Luister naar

VU-onderzoekers krijgen 1,2 miljoen voor groot onderzoek

Nieuws
Een groep filosofen van de Vrije Universiteit te Amsterdam (VU) krijgt 1,2 miljoen euro voor een onderzoek naar vooruitgang van de wetenschap.
Hilbrand Rozema
donderdag 9 april 2020 om 03:00

Amsterdam

Aan het onderzoek onder leiding van VU-hoogleraar René van Woudenberg doen onder meer Rik Peels, Jeroen de Ridder en Gijsbert van den Brink mee. Het onderzoek richt zich op vooruitgang in de geesteswetenschappen en op een nieuw leerboek voor de geesteswetenschappen. De subsidie komt van de Templeton World Charity Foundation, opgericht door Sir John Templeton. In 2016 subsidieerde de stichting een VU-onderzoek naar de toekomst van de universiteit, met aandacht voor de theologie.

De geloofwaardigheid van de wetenschap ligt onder vuur, signaleren de VU-filosofen. Fraude en onbewuste misstappen krijgen veel aandacht. Ze spreken zelfs van een ‘replicatiecrisis’. In biomedisch en psychologisch onderzoek blijkt geregeld dat bevindingen bij een herhaling van zo’n onderzoek minder overtuigende, of zelfs andere resultaten opleveren.

‘Leveren de geesteswetenschappen ook betrouwbare kennis, en is die reproduceerbaar?’, zegt Van Woudenberg. ‘En hoe is er in deze tak van wetenschap vooruitgang mogelijk? Als we alles zetten op de kaart van de natuurwetenschappen, verliezen we belangrijke kanalen tot inzicht in onszelf, de wereld en de werkelijkheid. De geesteswetenschappen hebben een heel ander, eigen karakter, met andersoortige verklaringen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Genetische screening roept ook vragen op. Heb je het recht alles te weten?

Het steeds verder uitbreiden van genetische screening biedt kansen, maar kan ook allerlei vragen oproepen. ‘Belangrijk is dat er geen druk mag zijn om je te laten screenen’, stelt Mirjam Plantinga, onderzoeker in Groningen.

Afbeelding

Fraude met nepartikelen in wetenschap wordt met kunstmatige intelligentie steeds makkelijker

Wetenschappers delen hun kennis in wetenschappelijke artikelen. Maar daarin schuilt ook een gevaar: ze worden ook afgerekend op het aantal artikelen dat ze publiceren.

Afbeelding

Reddingsrat met Eindhovens rugzakje moet mensen na aardbeving opsporen onder puin

Een Belgische hulporganisatie traint hamsterratten om slachtoffers op te sporen na aardbevingen. De beestjes dragen een rugzakje vol elektronica, dat is ontwikkeld door studenten van de Technische Universiteit Eindhoven.

Afbeelding

De serieuze zorg van CliniClowns. 'Wij kunnen er helemaal zijn voor de patiënt'

Een onderzoek van de universiteit van Tel Aviv beschrijft welke therapeutische doelen medical clowns hebben. 'Ik ben er voor de patiënt en sluit aan bij wat hem of haar bezighoudt.'

Afbeelding

Anderhalve graad opwarming van de aarde mogelijk volgend jaar al een feit

Klimaatwetenschappers zien de mogelijkheid dat al volgend jaar de 1,5 graad opwarming van de aarde een feit wordt. Ook al is de kans daarop klein, het zou voor het eerst zijn dat een hard klimaatdoel wordt overschreden.

Afbeelding

De computer moet nodig op dieet en kunstmatige intelligentie is wellicht de oplossing

Informatietechnologie verbruikt tussen de vijf en tien procent van de wereldwijde elektriciteitsproductie en dat verbruik blijft groeien. Hoe is de energiehonger te stillen?