Caviakies slijt van onderaf
Zürich
De kiezen van planteneters slijten vooral door kleine stukjes silicaten in hun voedsel. Dierenartsen van de kliniek voor Dierentuindieren aan de universiteit van Zürich (Zwitserland) laten nu zien hoe de kiezen afslijten.
De kiezen van planteneters zijn beschermd door een laagje glazuur, een extreem hard materiaal. De silicaten in hun voer zijn minder hard, maar toch slijten de kiezen hiervan. Om uit te zoeken hoe dat precies gebeurt, gaven de onderzoekers cavia’s drie verschillende soorten voer: verse luzerne, die zo goed als geen silicaten bevat, gewoon gras en bamboe. Bamboe bevat juist zeer veel silicaten. Tijdens de proef is het gebit van de dieren gecontroleerd met gedetailleerde 3D-röntgenscans.
De onderzoekers vonden inderdaad dat de slijtage van de kiezen sterker was naarmate er meer silicaten in het voer zaten. Daarbij was ook te zien hoe die slijtage plaatsvindt. Het glazuur vormt ribbels op het kauwvlak van de kiezen. Tussen die ribbels bevindt zich het veel zachtere dentine (tandbeen). De silicaten zorgen ervoor dat die dentine snel slijt, waardoor de ribbels van glazuur steeds verder bloot komen te liggen. Uiteindelijk verliezen de ribbels hun stabiliteit en breken af. Op die manier kunnen de silicaten kiezen die met het veel hardere glazuur zijn bedekt, doen afslijten. Het onderzoek is dinsdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.