Luister naar

Ook ouderen maken nieuwe hersencellen

Nieuws
René Fransen
dinsdag 26 maart 2019 om 03:00

Madrid

De meeste menselijke hersencellen waren al aanwezig bij onze geboorte en lang is gedacht dat we alleen maar hersencellen kwijtraken. De afgelopen jaren zijn er aanwijzingen gekomen dat er in bepaalde hersenkernen toch ook nieuwe cellen kunnen bijkomen. Een Spaans onderzoek lijkt dat te bevestigen: in 58 monsters van menselijk hersenweefsel zijn nieuwe hersencellen gevonden in de hippocampus. Deze hersenkern speelt een rol bij onder meer het geheugen en oriëntatie.

De onderzoekers zagen ook dat op elke leeftijd hersencellen kunnen ontstaan, zelfs in het brein van tachtigjarigen. Bij ouderen lijken iets minder nieuwe hersencellen te ontstaan, maar alleen bij patiënten met Alzheimer neemt het aantal nieuwe cellen echt drastisch af. De onderzoekers denken dat bij eerder onderzoek, waarin geen nieuwe hersencellen zijn gevonden, niet de juiste technieken zijn gebruikt om het hersenweefsel te conserveren. Hun onderzoek is maandag gepubliceerd in het tijdschrift Nature Medicine.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De koers die Gerrit Hiemstra nu inslaat, onderstreept zijn vastberadenheid: er moet iets veranderen

Gerrit Hiemstra stopt als weerman bij het NOS Journaal en gaat zich richten op het terugdringen van CO2-uitstoot. 'Tot nu toe heb ik vooral veel gesproken over klimaatverandering, nu wil ik er ook echt iets aan gaan doen.'

Afbeelding

'Kweekembryo' roept vragen op: 'De vruchtbaarheid van mensen neemt al jaren af'

Onderzoek met menselijke embryo’s is grotendeels verboden. Wetenschappers zoeken daarom alternatieven om meer te leren over de vroegste ontwikkeling van de mens.

Afbeelding

Intensieve landbouw dé oorzaak voor achteruitgang vogelstand, klimaatverandering nauwelijks

De vogelstand in Europa loopt drastisch terug en dat komt vooral door de intensieve landbouw. Dat schrijft een internationale groep onderzoekers in wetenschappelijk vakblad PNAS.

Afbeelding

Niet alleen dieren, maar ook mensen laten sporen achter: 'Die informatie zwerft dus overal rond'

Wie privacy belangrijk vindt kan maar beter slippers dragen op het strand. Nieuw onderzoek laat namelijk zien dat uit de afdruk van een blote voet in het zand een DNA profiel van de badgast is te maken.

Afbeelding

Denver Coleman werd succesvol geopereerd aan haar hersenen vóór haar geboorte (en is daarmee een wereldprimeur)

Amerikaanse artsen hebben voor het eerst een succesvolle hersenoperatie uitgevoerd bij een ongeboren baby. De doctoren opereerden het kind in de baarmoeder aan een ernstige, potentieel dodelijke bloedvatafwijking in het hoofd.

Afbeelding

Met de Mars-robot Perseverance op zoek naar leven. 'We willen meer autonomie in de ruimtevaart'

Zijn wij alleen in het universum, of bestaat er ook op andere planeten leven? Monsters van de Mars-robot Perseverance zouden bewijs voor leven op Mars kunnen bevatten. Daarvoor moeten we ze wel op aarde kunnen bestuderen.