Klimaat
Afbeelding

Geloof leidt niet tot duurzamer gedrag: christenen vliegen minder, maar eten vaker vlees

Christenen hebben het graag over rentmeesterschap maar in hun gedrag verschillen ze nauwelijks van de gemiddelde Nederlander: ze vliegen iets minder, maar eten wel meer vlees. Christelijke denkers zijn teleurgesteld.

Afbeelding

Wetenschapper én klimaatactivist? ‘Ik zie met angst tegemoet waar mijn kinderen tegenaan gaan lopen’

Marjan Smeulders is wetenschapper en voert op haar vrije dagen regelmatig actie voor het klimaat. ‘Wetenschappers horen neutraal te zijn, wordt gezegd. Dat is in de praktijk helemaal niet zo.’

Afbeelding

Kan ik met goed fatsoen nog een bloemetje kopen voor mijn partner?

De meeste mensen zijn best bereid duurzame keuzes te maken, maar zien soms door de bomen het bos niet meer. Wat is nou de beste optie voor mens en milieu? Vandaag: is er een duurzame manier om een bos bloemen te kopen?

Afbeelding

Vanavond op televisie: Ik doe het voor de aarde. Wat beweegt deze organisatie?

De politiek luistert niet naar de roep om ambitieuzer klimaatbeleid, vinden ze bij Extinction Rebellion. Vreedzame, toegestane demonstraties halen niets uit en dus kiezen ze ervoor de wet te overtreden. Wat beweegt deze klimaatrebellen?

Afbeelding

Wetenschapper op de barricade bij het tegengaan van de klimaatcrisis

Het is enorm frustrerend dat de wetenschap zo duidelijk is en dat er zo weinig mee wordt gedaan. Daarom voeren wetenschappers actie. ‘In Duitsland heb ik demonstreren echter leren waarderen.’

Afbeelding

Vakantie? We gaan - als vanouds - weer veel te ver

De cosmetische oplossingen maken onze vakanties niet duurzamer. De toerismesector moet echt veranderen. Maar gaat het ook gebeuren? Het ontbreekt aan politieke daadkracht, stellen twee Wageningse wetenschappers.

Afbeelding

Kabinetsbesluit zet toekomst van veel boeren onder druk: ‘Ze krijgen ons hier echt niet weg’

De stikstofuitstoot in Natura 2000-gebieden in Nederland moet met maar liefst 95 procent omlaag, maakte het kabinet vrijdag bekend. De toekomst van een groot aantal boeren komt met deze uitspraak op losse schroeven te staan.

Afbeelding

‘Minder vlees, minder kleren, minder reizen - het is niet anders’

Het gemiddelde kledingstuk in rijke landen wordt zeven keer gedragen. Dan gaat het de vuilnisbak in. Het is slechts één voorbeeld van hoe we de aarde overbelasten, zegt DenkWerk.