Klimaat
Afbeelding

Klimaatpanel luidt noodklok. 'Als wereld zijn we nog steeds niet op de goede weg'

Alleen draconische maatregelen kunnen nog voorkomen dat de wereld onder de 1,5 graad opwarming blijft. Zelfs 4 graden opwarming is nog altijd niet uitgesloten. Dat stelt het IPCC, in een nieuwe samenvatting.

Afbeelding

Zij gaan dit weekend demonstreren. 'De bijbelse Sifra riskeerde meer dan een arrestatie, zij inspireert mij'

Zaterdag is een dag van protesten in Den Haag. Floor gaat mee met de boeren, Sifra duikt de tunnelbak van de A12 in, samen met haar vijf maanden oude dochtertje. Waar is het hen om te doen?

Afbeelding

Grote protestdag in Den Haag komende zaterdag: zij gaan demonstreren en dit is wat ze willen

De laatste zaterdag voor de verkiezingen wordt een grote protestdag in Den Haag. Boeren staan in het Zuiderpark en klimaatdemonstranten zitten in de tunnelbak van de A12. Wat willen de demonstranten?

Afbeelding

Waarom Shell niet anders kan dan olie en gas blijven oppompen

Van der Veers boek over zijn 42 jaar bij Shell biedt een kijkje in de keuken van een fossiel bedrijf. Van de mooie klimaatbeloften komt in de praktijk maar weinig terecht. En over de rechterlijke veroordeling die Shell in 2021 kreeg te incasseren, rept hij met geen woord.

Afbeelding

'Klimaatgrootouder' Hans Beerends is al zestig jaar activist, en nog steeds niet uitgestreden

Hans Beerends is de 'nestor van de derdewereldbeweging'. Al zestig jaar strijdt hij tegen ongelijkheid en racisme. 'Raak niet geobsedeerd door de mentaliteit van 'meer, meer, meer'.'

Afbeelding

'Overheid moet bij elke klimaatmaatregel nadenken over een rechtvaardige verdeling van de kosten'

Bij elke klimaatmaatregel moet vooraf goed worden nagedacht over een rechtvaardige verdeling van de kosten, betoogt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een rapport dat donderdag verschijnt.

Afbeelding

Nederlands kolonialisme heeft alles te maken met de klimaatcrisis van nu, volgens schrijver Amitav Gosh

Wat heeft de moord op de bevolking van een Indonesisch eiland onder leiding van de Nederlander Jan Pieterszoon Coen, vierhonderd jaar geleden, te maken met de klimaatcrisis van nu? Alles, volgens Amitav Ghosh.

Afbeelding

Shell de boeman? 'De Shells van deze wereld zou je tot helden moeten verklaren'

Shell en andere oliemaatschappijen moeten alternatieve energiebronnen ontwikkelen, is een veelgehoorde wens. Maar kunnen zij dat wel? Het wordt al een hele klus om Shell af te bouwen tot niks.