Niet alleen dieren, maar ook mensen laten sporen achter: ‘Die informatie zwerft dus overal rond’

Achtergrond
Wie privacy belangrijk vindt kan maar beter slippers dragen op het strand. Nieuw onderzoek laat namelijk zien dat uit de afdruk van een blote voet in het zand een DNA profiel van de badgast is te maken. Ook het water van een rivier of de lucht in een kamer bevatten DNA van mensen. Dat levert kansen op voor wetenschappers en opsporingsdiensten, maar ook veel ethische vragen.
René Fransen
maandag 15 mei 2023 om 19:07
Onderzoekers Jessica Farrell en Sean Goggin verzamelen watermonsters voor de kust van St. Augustine, Florida.
Onderzoekers Jessica Farrell en Sean Goggin verzamelen watermonsters voor de kust van St. Augustine, Florida. beeld Todd Osbourne

Amersfoort

Hoe kom je er achter welke diersoorten in een gebied leven? Moderne biologen gaan daarvoor niet meer op zoek naar sporen, ze nemen gewoon wat zand of water uit de omgeving en kijken vervolgens naar het DNA dat daarin zit. Veel diersoorten zijn te identificeren door gericht te kijken naar specifieke stukjes uniek DNA, die samen een soort van streepjescode vormen.

Maar hoe zit het met onze eigen soort, vroeg een team biologen uit de VS en Ierland zich af. Laat die ook sporen achter? Zij analyseerden het DNA in verschillende monsters die ze hadden genomen in Florida (VS) en Ierland om te zien of er ook menselijk DNA in te vinden was. Dat bleek inderdaad zo te zijn. Bovendien was de kwaliteit van het DNA in veel monsters zo goed dat..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Kweekembryo' roept vragen op: 'De vruchtbaarheid van mensen neemt al jaren af'

Onderzoek met menselijke embryo’s is grotendeels verboden. Wetenschappers zoeken daarom alternatieven om meer te leren over de vroegste ontwikkeling van de mens.

Afbeelding

Intensieve landbouw dé oorzaak voor achteruitgang vogelstand, klimaatverandering nauwelijks

De vogelstand in Europa loopt drastisch terug en dat komt vooral door de intensieve landbouw. Dat schrijft een internationale groep onderzoekers in wetenschappelijk vakblad PNAS.

Afbeelding

Niet alleen dieren, maar ook mensen laten sporen achter: 'Die informatie zwerft dus overal rond'

Wie privacy belangrijk vindt kan maar beter slippers dragen op het strand. Nieuw onderzoek laat namelijk zien dat uit de afdruk van een blote voet in het zand een DNA profiel van de badgast is te maken.

Afbeelding

Denver Coleman werd succesvol geopereerd aan haar hersenen vóór haar geboorte (en is daarmee een wereldprimeur)

Amerikaanse artsen hebben voor het eerst een succesvolle hersenoperatie uitgevoerd bij een ongeboren baby. De doctoren opereerden het kind in de baarmoeder aan een ernstige, potentieel dodelijke bloedvatafwijking in het hoofd.

Afbeelding

Met de Mars-robot Perseverance op zoek naar leven. 'We willen meer autonomie in de ruimtevaart'

Zijn wij alleen in het universum, of bestaat er ook op andere planeten leven? Monsters van de Mars-robot Perseverance zouden bewijs voor leven op Mars kunnen bevatten. Daarvoor moeten we ze wel op aarde kunnen bestuderen.

Afbeelding

Jongeren die walnoten eten kunnen zich beter concentreren en er zijn meer gunstige effecten

Je bent jong en je kunt je niet goed concentreren. Wat kan helpen? Spaanse onderzoekers kwamen met een opmerkelijk advies. Drie keer per week een handje walnoten eten, en het gaat al beter.