Luister naar

Brexit is ongezond voor de Britten

Nieuws
René Fransen
dinsdag 29 januari 2019 om 03:00

Londen

Wanneer Groot-Brittannië de EU verlaat, zullen de ­prijzen voor groenten en fruit stijgen. Dat zal leiden tot een daling in de consumptie van verse groenten en fruit, wat op termijn weer leidt tot een toename in sterfgevallen aan hart- en vaatziekten en hersen­infarcten. Deze toename kan bij een harde brexit ­alleen al in Engeland oplopen tot ruim twaalfduizend extra sterfgevallen in de periode tot 2030. In Noord-Ierland, Wales en Schotland zal een vergelijkbare ­stijging plaatsvinden van het aantal doden door deze aandoeningen.

Deze analyse is maandag gepubliceerd in het medische tijdschrift BMJ Open. Gezondheidswetenschappers uit Londen en Liverpool hebben berekend welke impact een harde en zachte brexit zullen hebben op de gezondheid van de Britten. Groot-Brittannië importeert 84 procent van al het fruit en 43 procent van alle groenten uit de EU of andere landen. Door de brexit zullen de grenscontroles extra kosten met zich meebrengen. Ook importheffingen – die hoger zijn bij een harde brexit – zullen gevolgen hebben voor de prijs van groenten en fruit, met prijsstijgingen van rond de vijftien procent.

Een familie van vier personen zal gemiddeld ongeveer 2,20 Britse ponden (ongeveer € 2,54) per week extra kwijt zijn aan groenten en fruit. De onderzoekers be­rekenden de gevolgen van deze prijsstijging en vonden een daling in de consumptie van groenten en fruit van ­tussen de drie en elf procent, afhankelijk van hoe ‘hard’ de brexit is en wat voor handelsverdragen er ­gesloten worden.

Hoewel de berekeningen zijn gebaseerd op modellen van de consumptie van groenten en fruit en onzekere scenario’s over de uitkomst van de brexit-onderhan­delingen, onderstreept de analyse volgens de onderzoekers dat een vertrek uit de EU niet alleen een politieke of sociale kwestie is: de brexit kan ook slecht uitpakken voor de volksgezondheid.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Japanse bloem verschiet herhaaldelijk van kleur, maar hoe dat kan is een raadsel

De Causonis japonica is niet zo geliefd bij bezitters van tuinen omdat het een nogal woekerende plant is. Maar de bloemen beschikken over een bijzondere eigenschap: zij blijken herhaaldelijk van kleur te kunnen wisselen.

Afbeelding

Oude stukken leisteen met ingekraste uilen blijken knutselwerkjes van kinderen te zijn

De gevonden leistenen met ingekraste uilen lijken weinig te zeggen over de rituelen van kopertijd-mensen, maar veel over de creativiteit van de kopertijd-kinderen.

Afbeelding

Liefde gaat door de maag: verpoppende mieren produceren voedsel voor de anderen in hun kolonie

Verpoppende mieren blijken een belangrijke functie te hebben: ze produceren een voedselrijke, melkachtige substantie waar volwassen mieren en larven zich mee voeden.

Afbeelding

Voor een efficiënte landbouw moeten planten elkaar niet beconcurreren, maar samenwerken

Het denken over evolutie wordt vaak gedomineerd door ‘overleven van de sterkste’. Voor een efficiënte landbouw zijn opeengepakte planten het beste. En die manier van groeien is alleen mogelijk wanneer planten samenwerken.

Afbeelding

Poliep heeft veelzijdige straalaandrijving

Een eenvoudige poliep die in de diepzee leeft, blijkt een zeer efficiënte manier te hebben om zich voort te bewegen. Het organisme met de wetenschappelijke naam Nanomia bijuga pompt water uit aanhangsels op het lijf om zichzelf te verplaatsen.

Afbeelding

Romeinse munt met onbekende keizer blijkt toch echt te zijn

In 1713 zijn in Transsylvanië Romeinse munten opgegraven. Maar omdat op één munt een onbekende keizer was afgebeeld, werden die als vervalsingen gezien. Nu blijkt dat ze toch echt zijn.