Luister naar

Stromingsleer helpt bij voorspellen mensenstroom bij start marathon

Nieuws
René Fransen
vrijdag 4 januari 2019 om 11:26
Onderzoekers analyseerden de start van de marathon van Chicago in 2016.
Onderzoekers analyseerden de start van de marathon van Chicago in 2016. epa / Tannen Maury

Lyon

Door de start van de marathon van Chicago in 2016 te analyseren met modellen bedoeld voor vloeistofstromen, wisten Franse onderzoekers te achterhalen hoe dichtheid en snelheid in grote groepen mensen variëren. Met die kennis konden zij het patroon bij de start van een andere marathon (Parijs 2017) voorspellen.

Het kunnen voorspellen van het gedrag van grote groepen mensen is belangrijk voor de veiligheid, maar ook voor het maken van realistische digitale simulaties voor films. Hoe individuen zich in zo’n grote groep gedragen, bleef echter lastig te voorspellen. Onderzoekers uit het Franse Lyon analyseerden de bewegingen tijdens de start van de marathon in Chicago, terwijl ze door een rij van stewards naar de startlijn werden gedirigeerd, waarbij ze afwisselend liepen en stilstonden.

Het bleek dat het gedrag van verschillende groepen vergelijkbaar was. De snelheid waarmee veranderingen zich door de groepen verplaatsten, lag zeer dicht bij elkaar. Hieruit ontstond een wiskundig model, dat leek op modellen uit de stromingsleer die de reactie van een vloeistof op een verstoring beschrijven.

Op deze manier ontdekten de onderzoekers dat veranderingen in de snelheid waarmee de deelnemers zich bewogen zich als een golf honderden meters door de groepen heen bewoog. Veranderingen in de richting bleken zich maar enkele meters voort te planten in een groep. De onderzoekers publiceerden hun resultaten vrijdag in het wetenschappelijke tijdschrift ­Science. Zij willen nu vervolgonderzoek doen om te zien of ze ook het effect van extreme verstoringen nauwkeurig kunnen voorspellen in dit soort groepen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Er zijn allerlei manieren om materiaal van de windmolens opnieuw te gebruiken

Een foto van een bulldozer die in stukken gezaagde windmolenbladen onder een laag zand begraaft is populair op sociale media, met bijschriften als ‘Lekker groen hé???’. De foto is echt, maar geeft niet de hele werkelijkheid weer

Afbeelding

Klimaatpanel luidt noodklok. 'Als wereld zijn we nog steeds niet op de goede weg'

Alleen draconische maatregelen kunnen nog voorkomen dat de wereld onder de 1,5 graad opwarming blijft. Zelfs 4 graden opwarming is nog altijd niet uitgesloten. Dat stelt het IPCC, in een nieuwe samenvatting.

Afbeelding

Komen de mammoet en dodo terug? 'Het roept vragen op over menselijke hoogmoed'

Wat als we uitgestorven plant- en diersoorten terug kunnen brengen? Het Amerikaanse bedrijf Colossal Laboratories & Biosciences denkt het mogelijk is, met moderne DNA-technieken. Maar is het ook verantwoord?

Afbeelding

Goed en slecht nieuws over genen: vier vragen over de internationale top

In Londen vond deze week de derde ‘Internationale top over menselijk genoom-redactie’ plaats. Dit jaar waren er geen schokkende mededelingen, maar wel een enthousiaste vrouw die dankzij gen-redactie is genezen van sikkelcelziekte.

Afbeelding

Volgens de FBI kwam het coronavirus toch uit een lab, maar virologen zuchten diep

De gedachte dat het coronavirus uit een laboratorium is ontsnapt, laat de wereld maar niet los. Nu blijkt de Amerikaanse FBI de theorie al enige tijd aan te hangen. Er zou nieuw bewijs voor zijn, maar dat wordt niet gegeven.

Afbeelding

'Ruimte voor twee kerncentrales'

De Nederlandse overheid besloot onlangs om twee nieuwe kerncentrales te bouwen bij Borssele. Onder meer Greenpeace en WNF zijn tegen, maar kernenergie lijkt onmisbaar bij de overgang naar duurzame energie. Zes vragen over kernenergie.