Theologenblog
Afbeelding

Een democratisch gekozen meerderheid kan als tirannieke alleenheerser besturen

Woensdag vieren we het feest van de democratie. Wat een zegen om te weten dat jouw stem ertoe doet, stelt Pieter Dirk Dekker. Al kunnen al die stemmen bij elkaar toch ook weer tiranniek worden.

Afbeelding

Wie zich als christen geroepen weet om Israël te steunen, zal dat alleen mogen doen in de geest van Jezus

Sommige zionistische stromingen schuwen de vergelijking met Jozua niet, die volkeren moest uitroeien om plaats te maken voor het volk van Israël. Maar dat is niet hoe Jezus handelde, schrijft theoloog Arco den Heijer.

Afbeelding

Het lijden ondergaan door tranen: daarin wordt Gods liefdevolle nabijheid merkbaar

Omdat God zo in het lijden bij ons is, is de lijdenstijd een uitnodiging om stil te staan bij ons eigen lijden, schrijft theoloog Hans Burger. 'Het is mooi dat het kerkelijk jaar ons meeneemt in een tijd van verdriet.'

Afbeelding

Moslims kiezen voor een moeilijke weg als ze christen worden. Waarom doen ze dat?

Wat trekt moslims aan in het christelijke geloof? Myriam Klinker was een week in Egypte met Stichting De Ondergrondse kerk en kreeg daar het antwoord. ‘Stuk voor stuk hadden ze een warme relatie met Jezus.’

Afbeelding

Veiligheid zoeken vanwege oorlog: asielzoekers zijn van alle tijden, maar andere terminologie zou beter zijn

Weet waar je het over hebt als je het over asielzoekers hebt, schrijft oudtestamenticus Gert Kwakkel. 'Het Oude Testament leert ons welke grote invloed woorden kunnen hebben.'

Afbeelding

Wanhoop je over het klimaat? Zing ook dan een loflied

In de klimaatdemonstraties klinkt een noodkreet, een noodkreet die ook zichtbaar wordt in de Psalmen. Maar in de Psalmen staat die noodkreet in het kader van het loflied. Hoe kun je God prijzen als je de wanhoop nabij bent?

Afbeelding

Origineel zijn goden met een eigen specialiteit niet

Op een tentoonstelling in Assen over de verwoeste Romeinse steden Pompeï en Herculaneum realiseert theoloog Dolf te Velde zich dat de fascinerende wereld van zoveel goden ook iets heel voorspelbaars en deprimerends heeft.

Afbeelding

Goden in menigte, elk met een eigen specialiteit. Worden ze zo hanteerbaar? We weten wel beter

Op een tentoonstelling over de verwoeste steden Pompeï en Herculaneum realiseert theoloog Dolf te Velde zich dat de fascinerende Romeinse wereld van zoveel goden ook iets heel voorspelbaars en deprimerends heeft.