Mazelen vermindert de weerstand
Amsterdam
Een infectie met het mazelenvirus vermindert de weerstand tegen andere ziekten, en wist het ‘geheugen’ van het afweersysteem. Dat blijkt uit een Brits-Nederlands onderzoek bij kinderen tijdens een mazelenuitbraak die in 2013 plaatsvond.
Artsen weten dat mazelenpatiënten nadat ze zijn opgeknapt, relatief vaak een nieuwe infectie oplopen. Bij eerder onderzoek bij de Nederlandse kinderen, van drie christelijke scholen, is al vastgesteld dat hun afweersysteem minder goed werkte na de infectie.
Bloed dat destijds is afgenomen, is nu opnieuw geanalyseerd, waarbij de onderzoekers ontdekten dat een speciaal type afweercellen, die zorgen voor het geheugen van het afweersysteem, na de infectie met het mazelenvirus zijn verdwenen. In bloedmonsters die voor de mazelenuitbraak waren genomen, zijn deze cellen wel aanwezig. Deze observatie is nog eens bevestigd in fretten, die vaak als proefdier bij onderzoek naar infecties worden gebruikt. De dieren kregen een griepvaccin en werden daarna met het mazelenvirus besmet. Dit verminderde de bescherming van het vaccin.
Uit bloedmonsters blijkt dat sommige niet-gevaccineerde kinderen die in 2013 met mazelen waren besmet, vijf jaar later nog steeds een verzwakt afweersysteem hebben. Het afweersysteem lijkt na de besmetting ook te zijn ‘gereset’ naar een toestand die alleen bij baby’s voorkomt. Daardoor kan het afweersysteem minder antistoffen aanmaken.
Volgens de onderzoekers onderstreept hun werk nog eens hoe belangrijk het is om tegen mazelen te vaccineren: dat beschermt niet alleen tegen het mazelenvirus, maar voorkomt ook dat het afweersysteem door het virus wordt verzwakt. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Science Immunology.