Vrouwen lopen vast in shariawetten en strijden voor hervorming

Achtergrond
Een shariarechtbank in Maleisië veroordeelde Emilia Hanafi tot zeven dagen cel omdat ze haar kinderen op een andere dan afgesproken dag naar haar ex-man liet gaan. Ze ging in beroep bij de federale rechtbank, maar die stelde haar in het ongelijk.
Remco van Mulligen
maandag 15 augustus 2022 om 21:58 aangepast 17:47
Aanhangers van de islamistische PAS-partij, die in Maleisië voorstander is van traditioneel shariarecht, bidden in Kuala Lumpur.
Aanhangers van de islamistische PAS-partij, die in Maleisië voorstander is van traditioneel shariarecht, bidden in Kuala Lumpur. beeld epa / Fazry Ismail

Kuala Lumpur

Emilia Hanafi (43) trouwde in 2002 met een succesvolle zakenman. Het Maleisische koppel ging echter na veertien jaar uit elkaar. Volgens Hanafi was er sprake van ernstig huiselijk geweld.

Een shariarechtbank, waar islamitisch recht de norm is, kende haar de voogdij toe over hun drie kinderen. In vastgestelde weekenden mogen ze hun vader bezoeken. Een klassieke echtscheidingsregeling, eigenlijk. Dat ging goed, tot Hanafi in 2019 op verzoek van haar kinderen op eigen houtje een weekend wisselde. 

Het Sharia Hooggerechtshof veroordeelde Hanafi op 4 september 2019 tot zeven dagen cel. De vrouw ging in hoger beroep bij een federale (niet-islamitische) rechtbank. Die stelde haar op 27 juni van dit jaar in het ongelijk. Hanafi moest d..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Arjan Paans is terminaal en atheïst. ‘Het gebed van mijn zoon ontroert mij tot tranen toe’

Journalist Arjan Paans is ongeneeslijk ziek. Hij merkt dat gelovige vrienden - en ook zijn eigen zoon - voor hem bidden. Wat doet dat met een overtuigde atheïst? ‘Het geloof is niet vrijblijvend. Dat vind ik mooi.’

Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.

Afbeelding

‘Nashvilledominee’ Maarten Klaassen verlaat PKN: ‘Het evangelie is in het geding’

Dominee Maarten Klaassen vertrekt uit de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Breekpunt is de weigering van de kerk om een veroordeling over homoseksualiteit uit te spreken.

Afbeelding

Een bijbel die de evolutietheorie accepteert, hoe werkt dat?

De ‘wetenschapsbijbel’ is een gloednieuwe doelgroepbijbel voor wie niet met de rug naar de wetenschap wil staan. Zestig wetenschappers werkten eraan mee. Als je van heldere standpunten houdt, kun je beter verder kijken.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’

Afbeelding

Orgelkids wint innovatieprijs: er zijn nu 150 Doe-orgels in twintig landen

Een Nederlands project dat kinderen liefde voor orgels wil bijbrengen, heeft een internationale prijs gewonnen voor behoud van religieus erfgoed.