig. Mozaiek is bezig zes nieuwe gemeenten te starten, onder meer in Amsterdam, Rotterdam en Leiden. Voor onder andere die drie locaties zijn de afgelopen maanden nieuwe voorgangers aangesteld: Joël Boertjens in Amsterdam, Ies Maaswinkel in Rotterdam en Martijn Rutgers in Leiden.
traditie
Mensen uit onder andere de gevestigde kerken worden voorganger bij Mozaiek. Zo komt Maaswinkel uit de Nederlands Gereformeerde Kerken en Rutgers uit de christelijk- en Nederlandse gereformeerde kerk. Je zou daaruit kunnen concluderen dat ze ontrouw zijn aan hun eigen traditie, maar is dat terecht? De kerk in Nederland is aan het veranderen door onder meer vergrijzing en krimp.
In traditionele kerken is het niet langer automatisch dat predikanten aanblijven binnen het eigen kerkgenootschap. Voor veel dominees is het een eenzaam bestaan, waarbij hoge druk en verwachtingen kunnen leiden tot burn-out en omscholing naar een ander vakgebied.
Voor een nieuwe generatie dominees is het aantrekkelijk om zich bij Mozaiek aan te sluiten. Mozaiek staat voor meervoudig leiderschap, met een focus op teamverband, persoonlijke relatie en vriendschap. Ook wordt ingezet op iemands kerncompetenties en talenten. Daar wordt in gevestigde kerken al lang over gesproken, maar komt niet overal goed van de grond.
wendbaar
De evangelische kerk heeft een ander bestuursmodel dan een traditionele gemeente. Predikanten willen vaak veranderen, maar een kerkenraad wil dat niet altijd. Dat speelt bij Mozaiek niet, omdat zij geen kerkenraad heeft. Wel een raad van opzieners, maar de voorgangers leiden de gemeente. De lijntjes zijn kort. Dat maakt de gemeente wendbaar, maar ook kwetsbaar. Als je een bepaalde visie en manier van werken hebt, kun je eenvoudig je eigen beleid bepalen.
Wat Mozaiek verder populair maakt onder voorgangers is dat de gemeente een plek is waar iedereen welkom is, ook met gebrokenheid. Die visie klinkt bij sommige voorgangers als (aanbiddings)muziek in de oren. Het lijkt niet te gaan om de volle zalen en het online bereik. De nieuwe gemeenten zijn pioniersplekken, nieuwe leiders komen niet in een gespreid bedje. Het wordt hard werken. Ze doen een stap in het onbekende. Een stap in geloof, in evangelische termen.
eigentijds
Vanaf het platform wijzen voorgangers, en sprekers, altijd naar boven. Er wordt niet gepronkt met hoe succesvol Mozaiek is, omdat het daar niet om gaat. Kees Kraayenoord, die de kerk startte, zegt vaak vanaf het podium: ‘Het gaat om Jezus.’
Blijkbaar trekt een eigentijdse kerk met een helder geluid en duidelijke visie niet alleen veel nieuwe kerkgangers, maar spreekt het ook voorgangers uit andere kerken aan. Het is nu wachten op de eerste vrouwelijke voorganger van kleur. <