Luister naar

C.S. Lewis was geheim agent in WO II

Nieuws
Maurice Hoogendoorn
donderdag 10 december 2015 om 21:33

Washington

De Ierse schrijver en apologeet C.S. Lewis heeft voor de Britse geheime dienst (M16) gewerkt. Dat schrijft de Amerikaan Hal Poe in het Amerikaanse tijdschrift Christianity Today. Poe is een kenner van Lewis en stuitte onlangs via de veilingsite eBay op een grammofoonplaat met daarop een toespraak van Lewis. De naam van de producent, Joint Broadcasting Committee, zei hem niets, en de titel van de toespraak, ‘The Norse Spirit in English Literature’, evenmin. Maar na enig onderzoek concludeert Poe nu: Lewis werkte voor de Britse geheime dienst (MI6).

Dat zit zo. De Joint Broadcasting Committee was onderdeel van MI6 en verzorgde tijdens de Tweede Wereldoorlog radio-uitzendingen in vijandelijk gebied. De organisatie vroeg Lewis, op dat moment een bekend spreker in Engeland, voor een speciale opdracht. De Duitsers hadden op 9 april 1940 Noorwegen en Denemarken aangevallen en een maand later bezetten de Britten IJsland, vanwege het strategisch belang van dit eiland. De IJslanders waren hier echter niet blij mee. Lewis werd ingeschakeld: hij moest door middel van toespraken de IJslandse harten veroveren.

Lewis heeft er zelf nooit over gerept in brieven of boeken. Als er al mensen zijn die weten van zijn optreden voor de geheime dienst, dan zijn dat er heel weinig volgens Poe. In de toespraak die hij heeft bemachtigd, zegt Lewis dat de Noordse mythologie zijn geestesleven heeft wakker geroepen toen hij 14 jaar was. Ook noemt de Ierse schrijver de IJslandse taal, die hij in Oxford bestudeerde, een van de meest poëtische talen. Volgens Lewis zouden Engelse schrijvers als Dickens en Shakespeare ook beïnvloed zijn door de oude Noordse mythen.

In juli 2016 laat Poe de toespraak horen tijdens een conferentie over de Inklings – een groep schrijvers waartoe ook Lewis en Tolkien behoorden – in Oxford.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De koers die Gerrit Hiemstra nu inslaat, onderstreept zijn vastberadenheid: er moet iets veranderen

Gerrit Hiemstra stopt als weerman bij het NOS Journaal en gaat zich richten op het terugdringen van CO2-uitstoot. 'Tot nu toe heb ik vooral veel gesproken over klimaatverandering, nu wil ik er ook echt iets aan gaan doen.'

Afbeelding

'Kweekembryo' roept vragen op: 'De vruchtbaarheid van mensen neemt al jaren af'

Onderzoek met menselijke embryo’s is grotendeels verboden. Wetenschappers zoeken daarom alternatieven om meer te leren over de vroegste ontwikkeling van de mens.

Afbeelding

Intensieve landbouw dé oorzaak voor achteruitgang vogelstand, klimaatverandering nauwelijks

De vogelstand in Europa loopt drastisch terug en dat komt vooral door de intensieve landbouw. Dat schrijft een internationale groep onderzoekers in wetenschappelijk vakblad PNAS.

Afbeelding

Niet alleen dieren, maar ook mensen laten sporen achter: 'Die informatie zwerft dus overal rond'

Wie privacy belangrijk vindt kan maar beter slippers dragen op het strand. Nieuw onderzoek laat namelijk zien dat uit de afdruk van een blote voet in het zand een DNA profiel van de badgast is te maken.

Afbeelding

Denver Coleman werd succesvol geopereerd aan haar hersenen vóór haar geboorte (en is daarmee een wereldprimeur)

Amerikaanse artsen hebben voor het eerst een succesvolle hersenoperatie uitgevoerd bij een ongeboren baby. De doctoren opereerden het kind in de baarmoeder aan een ernstige, potentieel dodelijke bloedvatafwijking in het hoofd.

Afbeelding

Met de Mars-robot Perseverance op zoek naar leven. 'We willen meer autonomie in de ruimtevaart'

Zijn wij alleen in het universum, of bestaat er ook op andere planeten leven? Monsters van de Mars-robot Perseverance zouden bewijs voor leven op Mars kunnen bevatten. Daarvoor moeten we ze wel op aarde kunnen bestuderen.