Wetenschappers: wereldbevolking krimpt eerder en sneller dan verwacht (en dat is goed én slecht nieuws)

Nieuws
Op de huidige koers zal de aarde 8,6 miljard bewoners tellen rond het midden van deze eeuw en daarna geleidelijk krimpen. Dat zijn er veel minder en de krimp gaat sneller dan de Verenigde Naties vorig jaar nog verwachtten, met een piek van 11 miljard mensen rond het jaar 2080.
Maarten Keulemans / vk
maandag 27 maart 2023 om 19:10
Een dalende bevolking krijgt immers een waterhoofd van oudere mensen, waarvoor de slinkende jongere generatie op de een of andere manier zal moeten opdraaien, in zorg en in kosten.
Een dalende bevolking krijgt immers een waterhoofd van oudere mensen, waarvoor de slinkende jongere generatie op de een of andere manier zal moeten opdraaien, in zorg en in kosten. beeld cfoto / Sipa Usa
Student Student: nieuws

Amsterdam

Met extra inspanning van ontwikkelingsprogramma’s voor met name Afrika, kan de wereldbevolking zelfs al gaan dalen rond het jaar 2040. Op het hoogtepunt lopen er in dat geval 8,5 miljard mensen rond op aarde, en 6 miljard tegen het einde van de eeuw. Momenteel telt de aarde 8 miljard bewoners.

Dat berekenen Duitse en Scandinavische wetenschappers, in opdracht van de Club van Rome, met een nieuwe, preciezere prognose van hoe de bevolking zich de komende eeuw ontwikkelt. 

De snellere daling zou betekenen dat de bevolkingsexplosie die bioloog Paul Ehrlich in 1968 voorzag in zijn beroemde boek The Population Bomb nooit zal afgaan, schrijven de..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.