Luister naar

Boog in Klaagmuur gebouwd in tijd van Jezus

Nieuws
Een boog die nu onderdeel uitmaakt van de westelijke Klaagmuur is vermoedelijk ergens tussen 20 voor en 20 na het begin van de jaartelling gebouwd.
René Fransen
donderdag 4 juni 2020 om 03:01 aangepast 08:31
Afbeelding
beeld

Jeruzalem

De boog droeg een weg vanaf de Tempelberg naar huizen op de westelijke heuvels. De bouwperiode is vastgesteld op basis van koolstofdateringen en archeologische monsters.

Archeologen waren het tot nu toe niet eens over de ouderdom van de zogeheten boog van Wilson. Schattingen lopen uiteen van de achtste eeuw voor Christus tot de zesde eeuw na Christus. Het gebruik van koolstofdateringen in deze periode levert vaak onduidelijke resultaten op. Daarom besloot een team van archeologen het anders aan te pakken. Zij verzamelden 33 monsters uit het bouwwerk voor koolstofdatering (zoals zaden en stukken hout) en voegden daar de resultaten bij van archeologische dateringen, op basis van bouwlagen en bijvoorbeeld munten die er zijn gevonden.

Deze combinatie van technieken leverde een nauwkeuriger schatting op. De bouw vond plaats tijdens het leven van Herodus de Grote, of kort na zijn dood. Er volgde ook een tweede bouwperiode, tussen de jaren 30 en 60 van onze jaartelling. Hierbij is de boog door de Romeinen breder gemaakt, van ongeveer dertien naar 23 meter. De boog maakt tegenwoordig deel uit van de sectie van de Klaagmuur waar de mannen bidden.

De onderzoekers denken dat de aanpak die zij hebben gebruikt voor de datering van de bouw van deze boog ook op andere plekken in Jeruzalem of andere steden is te gebruiken. Het dateren van oude bouwwerken in steden is doorgaans een lastige klus. Het onderzoek is woensdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Plos ONE.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Kweekembryo' roept vragen op: 'De vruchtbaarheid van mensen neemt al jaren af'

Onderzoek met menselijke embryo’s is grotendeels verboden. Wetenschappers zoeken daarom alternatieven om meer te leren over de vroegste ontwikkeling van de mens.

Afbeelding

Intensieve landbouw dé oorzaak voor achteruitgang vogelstand, klimaatverandering nauwelijks

De vogelstand in Europa loopt drastisch terug en dat komt vooral door de intensieve landbouw. Dat schrijft een internationale groep onderzoekers in wetenschappelijk vakblad PNAS.

Afbeelding

Niet alleen dieren, maar ook mensen laten sporen achter: 'Die informatie zwerft dus overal rond'

Wie privacy belangrijk vindt kan maar beter slippers dragen op het strand. Nieuw onderzoek laat namelijk zien dat uit de afdruk van een blote voet in het zand een DNA profiel van de badgast is te maken.

Afbeelding

Denver Coleman werd succesvol geopereerd aan haar hersenen vóór haar geboorte (en is daarmee een wereldprimeur)

Amerikaanse artsen hebben voor het eerst een succesvolle hersenoperatie uitgevoerd bij een ongeboren baby. De doctoren opereerden het kind in de baarmoeder aan een ernstige, potentieel dodelijke bloedvatafwijking in het hoofd.

Afbeelding

Met de Mars-robot Perseverance op zoek naar leven. 'We willen meer autonomie in de ruimtevaart'

Zijn wij alleen in het universum, of bestaat er ook op andere planeten leven? Monsters van de Mars-robot Perseverance zouden bewijs voor leven op Mars kunnen bevatten. Daarvoor moeten we ze wel op aarde kunnen bestuderen.

Afbeelding

Jongeren die walnoten eten kunnen zich beter concentreren en er zijn meer gunstige effecten

Je bent jong en je kunt je niet goed concentreren. Wat kan helpen? Spaanse onderzoekers kwamen met een opmerkelijk advies. Drie keer per week een handje walnoten eten, en het gaat al beter.