Luister naar

Studie met deeltjesversneller onder Meer van Genève lijkt er te gaan komen

Achtergrond
Hij lijkt er te gaan komen, een megaversneller van 100 kilometer onder het Meer van Genève. Europese deeltjesfysici kondigden vorige week een officiële haalbaarheidsstudie aan naar het kostbare megaproject.
George van Hal
maandag 22 juni 2020 om 03:00 aangepast 09:26
CERN-directeur Fabiola Gianotti
CERN-directeur Fabiola Gianotti beeld epa / Salvatore di Nolfi

Staat in Genève niet al een grote deeltjesversneller?

Ja. De nieuwe megaversneller - de Future Circular Collider (FCC) - moet de opvolger worden van de Large Hadron Collider (LHC), die ook al 27 kilometer lang is. Net als zijn voorganger wordt de FCC een geavanceerde racebaan voor deeltjes, de fundamentele bouwstenen waaruit alles om ons heen bestaat - van mensen tot amoebes en van bergen tot planeten. En niet zomaar een racebaan, maar eentje van 100 kilometer, onder het Meer van Genève door.

Daar bereiken deeltjes straks recordsnelheden die nog maar een fractie van de lichtsnelheid verwijderd zijn, waarna de deeltjes in volle vaart op elkaar klappen. Tussen de brokstukken speuren fysici naar aanwijzingen voor de manier waarop onze werkelijkheid in elkaar steekt. Volgens het ambitieuze plan dat het Europese deeltjesinstituut vrijdag bekendmaakte, moet de FCC zo’n vier keer groter en zeven keer krachtiger worden dan de LHC. Het megaproject moet rond 2040 van start gaan. De LHC blijft nog tot 2038 in bedrijf.

Waarom hebben natuurkundigen zo’n nieuwe versneller nodig?

Allereerst is er het higgsdeeltje, het deeltje dat andere deeltjes hun massa geeft, en dat in 2012 werd ontdekt dankzij de LHC. ‘Ik zeg altijd: we hebben het higgsdeeltje gezien vanuit een boot, van een afstandje. Met de FCC kun je straks aan land, het deeltje van dichtbij bekijken’, zegt Stan Bentvelsen, directeur van het Nederlands deeltjesfysica-instituut Nikhef en betrokken bij de totstandkoming van het plan waar de nieuwe deeltjesversneller deel van uitmaakt.

Dat plan spreekt eigenlijk over twee versnellers, beide onder de naam FCC, die elkaar moeten opvolgen. In de eerste, bijgenaamd ‘de higgsfabriek’, worden elektronen en positronen op elkaar geschoten. Daarbij ontstaan veel higgsdeeltjes. Volgens Bentvelsen kan die fase antwoord geven op alle belangrijke vragen uit de deeltjesfysica, mogelijk -inclusief de vraag waaruit donkere materie bestaat - een mysterieus goedje dat het heelal doordrenkt, maar waarvan niemand weet wat het precies is.

Na die higgsfabrieksfase wil men - net als in de huidige deeltjesversneller - protonen op elkaar schieten. Die grotere deeltjes hebben meer massa en leveren bij botsing gevarieerdere brokstukken op. Bovendien botsen ze bij zevenmaal hogere energie dan in de LHC. Daardoor kunnen fysici in ongekend detail de fijnste mazen van de werkelijkheid verkennen. ‘Het is ongelooflijk ambitieus, en je weet vooraf niet wat je zult vinden’, zegt Bentvelsen. ‘Misschien een bevestiging van de deeltjes die we kennen, maar je kunt ook op een compleet nieuwe wereld stuiten.’

Hoe zeker is het dat deze versneller er gaat komen?

Niet zeker. CERN heeft nu groen licht gegeven voor vervolgonderzoek naar de technische en financiële haalbaarheid, maar de organisatie geeft hiermee wel duidelijk het signaal af dat dit de kant is die ze op wil.

De belangrijkste vraag is of de financiën op tijd zullen kunnen rondkomen.

De nieuwe versneller zal naar verwachting 20 miljard euro kosten. ‘Dat is een erg hoog bedrag. De vraag is waar dat vandaan zal komen. Daar gaat het vervolgonderzoek antwoord op geven’, zegt Bentvelsen. Dat onderzoek duurt zo’n zeven jaar.

20 miljard euro - is zo’n versneller dat geld wel waard?

Of je 20 miljard veel of weinig vindt, ligt eraan hoeveel kennis je waard is, zegt CERN-directeur Fabiola Gianotti. ‘Ontdekken hoe het heelal werkt, is van onschatbare waarde.’ Toch is niet iedereen overtuigd van de noodzaak van een nieuwe versneller. ‘Ik vind het eigenlijk onverantwoord’, zegt fysicus Sabine Hossenfelder (Frankfurt Institute for Advanced Studies), een bekend criticus van de moderne deeltjesfysica, in The Guardian. ‘Waarom steken we dit geld niet in een internationaal centrum voor klimaatmodellen of voor pandemieonderzoek?’

Gianotti vindt echter dat er geld beschikbaar moet zijn voor alle wetenschap. ‘Wetenschap kost soms veel geld, maar levert de maatschappij ook altijd iets op. Bovendien is wat wij vragen nog altijd weinig als je het vergelijkt met andere, minder nobele zaken waar de maatschappij geld aan uitgeeft.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Er zijn allerlei manieren om materiaal van de windmolens opnieuw te gebruiken

Een foto van een bulldozer die in stukken gezaagde windmolenbladen onder een laag zand begraaft is populair op sociale media, met bijschriften als ‘Lekker groen hé???’. De foto is echt, maar geeft niet de hele werkelijkheid weer

Afbeelding

Klimaatpanel luidt noodklok. 'Als wereld zijn we nog steeds niet op de goede weg'

Alleen draconische maatregelen kunnen nog voorkomen dat de wereld onder de 1,5 graad opwarming blijft. Zelfs 4 graden opwarming is nog altijd niet uitgesloten. Dat stelt het IPCC, in een nieuwe samenvatting.

Afbeelding

Komen de mammoet en dodo terug? 'Het roept vragen op over menselijke hoogmoed'

Wat als we uitgestorven plant- en diersoorten terug kunnen brengen? Het Amerikaanse bedrijf Colossal Laboratories & Biosciences denkt het mogelijk is, met moderne DNA-technieken. Maar is het ook verantwoord?

Afbeelding

Goed en slecht nieuws over genen: vier vragen over de internationale top

In Londen vond deze week de derde ‘Internationale top over menselijk genoom-redactie’ plaats. Dit jaar waren er geen schokkende mededelingen, maar wel een enthousiaste vrouw die dankzij gen-redactie is genezen van sikkelcelziekte.

Afbeelding

Volgens de FBI kwam het coronavirus toch uit een lab, maar virologen zuchten diep

De gedachte dat het coronavirus uit een laboratorium is ontsnapt, laat de wereld maar niet los. Nu blijkt de Amerikaanse FBI de theorie al enige tijd aan te hangen. Er zou nieuw bewijs voor zijn, maar dat wordt niet gegeven.

Afbeelding

'Ruimte voor twee kerncentrales'

De Nederlandse overheid besloot onlangs om twee nieuwe kerncentrales te bouwen bij Borssele. Onder meer Greenpeace en WNF zijn tegen, maar kernenergie lijkt onmisbaar bij de overgang naar duurzame energie. Zes vragen over kernenergie.