‘Kweekembryo’ roept vragen op: ‘De vruchtbaarheid van mensen neemt al jaren af’

Achtergrond
Onderzoek met menselijke embryo’s is grotendeels verboden. Wetenschappers zoeken daarom alternatieven om meer te leren over de vroegste ontwikkeling van de mens.
René Fransen
vrijdag 19 mei 2023 om 01:01 aangepast 06:51
Een java-aap in het Apencentrum in Rijswijk. Met stamcellen van een java-aap kweekten Chinese onderzoekers een embryo-achtige structuur.
Een java-aap in het Apencentrum in Rijswijk. Met stamcellen van een java-aap kweekten Chinese onderzoekers een embryo-achtige structuur. beeld anp / Phil Nijhuis

Maastricht

Chinese onderzoekers kweekten een embryo-achtige structuur met stamcellen van een java-aap, die allerlei stappen van de normale embryonale ontwikkeling doormaakt, zelfs de innesteling in een baarmoeder. Een Nederlandse onderzoeker die problemen met de innesteling onderzoekt, is enthousiast. 

Wetenschappers kunnen al een paar jaar embryo-achtige structuren kweken uit cellen van bijvoorbeeld muizen, apen of mensen. Die cellen nemen onder de juiste omstandigheden een vorm aan die lijkt op een echt embryo. Zulke structuren zijn een alternatief voor het gebruik van menselijke embryo’s voor onderzoek naar de vroegste ontwikkeling. Ook christelijke ethici vinden experimenten met dit soort kweekembryo’s acceptabel.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Kweekembryo' roept vragen op: 'De vruchtbaarheid van mensen neemt al jaren af'

Onderzoek met menselijke embryo’s is grotendeels verboden. Wetenschappers zoeken daarom alternatieven om meer te leren over de vroegste ontwikkeling van de mens.

Afbeelding

Intensieve landbouw dé oorzaak voor achteruitgang vogelstand, klimaatverandering nauwelijks

De vogelstand in Europa loopt drastisch terug en dat komt vooral door de intensieve landbouw. Dat schrijft een internationale groep onderzoekers in wetenschappelijk vakblad PNAS.

Afbeelding

Niet alleen dieren, maar ook mensen laten sporen achter: 'Die informatie zwerft dus overal rond'

Wie privacy belangrijk vindt kan maar beter slippers dragen op het strand. Nieuw onderzoek laat namelijk zien dat uit de afdruk van een blote voet in het zand een DNA profiel van de badgast is te maken.

Afbeelding

Denver Coleman werd succesvol geopereerd aan haar hersenen vóór haar geboorte (en is daarmee een wereldprimeur)

Amerikaanse artsen hebben voor het eerst een succesvolle hersenoperatie uitgevoerd bij een ongeboren baby. De doctoren opereerden het kind in de baarmoeder aan een ernstige, potentieel dodelijke bloedvatafwijking in het hoofd.

Afbeelding

Met de Mars-robot Perseverance op zoek naar leven. 'We willen meer autonomie in de ruimtevaart'

Zijn wij alleen in het universum, of bestaat er ook op andere planeten leven? Monsters van de Mars-robot Perseverance zouden bewijs voor leven op Mars kunnen bevatten. Daarvoor moeten we ze wel op aarde kunnen bestuderen.

Afbeelding

Jongeren die walnoten eten kunnen zich beter concentreren en er zijn meer gunstige effecten

Je bent jong en je kunt je niet goed concentreren. Wat kan helpen? Spaanse onderzoekers kwamen met een opmerkelijk advies. Drie keer per week een handje walnoten eten, en het gaat al beter.