Luister naar

Minder bijwerking door andere bestraling

Nieuws
Het bestralen van kankerpatiënten met protonen in plaats van de gebruikelijke röntgenbestraling heeft geen invloed op de overleving, maar zorgt voor minder bijwerkingen.
René Fransen
dinsdag 31 december 2019 om 03:00 aangepast 11:34
Afbeelding
beeld anp / Remko de Waal

Saint Louis

Dat blijkt uit een analyse van bijna vijftienhonderd patiënten die in de VS een van beide behandelingen ondergingen. Omdat de behandeling beter verdragen wordt, komen ook ouderen en patiënten met een minder goede gezondheid in aanmerking voor bestraling.

De analyse is gemaakt met informatie over 391 patiënten die met protonentherapie zijn behandeld en 1091 patiënten die de gewone bestraling kregen. Bij een bestraling met protonen is er doorgaans minder schade aan gezond weefsel rond het kankergezwel. Protonen geven hun energie pas af wanneer ze tot stilstand komen. Waar dat gebeurt, is nauwkeurig te bepalen. Bij een gewone bestraling ontstaat er langs de hele baan door het lichaam schade.

Uit de analyse bleek dat ruim 11 procent van de patiënten met protonentherapie binnen negentig dagen last kreeg van ernstige bijwerkingen. Voor de gewone bestraling was dat ruim 27 procent. Dit ondanks het feit dat de patiënten die protonentherapie kregen gemiddeld ouder waren en meer andere ziekten onder de leden hadden. Door het lagere aantal bijwerkingen werden patiënten met protonentherapie ook minder vaak opgenomen in het ziekenhuis na de behandeling.

Protonentherapie is duurder dan een gewone bestraling, maar de kosten voor het behandelen van bijwerkingen zijn lager. Het is mogelijk dat de behandeling daarmee in sommige gevallen op termijn voordeliger is, denken de onderzoekers. Zij publiceerden hun analyse afgelopen week in het tijdschrift JAMA Oncology.

De overleving van de patiënten in beide groepen was gelijk, 83 procent van de patiënten met protonentherapie was een jaar na de behandeling nog in leven tegen 81 procent van de patiënten die een gewone behandeling kregen. Maar omdat de behandeling beter wordt verdragen, zou het mogelijk moeten zijn om bij protonentherapie de stralingsdosis te verhogen, wat misschien kan zorgen voor een grotere kans op genezing. Vervolgonderzoek moet duidelijk maken of dat inderdaad zo is.

In Nederland is sinds begin 2018 bestraling met protonen mogelijk in Groningen, Maastricht en Delft. Voor deze vorm van bestraling is een grote deeltjesversneller nodig, waardoor de behandeling alleen in een beperkt aantal gespecialiseerde centra gegeven kan worden. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Er zijn allerlei manieren om materiaal van de windmolens opnieuw te gebruiken

Een foto van een bulldozer die in stukken gezaagde windmolenbladen onder een laag zand begraaft is populair op sociale media, met bijschriften als ‘Lekker groen hé???’. De foto is echt, maar geeft niet de hele werkelijkheid weer

Afbeelding

Klimaatpanel luidt noodklok. 'Als wereld zijn we nog steeds niet op de goede weg'

Alleen draconische maatregelen kunnen nog voorkomen dat de wereld onder de 1,5 graad opwarming blijft. Zelfs 4 graden opwarming is nog altijd niet uitgesloten. Dat stelt het IPCC, in een nieuwe samenvatting.

Afbeelding

Komen de mammoet en dodo terug? 'Het roept vragen op over menselijke hoogmoed'

Wat als we uitgestorven plant- en diersoorten terug kunnen brengen? Het Amerikaanse bedrijf Colossal Laboratories & Biosciences denkt het mogelijk is, met moderne DNA-technieken. Maar is het ook verantwoord?

Afbeelding

Goed en slecht nieuws over genen: vier vragen over de internationale top

In Londen vond deze week de derde ‘Internationale top over menselijk genoom-redactie’ plaats. Dit jaar waren er geen schokkende mededelingen, maar wel een enthousiaste vrouw die dankzij gen-redactie is genezen van sikkelcelziekte.

Afbeelding

Volgens de FBI kwam het coronavirus toch uit een lab, maar virologen zuchten diep

De gedachte dat het coronavirus uit een laboratorium is ontsnapt, laat de wereld maar niet los. Nu blijkt de Amerikaanse FBI de theorie al enige tijd aan te hangen. Er zou nieuw bewijs voor zijn, maar dat wordt niet gegeven.

Afbeelding

'Ruimte voor twee kerncentrales'

De Nederlandse overheid besloot onlangs om twee nieuwe kerncentrales te bouwen bij Borssele. Onder meer Greenpeace en WNF zijn tegen, maar kernenergie lijkt onmisbaar bij de overgang naar duurzame energie. Zes vragen over kernenergie.