Theologenblog
Afbeelding

Een genadeloze boodschap: ‘retour afzender’ voor de pijn van het leven

Ja, Jezus roept op tot geloof, stelt Myriam Klinker. Ook als Hij op het punt staat mensen te genezen. Maar is daadwerkelijk alles mogelijk voor wie gelooft, of word je daarmee op jezelf teruggeworpen?

Afbeelding

Het akkoord tussen Libanon en Israël kan het begin van een weg uit de misère betekenen

Israël en Libanon lijken het na jaren onderhandelen eens te worden over de verdeling van de onderzeese gasvelden. Een mijlpaal en een teken van hoop in deze wereld, aldus theoloog Eric Peels.

Afbeelding

De strijd in Ethiopië laat zien dat de komst van Gods rijk nog uitstaat

Even gloorde er hoop voor Ethiopië, maar vorige week bleek dat vredesonderhandelingen zijn uitgesteld. Een diplomatieke oplossing lijkt ver weg. De wereld snakt naar Gods ingrijpen, schrijft theoloog Arco den Heijer.

Afbeelding

Getallen uit Numeri maken je ook vandaag hoopvol

De getallen uit het bijbelboek Numeri vertellen het verhaal dat God mensen niet loslaat als ze opstandig zijn en steeds weer hun eigen weg kiezen. Dat biedt ook in 2022 hoop als je denkt dat cijfers alleen maar kil zijn, schrijft Kasper de Graaf.

Afbeelding

Is God alleen maar de God die toekijkt, of straft Hij soms ook?

We belanden van de ene crisis in de andere. Vroeger zou er dan altijd wel iemand begonnen zijn over de straf van God. Tegenwoordig gebeurt dat nauwelijks meer. Maar is dat terecht, vraagt theoloog Hans Burger zich af.

Afbeelding

Koningin Elizabeth zou op de troon van David zitten, geloven sommige Britten

Er leeft onder sommige Britten een idee dat ze voortkomen uit de tien noordelijke stammen van Israël. Dat wordt bewezen met een hutspot van bijbelteksten, schrijft bijzonder hoogleraar Jaap Dekker.

Afbeelding

Of het nu gaat om het goede leven of de dreiging van oorlog: theologen hebben er iets over te melden

Theologen moeten zich niet gedragen als een gepest kind naar wie toch niet geluisterd wordt, maar mogen onbeschroomd en vrijmoedig delen wat ze te zeggen hebben, schrijft theoloog Arnold Huijgen.

Afbeelding

Het vertrouwde achterlaten: strategisch starten in Utrecht

De vertrouwde Theologische Universiteit verhuist van Kampen naar Utrecht. Het vertrouwde achterlaten, vervult met weemoed. Tegelijkertijd brengt het een merkwaardige dynamiek met zich mee, aldus Myriam Klinker.