Essays
Afbeelding

Bij de wonderen in de Bijbel moet bedacht worden dat dat nooit zomaar sterke staaltjes zijn

In tal van Bijbelverhalen komen wonderen voor. Veel Bijbelverhalen cirkelen zelfs rond een wonder. Op zulke verhalen wordt heel verschillend gereageerd, schrijft Gijsbert van den Brink.

Afbeelding

Gospel als swingend en louterend medicijn tegen huidige verzuring

‘Een blij geluid voor de Heer’, zoals Mahalia Jackson de spiritual als tegenhanger van de blues en dwars tegen de maatschappelijke verdrukking in eind vorige eeuw benoemde.

Afbeelding

Als ik The Crown kijk, zie ik een zus in Christus

Heel af en toe kijkt filmjournalist Jort van Slooten series nog een keer. Vrijwel altijd vallen dan andere zaken op. Na het overlijden van koningin Elizabeth besluit Jort om The Crown nogmaals te kijken.

Afbeelding

Hoe de klassieke deugden kunnen helpen bij een nieuwe bestuurscultuur

Het wordt tijd dat we aandacht krijgen voor innerlijkheid in politiek en overheid. Goed bestuur en cultuurverandering vereisen reflectie, inkeer en meer ‘gevulde’ morele visies op het goede, schrijft Robert van Putten.

Afbeelding

Waarom een Belgische politicus de woordvoerder lijkt van de profeet Ezechiël

Wees vandaag maar eens het kind van een misdadiger. De kans is groot dat de goegemeente ook u met de vinger zal wijzen, en dat de misstap van uw vader of moeder ook u levenslang zal blijven achtervolgen, schrijft Hans Ausloos.

Afbeelding

Ik mis de milde humor van Remco Campert

Het is hartje zomer en Nederland gaat gebukt onder verschillende crisissen. En juist op die momenten mist Peter Sierksma de milde humor van de kortgeleden overleden Remco Campert.

Afbeelding

Liturgie is geen speeltje. Meer dan ooit hebben we de liturgie nodig

Liturgie behoort tot het hart van het christelijk geloof. Zonder liturgie blazen we onszelf op en is het wachten op de speld die de waan doorprikt, schrijft Arjan Plaisier.

Afbeelding

Onze aandacht gaat stuk. Het is tijd in opstand te komen, want zonder aandacht geen samenleving

Kan ik nog terug, naar die enorme concentratie van ‘vroeger’, toen de telefoon nog niet zo overheersend aanwezig was? En wat zou er dan moeten gebeuren? Dat vraagt Hilbrand Rozema zich af in dit essay.