Intensieve landbouw dé oorzaak voor achteruitgang vogelstand, klimaatverandering nauwelijks

Achtergrond
De vogelstand in Europa loopt drastisch terug en dat komt vooral door de intensieve landbouw. Dat schrijft een internationale groep onderzoekers in wetenschappelijk vakblad PNAS. Om die achteruitgang te keren zijn ‘diepgaande veranderingen’ en hervormingen nodig in de landbouw.
Maarten Keulemans / vk
woensdag 17 mei 2023 om 02:01
Grauwe gors
Grauwe gors beeld anp / Sijmen Hendriks

Amersfoort

Het is voor het eerst dat wetenschappers zo gedetailleerd de vinger leggen op de oorzaken van de achteruitgang van vogels. De intensieve landbouw is veruit de grootste schadepost, op enige afstand gevolgd door verstedelijking. 

Afgelopen vier decennia zijn de populaties weidevogels meer dan gehalveerd, constateert het team van meer dan vijftig wetenschappers onder Franse leiding. 

Maar ook trek- en bosvogels en soorten die afhankelijk zijn van wormen en insecten worden zwaar geraakt door de landbouw. ‘Dat is dus de overweldigende meerderheid van de alledaagse vogels’, noteert de groep droogjes.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Kweekembryo' roept vragen op: 'De vruchtbaarheid van mensen neemt al jaren af'

Onderzoek met menselijke embryo’s is grotendeels verboden. Wetenschappers zoeken daarom alternatieven om meer te leren over de vroegste ontwikkeling van de mens.

Afbeelding

Intensieve landbouw dé oorzaak voor achteruitgang vogelstand, klimaatverandering nauwelijks

De vogelstand in Europa loopt drastisch terug en dat komt vooral door de intensieve landbouw. Dat schrijft een internationale groep onderzoekers in wetenschappelijk vakblad PNAS.

Afbeelding

Niet alleen dieren, maar ook mensen laten sporen achter: 'Die informatie zwerft dus overal rond'

Wie privacy belangrijk vindt kan maar beter slippers dragen op het strand. Nieuw onderzoek laat namelijk zien dat uit de afdruk van een blote voet in het zand een DNA profiel van de badgast is te maken.

Afbeelding

Denver Coleman werd succesvol geopereerd aan haar hersenen vóór haar geboorte (en is daarmee een wereldprimeur)

Amerikaanse artsen hebben voor het eerst een succesvolle hersenoperatie uitgevoerd bij een ongeboren baby. De doctoren opereerden het kind in de baarmoeder aan een ernstige, potentieel dodelijke bloedvatafwijking in het hoofd.

Afbeelding

Met de Mars-robot Perseverance op zoek naar leven. 'We willen meer autonomie in de ruimtevaart'

Zijn wij alleen in het universum, of bestaat er ook op andere planeten leven? Monsters van de Mars-robot Perseverance zouden bewijs voor leven op Mars kunnen bevatten. Daarvoor moeten we ze wel op aarde kunnen bestuderen.

Afbeelding

Jongeren die walnoten eten kunnen zich beter concentreren en er zijn meer gunstige effecten

Je bent jong en je kunt je niet goed concentreren. Wat kan helpen? Spaanse onderzoekers kwamen met een opmerkelijk advies. Drie keer per week een handje walnoten eten, en het gaat al beter.