Luister naar

Stromingsleer helpt bij voorspellen mensenstroom bij start marathon

Nieuws
René Fransen
vrijdag 4 januari 2019 om 11:26
Onderzoekers analyseerden de start van de marathon van Chicago in 2016.
Onderzoekers analyseerden de start van de marathon van Chicago in 2016. epa / Tannen Maury

Lyon

Door de start van de marathon van Chicago in 2016 te analyseren met modellen bedoeld voor vloeistofstromen, wisten Franse onderzoekers te achterhalen hoe dichtheid en snelheid in grote groepen mensen variëren. Met die kennis konden zij het patroon bij de start van een andere marathon (Parijs 2017) voorspellen.

Het kunnen voorspellen van het gedrag van grote groepen mensen is belangrijk voor de veiligheid, maar ook voor het maken van realistische digitale simulaties voor films. Hoe individuen zich in zo’n grote groep gedragen, bleef echter lastig te voorspellen. Onderzoekers uit het Franse Lyon analyseerden de bewegingen tijdens de start van de marathon in Chicago, terwijl ze door een rij van stewards naar de startlijn werden gedirigeerd, waarbij ze afwisselend liepen en stilstonden.

Het bleek dat het gedrag van verschillende groepen vergelijkbaar was. De snelheid waarmee veranderingen zich door de groepen verplaatsten, lag zeer dicht bij elkaar. Hieruit ontstond een wiskundig model, dat leek op modellen uit de stromingsleer die de reactie van een vloeistof op een verstoring beschrijven.

Op deze manier ontdekten de onderzoekers dat veranderingen in de snelheid waarmee de deelnemers zich bewogen zich als een golf honderden meters door de groepen heen bewoog. Veranderingen in de richting bleken zich maar enkele meters voort te planten in een groep. De onderzoekers publiceerden hun resultaten vrijdag in het wetenschappelijke tijdschrift ­Science. Zij willen nu vervolgonderzoek doen om te zien of ze ook het effect van extreme verstoringen nauwkeurig kunnen voorspellen in dit soort groepen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Fraude met nepartikelen in wetenschap wordt met kunstmatige intelligentie steeds makkelijker

Wetenschappers delen hun kennis in wetenschappelijke artikelen. Maar daarin schuilt ook een gevaar: ze worden ook afgerekend op het aantal artikelen dat ze publiceren.

Afbeelding

Reddingsrat met Eindhovens rugzakje moet mensen na aardbeving opsporen onder puin

Een Belgische hulporganisatie traint hamsterratten om slachtoffers op te sporen na aardbevingen. De beestjes dragen een rugzakje vol elektronica, dat is ontwikkeld door studenten van de Technische Universiteit Eindhoven.

Afbeelding

De serieuze zorg van CliniClowns. 'Wij kunnen er helemaal zijn voor de patiënt'

Een onderzoek van de universiteit van Tel Aviv beschrijft welke therapeutische doelen medical clowns hebben. 'Ik ben er voor de patiënt en sluit aan bij wat hem of haar bezighoudt.'

Afbeelding

Anderhalve graad opwarming van de aarde mogelijk volgend jaar al een feit

Klimaatwetenschappers zien de mogelijkheid dat al volgend jaar de 1,5 graad opwarming van de aarde een feit wordt. Ook al is de kans daarop klein, het zou voor het eerst zijn dat een hard klimaatdoel wordt overschreden.

Afbeelding

De computer moet nodig op dieet en kunstmatige intelligentie is wellicht de oplossing

Informatietechnologie verbruikt tussen de vijf en tien procent van de wereldwijde elektriciteitsproductie en dat verbruik blijft groeien. Hoe is de energiehonger te stillen?

Afbeelding

Wie veel vloekt, is niet zo aardig en consciëntieus. 'Onze taal weerspiegelt wie we zijn'

Mensen die veel vloeken, zijn minder gewetensvol. Dat is een van de uitkomsten van onderzoek van psycholoog Antonis Koutsoumpis, die verbonden is aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.