Luister naar

Wetenschap: Blauwe bladeren geven plant energie in schaduw

Nieuws
Een zeldzame begonia die in Maleisië onder een dicht bomendek groeit, heeft opvallend blauwe bladeren. Die blijken het schaarse licht extra goed op te vangen.
René Fransen
zaterdag 29 oktober 2016 om 03:00
Blauw blad van de Begonia pavonina, in de Maleisische regenwouden.
Blauw blad van de Begonia pavonina, in de Maleisische regenwouden. Matthew Jacobs

Planten hebben zonlicht nodig om energie te maken via fotosynthese. Dat gebeurt in bladgroenkorrels, die vol zitten met zogeheten thylakoïde membranen waarin de eiwitten zitten die de energie uit het zonlicht opvangen en er chemische ‘brandstof’ van maken. Deze korrels geven de bladeren hun groene kleur.

Maar de Begonia pavonina die op de beschaduwde bodem van de Maleisische regenwouden groeit, heeft opvallend blauwe bladeren.

Die kleur ontstaat door irisentie, waarbij het licht gebroken wordt en in primaire kleuren uiteen valt. Dit fenomeen veroorzaakt ook de kleuren in een zeepbel. Britse onderzoekers hebben de structuur van de bladgroenkorrels van de Maleisische begonia onderzocht. De thylakoïde membranen blijken hierin opvallend regelmatig te zijn geordend in stapeltjes van drie of vier, met een vaste tussenruimte.

Hierdoor kaatsen ze blauw licht sterk terug, maar het groenrode licht dat vooral door het bladerdak valt, wordt er juist door geconcentreerd in het blad.

Op die manier verloopt de fotosynthese vijf tot tien procent efficiënter dan anders het geval zou zijn.

Zo komen de begonia’s in een zeer beschaduwde omgeving toch aan voldoende energie.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Plants. ?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De koers die Gerrit Hiemstra nu inslaat, onderstreept zijn vastberadenheid: er moet iets veranderen

Gerrit Hiemstra stopt als weerman bij het NOS Journaal en gaat zich richten op het terugdringen van CO2-uitstoot. 'Tot nu toe heb ik vooral veel gesproken over klimaatverandering, nu wil ik er ook echt iets aan gaan doen.'

Afbeelding

'Kweekembryo' roept vragen op: 'De vruchtbaarheid van mensen neemt al jaren af'

Onderzoek met menselijke embryo’s is grotendeels verboden. Wetenschappers zoeken daarom alternatieven om meer te leren over de vroegste ontwikkeling van de mens.

Afbeelding

Intensieve landbouw dé oorzaak voor achteruitgang vogelstand, klimaatverandering nauwelijks

De vogelstand in Europa loopt drastisch terug en dat komt vooral door de intensieve landbouw. Dat schrijft een internationale groep onderzoekers in wetenschappelijk vakblad PNAS.

Afbeelding

Niet alleen dieren, maar ook mensen laten sporen achter: 'Die informatie zwerft dus overal rond'

Wie privacy belangrijk vindt kan maar beter slippers dragen op het strand. Nieuw onderzoek laat namelijk zien dat uit de afdruk van een blote voet in het zand een DNA profiel van de badgast is te maken.

Afbeelding

Denver Coleman werd succesvol geopereerd aan haar hersenen vóór haar geboorte (en is daarmee een wereldprimeur)

Amerikaanse artsen hebben voor het eerst een succesvolle hersenoperatie uitgevoerd bij een ongeboren baby. De doctoren opereerden het kind in de baarmoeder aan een ernstige, potentieel dodelijke bloedvatafwijking in het hoofd.

Afbeelding

Met de Mars-robot Perseverance op zoek naar leven. 'We willen meer autonomie in de ruimtevaart'

Zijn wij alleen in het universum, of bestaat er ook op andere planeten leven? Monsters van de Mars-robot Perseverance zouden bewijs voor leven op Mars kunnen bevatten. Daarvoor moeten we ze wel op aarde kunnen bestuderen.