Luister naar

Fragmenten wijzen op nieuwe mensensoort

Nieuws
In een grot op het noordelijke hoofdeiland van de Filipijnen, Luzon, zijn dertien fragmenten van vermoedelijk drie menselijke individuen gevonden. Wetenschappers denken dat het om een nieuwe mensensoort gaat.
René Fransen
zaterdag 13 april 2019 om 03:00
De grot op Luzon, het noordelijke hoofdeiland van de Filipijnen.
De grot op Luzon, het noordelijke hoofdeiland van de Filipijnen. callao cave archaeology project

Eerder was al een voetbeentje gevonden in de Callao-grot. Die is op een ouderdom van 67.000 jaar gedateerd. Nu zijn in dezelfde geologische laag ook een aantal kiezen (premolaren), een handbeentje en een dijbeen opgegraven.

Het voetbeentje leek op dat van een Australopithecus, een mogelijke voorouder van de mens. De nieuwe elementen tonen een mengeling van modernere (waaronder de Flores-mens en andere mensensoorten die in Zuid-0ost Azië leefden) en primitieve kenmerken, wat de onderzoekers tot de conclusie brengt dat het hier gaat om een nieuwe soort. Zij hebben hem de naam Homo Luzonensis (naar het eiland Luzon) gegeven.

Of het inderdaad om een echt nieuwe soort gaat, zou DNA onderzoek kunnen uitwijzen, maar het is niet gelukt om DNA uit de kiezen of botten te halen. Het warme, vochtige klimaat op de Filipijnen zorgt ervoor dat dit materiaal snel vergaat. ?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Romeinse munt met onbekende keizer blijkt toch echt te zijn

In 1713 zijn in Transsylvanië Romeinse munten opgegraven. Maar omdat op één munt een onbekende keizer was afgebeeld, werden die als vervalsingen gezien. Nu blijkt dat ze toch echt zijn.

Afbeelding

Grote trap gebruikt medicijnen

De grote trap, een kleurige vogel die vooral in Spanje en Portugal leeft, lijkt bewust planten te eten die een stof bevatten waar darmparasieten niet tegen kunnen.

Afbeelding

Coronavaccin biedt extra bescherming na doormaken infectie

Ook na doormaken van een infectie met het coronavirus is het verstandig je te laten vaccineren, blijkt uit Deens onderzoek.

Afbeelding

Drone met vleugels kan scherpe bochten maken

Drones die vliegen als een helikopter kunnen zeer goed manoeuvreren. Maar drones met een vleugel gebruiken minder energie tijdens het vliegen en kunnen dus eenvoudiger grote afstanden afleggen. Vogels combineren de efficiëntie van vleugels met een grote manoeuvreerbaarheid.

Afbeelding

Vapen is niet alleen slecht voor je longen, het veroorzaakt ook gaatjes volgens tandartsen

Dat het inhaleren van de damp van een e-sigaret, vapen, schadelijk kan zijn voor de longen, wisten we al. Maar nu stellen Amerikaanse tandartsen dat het ook de kans op gaatjes vergroot.

Afbeelding

Dieetverandering zichtbaar in tandsteen

Tijdens de jonge steentijd vond er een dieetverandering plaats. Onderzoekers tonen aan dat de jager-verzamelaars vooral veel vlees aten, maar dat landbouwers vooral zetmeel en melkproducten in het dieet hadden.