Luister naar

Mazelen vermindert de weerstand

Nieuws
René Fransen
zaterdag 2 november 2019 om 03:00

Amsterdam

Een infectie met het mazelenvirus vermindert de weerstand tegen andere ziekten, en wist het ‘geheugen’ van het afweersysteem. Dat blijkt uit een Brits-Nederlands onderzoek bij kinderen tijdens een mazelenuitbraak die in 2013 plaatsvond.

Artsen weten dat mazelenpatiënten nadat ze zijn opgeknapt, relatief vaak een nieuwe infectie oplopen. Bij eerder onderzoek bij de Nederlandse kinderen, van drie christelijke scholen, is al vastgesteld dat hun afweersysteem minder goed werkte na de infectie.

Bloed dat destijds is afgenomen, is nu opnieuw geanalyseerd, waarbij de onderzoekers ontdekten dat een speciaal type afweercellen, die zorgen voor het geheugen van het afweersysteem, na de infectie met het mazelenvirus zijn verdwenen. In bloedmonsters die voor de mazelenuitbraak waren genomen, zijn deze cellen wel aanwezig. Deze observatie is nog eens bevestigd in fretten, die vaak als proefdier bij onderzoek naar infecties worden gebruikt. De dieren kregen een griepvaccin en werden daarna met het mazelenvirus besmet. Dit verminderde de bescherming van het vaccin.

Uit bloedmonsters blijkt dat sommige niet-gevaccineerde kinderen die in 2013 met mazelen waren besmet, vijf jaar later nog steeds een verzwakt afweersysteem hebben. Het afweersysteem lijkt na de besmetting ook te zijn ‘gereset’ naar een toestand die alleen bij baby’s voorkomt. Daardoor kan het afweersysteem minder antistoffen aanmaken.

Volgens de onderzoekers onderstreept hun werk nog eens hoe belangrijk het is om tegen mazelen te vaccineren: dat beschermt niet alleen tegen het mazelenvirus, maar voorkomt ook dat het afweersysteem door het virus wordt verzwakt. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Science Immunology.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De koers die Gerrit Hiemstra nu inslaat, onderstreept zijn vastberadenheid: er moet iets veranderen

Gerrit Hiemstra stopt als weerman bij het NOS Journaal en gaat zich richten op het terugdringen van CO2-uitstoot. 'Tot nu toe heb ik vooral veel gesproken over klimaatverandering, nu wil ik er ook echt iets aan gaan doen.'

Afbeelding

'Kweekembryo' roept vragen op: 'De vruchtbaarheid van mensen neemt al jaren af'

Onderzoek met menselijke embryo’s is grotendeels verboden. Wetenschappers zoeken daarom alternatieven om meer te leren over de vroegste ontwikkeling van de mens.

Afbeelding

Intensieve landbouw dé oorzaak voor achteruitgang vogelstand, klimaatverandering nauwelijks

De vogelstand in Europa loopt drastisch terug en dat komt vooral door de intensieve landbouw. Dat schrijft een internationale groep onderzoekers in wetenschappelijk vakblad PNAS.

Afbeelding

Niet alleen dieren, maar ook mensen laten sporen achter: 'Die informatie zwerft dus overal rond'

Wie privacy belangrijk vindt kan maar beter slippers dragen op het strand. Nieuw onderzoek laat namelijk zien dat uit de afdruk van een blote voet in het zand een DNA profiel van de badgast is te maken.

Afbeelding

Denver Coleman werd succesvol geopereerd aan haar hersenen vóór haar geboorte (en is daarmee een wereldprimeur)

Amerikaanse artsen hebben voor het eerst een succesvolle hersenoperatie uitgevoerd bij een ongeboren baby. De doctoren opereerden het kind in de baarmoeder aan een ernstige, potentieel dodelijke bloedvatafwijking in het hoofd.

Afbeelding

Met de Mars-robot Perseverance op zoek naar leven. 'We willen meer autonomie in de ruimtevaart'

Zijn wij alleen in het universum, of bestaat er ook op andere planeten leven? Monsters van de Mars-robot Perseverance zouden bewijs voor leven op Mars kunnen bevatten. Daarvoor moeten we ze wel op aarde kunnen bestuderen.