Luister naar

Burke en Ovejero vertrekken als woordvoerders van het Vaticaan

Nieuws
Paus Franciscus heeft de ontslagaanvraag van beide woordvoerders van het Vaticaan per 1 januari geaccepteerd.
Hendro Munsterman
maandag 31 december 2018 om 13:11
Greg Burke
Greg Burke anp

Vaticaanstad

Het Vaticaan meldde het vertrek van Greg Burke en diens adjunct-woordvoerder Paloma Garcia Ovejero tot aller verrassing. Over de redenen ervan zijn geen mededelingen gedaan van de zijde van het Vaticaan. De huidige hoofdverantwoordelijke voor alle Vaticaanse sociale media, Alessandro Gisotti, zal als interim-woordvoerder fungeren.

Greg Burke, voormalig journalist bij het Amerikaanse conservatieve tv-station Fox News, werd in 2012 door paus Benedictus XVI benoemd. Op Twitter meldt hij dat ‘in deze overgangstijd voor de Vaticaanse media’ hij en Garcia Ovejero denken dat ‘het beter is dat de Heilige Vader volledig vrij is om een nieuw team samen te stellen’. Hij besluit met een ‘Dank u wel, paus Franciscus. Een stevige omhelzing’.

Ook de Spaanse journaliste Garcia Ovejero, door paus Franciscus in 2016 benoemd, bedankt paus Franciscus ‘voor deze twee en een half jaar’. Franciscus zei in een interview dat de benoeming van een vrouw als adjunct-woordvoerder binnen het Vaticaan veel tegenstand had opgeroepen.

Het opstappen van beide woordvoerders vindt plaats terwijl de Romeinse curie aan de vooravond staat van hervormingen. De Vaticaanse media zijn daarbij eveneens betrokken. Twee weken geleden benoemde paus Franciscus de gerenommeerde Italiaanse journalist en Vaticaankenner Andrea Tornielli tot hoofdredacteur van alle Vaticaanse media. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.