Luister naar

Vakantie is heilzaam, maar vaker en korter is beter

Nieuws
Rien van den Berg
woensdag 25 juli 2018 om 20:26

Tampere

We genieten van vakantie, maar als we terugkomen is het gevoel zo weer weg. Bovendien duurt de zomervakantie te lang: na acht dagen gaat een vakantie vervelen. Dat schrijven onderzoekers van de universiteit van Tampere, Finland, in Journal of Happiness Studies. De onderzoekers wilden weten wat er gebeurt als je langer dan veertien dagen op vakantie gaat. Op de achtste dag pieken gezondheid en geluksgevoel. Daarna, ontdekten ze, slaat de verveling toe, en de elfde dag is een serieuze dip.

Het effect van een vakantie op het geluksgevoel is kort: binnen een week nadat de vakantiegangers weer aan het werk waren gegaan, zaten ze weer helemaal in de werkmodus.

Vakantie werkt het best, als je écht weggaat, schrijven de onderzoekers. Lees je mailbox niet uit en ga naar een plek waar je normaal nooit komt. Hecht overigens ook weer geen al te grote waarde aan het onderzoek: er werden 54 mensen bevraagd op hun welbevinden tijdens en na de vakantie. Gemiddeld duurde hun vakantie 23 dagen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De koers die Gerrit Hiemstra nu inslaat, onderstreept zijn vastberadenheid: er moet iets veranderen

Gerrit Hiemstra stopt als weerman bij het NOS Journaal en gaat zich richten op het terugdringen van CO2-uitstoot. 'Tot nu toe heb ik vooral veel gesproken over klimaatverandering, nu wil ik er ook echt iets aan gaan doen.'

Afbeelding

'Kweekembryo' roept vragen op: 'De vruchtbaarheid van mensen neemt al jaren af'

Onderzoek met menselijke embryo’s is grotendeels verboden. Wetenschappers zoeken daarom alternatieven om meer te leren over de vroegste ontwikkeling van de mens.

Afbeelding

Intensieve landbouw dé oorzaak voor achteruitgang vogelstand, klimaatverandering nauwelijks

De vogelstand in Europa loopt drastisch terug en dat komt vooral door de intensieve landbouw. Dat schrijft een internationale groep onderzoekers in wetenschappelijk vakblad PNAS.

Afbeelding

Niet alleen dieren, maar ook mensen laten sporen achter: 'Die informatie zwerft dus overal rond'

Wie privacy belangrijk vindt kan maar beter slippers dragen op het strand. Nieuw onderzoek laat namelijk zien dat uit de afdruk van een blote voet in het zand een DNA profiel van de badgast is te maken.

Afbeelding

Denver Coleman werd succesvol geopereerd aan haar hersenen vóór haar geboorte (en is daarmee een wereldprimeur)

Amerikaanse artsen hebben voor het eerst een succesvolle hersenoperatie uitgevoerd bij een ongeboren baby. De doctoren opereerden het kind in de baarmoeder aan een ernstige, potentieel dodelijke bloedvatafwijking in het hoofd.

Afbeelding

Met de Mars-robot Perseverance op zoek naar leven. 'We willen meer autonomie in de ruimtevaart'

Zijn wij alleen in het universum, of bestaat er ook op andere planeten leven? Monsters van de Mars-robot Perseverance zouden bewijs voor leven op Mars kunnen bevatten. Daarvoor moeten we ze wel op aarde kunnen bestuderen.