Embryo's genetisch aanpassen? Voer éérst een maatschappelijk debat

Nieuws
Een internationale commissie heeft richtlijnen opgesteld voor het genetisch veranderen van menselijke embryo’s. De conclusie: de techniekis nog niet veilig genoeg.
René Fransen
zaterdag 19 september 2020 om 04:00 aangepast 09:20
dna
dna beeld pixabay

Het rapport Heritable Human Genome Editing, dat op 3 september online kwam, lijkt een reactie op de affaire-He. In november 2018 maakte de Chinese onderzoeker Jiankui He bekend dat er twee meisjes waren geboren van wie hij het DNA in het embryonale stadium had veranderd in een poging ze resistent te maken tegen het aidsvirus.

Het aanpassen van genen bij embryo’s is volgens het rapport alleen toegestaan bij ernstige ziekten die door één mutatie in het DNA worden veroorzaakt. Ook moeten er geen minder ingrijpende alternatieven zijn.

Vaak zal een echtpaar met een erfelijke ziekte in de familie zowel embryo’s met als zonder de mutatie voortbrengen. Het is dan mogelijk tijdens een reageerbuisbevruchting de gezonde embryo’s eruit te halen, de zo..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Fraude met nepartikelen in wetenschap wordt met kunstmatige intelligentie steeds makkelijker

Wetenschappers delen hun kennis in wetenschappelijke artikelen. Maar daarin schuilt ook een gevaar: ze worden ook afgerekend op het aantal artikelen dat ze publiceren.

Afbeelding

Reddingsrat met Eindhovens rugzakje moet mensen na aardbeving opsporen onder puin

Een Belgische hulporganisatie traint hamsterratten om slachtoffers op te sporen na aardbevingen. De beestjes dragen een rugzakje vol elektronica, dat is ontwikkeld door studenten van de Technische Universiteit Eindhoven.

Afbeelding

De serieuze zorg van CliniClowns. 'Wij kunnen er helemaal zijn voor de patiënt'

Een onderzoek van de universiteit van Tel Aviv beschrijft welke therapeutische doelen medical clowns hebben. 'Ik ben er voor de patiënt en sluit aan bij wat hem of haar bezighoudt.'

Afbeelding

Anderhalve graad opwarming van de aarde mogelijk volgend jaar al een feit

Klimaatwetenschappers zien de mogelijkheid dat al volgend jaar de 1,5 graad opwarming van de aarde een feit wordt. Ook al is de kans daarop klein, het zou voor het eerst zijn dat een hard klimaatdoel wordt overschreden.

Afbeelding

De computer moet nodig op dieet en kunstmatige intelligentie is wellicht de oplossing

Informatietechnologie verbruikt tussen de vijf en tien procent van de wereldwijde elektriciteitsproductie en dat verbruik blijft groeien. Hoe is de energiehonger te stillen?

Afbeelding

Wie veel vloekt, is niet zo aardig en consciëntieus. 'Onze taal weerspiegelt wie we zijn'

Mensen die veel vloeken, zijn minder gewetensvol. Dat is een van de uitkomsten van onderzoek van psycholoog Antonis Koutsoumpis, die verbonden is aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.