Luister naar

Wetenschappers ontdekken botkanker bij dinosaurus

Nieuws
Wetenschappers hebben in het kuitbeen van een plantenetende dinosaurus een kwaadaardige bottumor ontdekt. Het is de eerste keer dat er een kwaadaardige vorm van kanker bij deze dieren is vastgesteld.
René Fransen
maandag 3 augustus 2020 om 19:31
Kuitbeen van een dinosaurus met botkanker. Door de kanker is de bovenkant van het bot vervormd.
Kuitbeen van een dinosaurus met botkanker. Door de kanker is de bovenkant van het bot vervormd. beeld Danielle Dufault en Royal Ontario Museum / McMasterUniversity

Ontario

Het kuitbeen van de Centrosaurus apertus, een gehoornde dinosauriër die in grote groepen leefde, was al in 1989 opgegraven. Wetenschappers dachten dat de misvorming van het bot een gevolg was van een genezen breuk. Maar een team van artsen en paleontologen heeft het bot opnieuw bestudeerd, onder meer door gedetailleerde CT-scans te maken. Dit leverde uiteindelijk de diagnose op. Vervolgens is het misvormde bot is vergeleken met eenzelfde dinosaurusbot zonder afwijkingen en een menselijk bot van een patiënt met osteosarcoom, een kwaadaardige vorm van botkanker.

De dinosauriër heeft waarschijnlijk veel last gehad van de kanker, maar als kuddedier heeft hij kunnen overleven terwijl de ziekte al in een vergevorderd stadium was. Het dier is omgekomen tegelijk met een groot aantal soortgenoten, mogelijk door een plotselinge overstroming.

Het stellen van de diagnose kanker in botten van lang uitgestorven dieren is ingewikkeld, benadrukken de onderzoekers. Er is een team voor nodig met verschillende specialisten. Deze eerste diagnose van kanker bij een dinosaurus laat zien hoe de procedure moet lopen. Het onderzoek is maandag gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet Oncology.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kunnen wij binnenkort nog sterren kijken? 'Satellieten en led lampen zorgen voor lichtvervuiling'

Waar kun je in Nederland nog sterren zien? Vanwege de lichtvervuiling door steden, wegen, kassen en industrie is het bijna nergens meer echt donker. Ook wereldwijd rukt de verlichting op. Zelfs satellieten weerkaatsen in de nacht zonlicht.

Afbeelding

De zee bij Nederland stijgt steeds sneller, nu met 2,9 millimeter per jaar

Ook de zeespiegel aan de Nederlandse kust stijgt steeds sneller, stelt kennisinstituut Deltares vast. Daarmee kan een veelgehoord argument van tafel van mensen die de ernst van klimaatverandering relativeren.

Afbeelding

Wetenschappers: wereldbevolking krimpt eerder en sneller dan verwacht (en dat is goed én slecht nieuws)

Op de huidige koers zal de aarde 8,6 miljard bewoners tellen rond het midden van deze eeuw en daarna geleidelijk krimpen. Dat zijn er veel minder en de krimp gaat sneller dan de eerder voorspelde piek van 11 miljard mensen rond het jaar 2080.

Afbeelding

Er zijn allerlei manieren om materiaal van de windmolens opnieuw te gebruiken

Een foto van een bulldozer die in stukken gezaagde windmolenbladen onder een laag zand begraaft is populair op sociale media, met bijschriften als ‘Lekker groen hé???’. De foto is echt, maar geeft niet de hele werkelijkheid weer

Afbeelding

Klimaatpanel luidt noodklok. 'Als wereld zijn we nog steeds niet op de goede weg'

Alleen draconische maatregelen kunnen nog voorkomen dat de wereld onder de 1,5 graad opwarming blijft. Zelfs 4 graden opwarming is nog altijd niet uitgesloten. Dat stelt het IPCC, in een nieuwe samenvatting.

Afbeelding

Komen de mammoet en dodo terug? 'Het roept vragen op over menselijke hoogmoed'

Wat als we uitgestorven plant- en diersoorten terug kunnen brengen? Het Amerikaanse bedrijf Colossal Laboratories & Biosciences denkt het mogelijk is, met moderne DNA-technieken. Maar is het ook verantwoord?