Luister naar

Kleurstof in tandplak wijst op werk nonnen in hoogwaardige illustraties

Nieuws
René Fransen
donderdag 10 januari 2019 om 08:26
Circa honderd korrels van ultramarijn pigment bevatte de tandplak van een vrouw uit de elfde eeuw.
Circa honderd korrels van ultramarijn pigment bevatte de tandplak van een vrouw uit de elfde eeuw. the borthwick institute, university of york

York

Het gebit van een vrouw uit de elfde eeuw, begraven in een Duits klooster bij Dalheim, laat zien dat nonnen hoogwaardige illustraties maakten in handschriften. Het bevestigt dat in de Middeleeuwen niet alleen mannen verantwoordelijk waren voor de productie van boeken.

In de tandplak van de vrouw vonden Britse onderzoekers van de universiteit van York en Duitse collega’s zo’n honderd korrels van ultramarijn pigment. Het pigment is vermoedelijk in de mond van de vrouw terechtgekomen terwijl zij de punt van de kwast in haar mond had om die scherp genoeg te maken voor fijne details.

Ultramarijn werd gemaakt van lapis lazuli, dat in die tijd alleen in Afghanistan werd gedolven. Alleen zeer hoog aangeschreven schrijvers en illustratoren mochten deze dure kleurstof gebruiken. Het laat zien dat vrouwen een prominente rol konden spelen bij het maken van manuscripten. Er is relatief weinig bekend over de identiteit van schrijvers en illustratoren. Pas in de vijftiende eeuw begonnen die hun werk te signeren.

Wel is bekend dat in de Duitse kloosters veel vrouwen uit adellijke kringen als non dienden. Zij waren goed opgeleid en geletterd, en hoefden veelal geen zwaar werk te doen. Ook het skelet van de vrouw met het ultramarijn tussen haar tanden wees erop dat zij weinig zwaar fysiek werk had gedaan.

De wetenschappers gebruiken laserlicht om de samenstelling van de tandplak te analyseren. Met deze techniek hopen ze nog meer informatie te krijgen over de leefomstandigheden van mensen in vroegere tijden. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Science Advances.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Er zijn allerlei manieren om materiaal van de windmolens opnieuw te gebruiken

Een foto van een bulldozer die in stukken gezaagde windmolenbladen onder een laag zand begraaft is populair op sociale media, met bijschriften als ‘Lekker groen hé???’. De foto is echt, maar geeft niet de hele werkelijkheid weer

Afbeelding

Klimaatpanel luidt noodklok. 'Als wereld zijn we nog steeds niet op de goede weg'

Alleen draconische maatregelen kunnen nog voorkomen dat de wereld onder de 1,5 graad opwarming blijft. Zelfs 4 graden opwarming is nog altijd niet uitgesloten. Dat stelt het IPCC, in een nieuwe samenvatting.

Afbeelding

Komen de mammoet en dodo terug? 'Het roept vragen op over menselijke hoogmoed'

Wat als we uitgestorven plant- en diersoorten terug kunnen brengen? Het Amerikaanse bedrijf Colossal Laboratories & Biosciences denkt het mogelijk is, met moderne DNA-technieken. Maar is het ook verantwoord?

Afbeelding

Goed en slecht nieuws over genen: vier vragen over de internationale top

In Londen vond deze week de derde ‘Internationale top over menselijk genoom-redactie’ plaats. Dit jaar waren er geen schokkende mededelingen, maar wel een enthousiaste vrouw die dankzij gen-redactie is genezen van sikkelcelziekte.

Afbeelding

Volgens de FBI kwam het coronavirus toch uit een lab, maar virologen zuchten diep

De gedachte dat het coronavirus uit een laboratorium is ontsnapt, laat de wereld maar niet los. Nu blijkt de Amerikaanse FBI de theorie al enige tijd aan te hangen. Er zou nieuw bewijs voor zijn, maar dat wordt niet gegeven.

Afbeelding

'Ruimte voor twee kerncentrales'

De Nederlandse overheid besloot onlangs om twee nieuwe kerncentrales te bouwen bij Borssele. Onder meer Greenpeace en WNF zijn tegen, maar kernenergie lijkt onmisbaar bij de overgang naar duurzame energie. Zes vragen over kernenergie.