Wetenschappers ontdekken botkanker bij dinosaurus

Ontario
Het kuitbeen van de Centrosaurus apertus, een gehoornde dinosauriër die in grote groepen leefde, was al in 1989 opgegraven. Wetenschappers dachten dat de misvorming van het bot een gevolg was van een genezen breuk. Maar een team van artsen en paleontologen heeft het bot opnieuw bestudeerd, onder meer door gedetailleerde CT-scans te maken. Dit leverde uiteindelijk de diagnose op. Vervolgens is het misvormde bot is vergeleken met eenzelfde dinosaurusbot zonder afwijkingen en een menselijk bot van een patiënt met osteosarcoom, een kwaadaardige vorm van botkanker.
De dinosauriër heeft waarschijnlijk veel last gehad van de kanker, maar als kuddedier heeft hij kunnen overleven terwijl de ziekte al in een vergevorderd stadium was. Het dier is omgekomen tegelijk met een groot aantal soortgenoten, mogelijk door een plotselinge overstroming.
Het stellen van de diagnose kanker in botten van lang uitgestorven dieren is ingewikkeld, benadrukken de onderzoekers. Er is een team voor nodig met verschillende specialisten. Deze eerste diagnose van kanker bij een dinosaurus laat zien hoe de procedure moet lopen. Het onderzoek is maandag gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet Oncology.