Luister naar

De gevolgen van leven op anderhalve meter: ‘Een kleine aanraking kan al veel effect hebben’

Interview
De Nationale Wetenschapsagenda organiseert 3 juni een online talkshow over de anderhalvemetersamenleving en de mogelijke gevolgen van ‘huidhonger’. Een van de gasten is psycholoog Anouk Keizer.
Maurice Hoogendoorn
vrijdag 29 mei 2020 om 11:00
Afbeelding
beeld anp / Robin van Lonkhuijsen

Utrecht

Wat onderzocht u vóór de coronacrisis precies?

‘Ik doe al een aantal jaren onderzoek naar het belang van aanraking onder mensen met een psychiatrische aandoening. Het is namelijk bekend dat zij een aanraking anders waarnemen dan een gezond persoon. In mijn onderzoek werden proefpersonen met een zacht kwastje op hun arm aangeraakt, heel snel of heel langzaam. Daaruit bleek dat gezonde mensen de langzame aanraking als prettig ervaren, terwijl mensen met psychiatrische aandoeningen, van een eetstoornis tot autisme, die langzame aanraking juist minder prettig vinden. Uit onderzoek is ook al gebleken dat een aanraking positieve effecten kan hebben op gezonde mensen: minder stress, minder depressief, minder pijn. 

Nu willen we onderzoeken of mensen met een psychiatrische aandoening die positieve effecten misschien wel missen na een aanraking. Maar dat onderzoek ligt nu stil vanwege de coronacrisis. In plaats daarvan ben ik een online onderzoek gestart naar wat het betekent voor een samenleving als mensen veel minder aangeraakt worden. 3700 mensen hebben de vragenlijst nu al ingevuld, van jong tot heel oud.’

Raakten we elkaar normaal gesproken wel zo vaak aan, los van onze geliefden? Of maakt een heel klein gebaar ook al veel verschil?

‘Ja, dat heeft al effect. Er is een studie gedaan waarbij kinderen op een scherm keken naar andere, onbekende kinderen van wie ze moesten aangeven of die op hen betrouwbaar overkwamen. Hun ouders zeiden van tevoren: succes, ik wacht in de kamer hiernaast op je. Maar de helft van de kinderen kreeg daarnaast ook nog een schouderklopje. Wat bleek: die groep vond de kinderen op het scherm veel betrouwbaarder. Althans, in de categorie 8-11 jaar. In de groep daarboven zag je het effect niet, waarschijnlijk omdat deze kinderen richting de puberteit gaan en een andere band met hun ouders hebben. 

Een handdruk kan ook verschil maken. Zo is er een onderzoek waaruit blijkt dat mensen eerder geneigd zijn ets voor je te doen als je ze een beetje hebt aangeraakt of een hand hebt gegeven.’


Anouk Keizer - beeld nd

Die aanraking moet dan wel gewenst zijn, lijkt me.

‘Klopt. De aanraking door een goede vriendin wordt als veel prettiger ervaren dan door een onderzoeker die je niet kent, zeker als die er louche uitziet.’

Welke negatieve gevolgen verwacht u als we nog lang afstand moeten houden?

‘Ik ga pas over een tijdje die vragenlijsten doornemen, dus dat weet ik nog niet. Bovendien is er ook nog niet eerder onderzoek naar gedaan onder een gezonde populatie. Dat is ethisch lastig. Je kunt moeilijk tegen iemand zeggen: jij mag nu een maand niet aangeraakt worden, dan gaan we eens kijken of je depressief wordt. Wat dat betreft is deze situatie dus ook een unieke kans.’

Welke groep heeft er het meest last van minder aanrakingen?

‘Dat kan ik ook nog niet zeggen. In de media gaat het vaak over alleenstaanden en bejaarden, maar ik vind het niet per se vanzelfsprekend dat zij er het meest last van hebben. Als ik kijk naar mijn studenten: zij waren een heel druk sociaal leven gewend. Voor hen is er dus veel weggevallen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wetenschappers: wereldbevolking krimpt eerder en sneller dan verwacht (en dat is goed én slecht nieuws)

Op de huidige koers zal de aarde 8,6 miljard bewoners tellen rond het midden van deze eeuw en daarna geleidelijk krimpen. Dat zijn er veel minder en de krimp gaat sneller dan de eerder voorspelde piek van 11 miljard mensen rond het jaar 2080.

Afbeelding

Er zijn allerlei manieren om materiaal van de windmolens opnieuw te gebruiken

Een foto van een bulldozer die in stukken gezaagde windmolenbladen onder een laag zand begraaft is populair op sociale media, met bijschriften als ‘Lekker groen hé???’. De foto is echt, maar geeft niet de hele werkelijkheid weer

Afbeelding

Klimaatpanel luidt noodklok. 'Als wereld zijn we nog steeds niet op de goede weg'

Alleen draconische maatregelen kunnen nog voorkomen dat de wereld onder de 1,5 graad opwarming blijft. Zelfs 4 graden opwarming is nog altijd niet uitgesloten. Dat stelt het IPCC, in een nieuwe samenvatting.

Afbeelding

Komen de mammoet en dodo terug? 'Het roept vragen op over menselijke hoogmoed'

Wat als we uitgestorven plant- en diersoorten terug kunnen brengen? Het Amerikaanse bedrijf Colossal Laboratories & Biosciences denkt het mogelijk is, met moderne DNA-technieken. Maar is het ook verantwoord?

Afbeelding

Goed en slecht nieuws over genen: vier vragen over de internationale top

In Londen vond deze week de derde ‘Internationale top over menselijk genoom-redactie’ plaats. Dit jaar waren er geen schokkende mededelingen, maar wel een enthousiaste vrouw die dankzij gen-redactie is genezen van sikkelcelziekte.

Afbeelding

Volgens de FBI kwam het coronavirus toch uit een lab, maar virologen zuchten diep

De gedachte dat het coronavirus uit een laboratorium is ontsnapt, laat de wereld maar niet los. Nu blijkt de Amerikaanse FBI de theorie al enige tijd aan te hangen. Er zou nieuw bewijs voor zijn, maar dat wordt niet gegeven.