Luister naar

Minder bijwerking door andere bestraling

Nieuws
Het bestralen van kankerpatiënten met protonen in plaats van de gebruikelijke röntgenbestraling heeft geen invloed op de overleving, maar zorgt voor minder bijwerkingen.
René Fransen
dinsdag 31 december 2019 om 03:00 aangepast 11:34
Afbeelding
beeld anp / Remko de Waal

Saint Louis

Dat blijkt uit een analyse van bijna vijftienhonderd patiënten die in de VS een van beide behandelingen ondergingen. Omdat de behandeling beter verdragen wordt, komen ook ouderen en patiënten met een minder goede gezondheid in aanmerking voor bestraling.

De analyse is gemaakt met informatie over 391 patiënten die met protonentherapie zijn behandeld en 1091 patiënten die de gewone bestraling kregen. Bij een bestraling met protonen is er doorgaans minder schade aan gezond weefsel rond het kankergezwel. Protonen geven hun energie pas af wanneer ze tot stilstand komen. Waar dat gebeurt, is nauwkeurig te bepalen. Bij een gewone bestraling ontstaat er langs de hele baan door het lichaam schade.

Uit de analyse bleek dat ruim 11 procent van de patiënten met protonentherapie binnen negentig dagen last kreeg van ernstige bijwerkingen. Voor de gewone bestraling was dat ruim 27 procent. Dit ondanks het feit dat de patiënten die protonentherapie kregen gemiddeld ouder waren en meer andere ziekten onder de leden hadden. Door het lagere aantal bijwerkingen werden patiënten met protonentherapie ook minder vaak opgenomen in het ziekenhuis na de behandeling.

Protonentherapie is duurder dan een gewone bestraling, maar de kosten voor het behandelen van bijwerkingen zijn lager. Het is mogelijk dat de behandeling daarmee in sommige gevallen op termijn voordeliger is, denken de onderzoekers. Zij publiceerden hun analyse afgelopen week in het tijdschrift JAMA Oncology.

De overleving van de patiënten in beide groepen was gelijk, 83 procent van de patiënten met protonentherapie was een jaar na de behandeling nog in leven tegen 81 procent van de patiënten die een gewone behandeling kregen. Maar omdat de behandeling beter wordt verdragen, zou het mogelijk moeten zijn om bij protonentherapie de stralingsdosis te verhogen, wat misschien kan zorgen voor een grotere kans op genezing. Vervolgonderzoek moet duidelijk maken of dat inderdaad zo is.

In Nederland is sinds begin 2018 bestraling met protonen mogelijk in Groningen, Maastricht en Delft. Voor deze vorm van bestraling is een grote deeltjesversneller nodig, waardoor de behandeling alleen in een beperkt aantal gespecialiseerde centra gegeven kan worden. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voor een efficiënte landbouw moeten planten elkaar niet beconcurreren, maar samenwerken

Het denken over evolutie wordt vaak gedomineerd door ‘overleven van de sterkste’. Voor een efficiënte landbouw zijn opeengepakte planten het beste. En die manier van groeien is alleen mogelijk wanneer planten samenwerken.

Afbeelding

Poliep heeft veelzijdige straalaandrijving

Een eenvoudige poliep die in de diepzee leeft, blijkt een zeer efficiënte manier te hebben om zich voort te bewegen. Het organisme met de wetenschappelijke naam Nanomia bijuga pompt water uit aanhangsels op het lijf om zichzelf te verplaatsen.

Afbeelding

Romeinse munt met onbekende keizer blijkt toch echt te zijn

In 1713 zijn in Transsylvanië Romeinse munten opgegraven. Maar omdat op één munt een onbekende keizer was afgebeeld, werden die als vervalsingen gezien. Nu blijkt dat ze toch echt zijn.

Afbeelding

Grote trap gebruikt medicijnen

De grote trap, een kleurige vogel die vooral in Spanje en Portugal leeft, lijkt bewust planten te eten die een stof bevatten waar darmparasieten niet tegen kunnen.

Afbeelding

Coronavaccin biedt extra bescherming na doormaken infectie

Ook na doormaken van een infectie met het coronavirus is het verstandig je te laten vaccineren, blijkt uit Deens onderzoek.

Afbeelding

Drone met vleugels kan scherpe bochten maken

Drones die vliegen als een helikopter kunnen zeer goed manoeuvreren. Maar drones met een vleugel gebruiken minder energie tijdens het vliegen en kunnen dus eenvoudiger grote afstanden afleggen. Vogels combineren de efficiëntie van vleugels met een grote manoeuvreerbaarheid.