Er zijn allerlei manieren om materiaal van de windmolens opnieuw te gebruiken

Achtergrond
Zijn windmolens wel goed voor het milieu? De foto van een bulldozer die in stukken gezaagde windmolenbladen onder een laag zand begraaft is populair op sociale media, met bijschriften als ‘Lekker groen hé???’ De foto is echt, maar geeft niet de hele werkelijkheid weer. Want er zijn allerlei manieren om materiaal van de windmolens opnieuw te gebruiken.
René Fransen
dinsdag 21 maart 2023 om 19:21
In januari braken de wieken, de rotor en een deel van de mast af van een windmolen in Zeewolde.
In januari braken de wieken, de rotor en een deel van de mast af van een windmolen in Zeewolde. beeld anp / Sander Koning

Zeewolde

Begin dit jaar brak een windmolen in de buurt van Zeewolde in tweeën. Het was er een uit een park van zestien molens die in 1989 zijn geplaatst, en inmiddels al aan het einde van hun verwachte levensduur zijn. Het energiebedrijf Vattenfall, eigenaar van het park, heeft daarom besloten het direct af te breken.

Windmolens zijn doorgaans ontworpen om een jaar of 20 tot 25 mee te gaan, dus de komende jaren stijgt het aantal afgedankte molens flink. De metalen onderdelen zijn goed te recyclen, maar niet de windmolenbladen. Die zijn gemaakt van vezelversterkte composiet, een mengsel van een kunsthars met vezels. Die hars is sterk genoeg om tientallen jaren mee te gaan, maar daardoor lastig te verwerken. Dus hebben de critici gelijk?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De koers die Gerrit Hiemstra nu inslaat, onderstreept zijn vastberadenheid: er moet iets veranderen

Gerrit Hiemstra stopt als weerman bij het NOS Journaal en gaat zich richten op het terugdringen van CO2-uitstoot. 'Tot nu toe heb ik vooral veel gesproken over klimaatverandering, nu wil ik er ook echt iets aan gaan doen.'

Afbeelding

'Kweekembryo' roept vragen op: 'De vruchtbaarheid van mensen neemt al jaren af'

Onderzoek met menselijke embryo’s is grotendeels verboden. Wetenschappers zoeken daarom alternatieven om meer te leren over de vroegste ontwikkeling van de mens.

Afbeelding

Intensieve landbouw dé oorzaak voor achteruitgang vogelstand, klimaatverandering nauwelijks

De vogelstand in Europa loopt drastisch terug en dat komt vooral door de intensieve landbouw. Dat schrijft een internationale groep onderzoekers in wetenschappelijk vakblad PNAS.

Afbeelding

Niet alleen dieren, maar ook mensen laten sporen achter: 'Die informatie zwerft dus overal rond'

Wie privacy belangrijk vindt kan maar beter slippers dragen op het strand. Nieuw onderzoek laat namelijk zien dat uit de afdruk van een blote voet in het zand een DNA profiel van de badgast is te maken.

Afbeelding

Denver Coleman werd succesvol geopereerd aan haar hersenen vóór haar geboorte (en is daarmee een wereldprimeur)

Amerikaanse artsen hebben voor het eerst een succesvolle hersenoperatie uitgevoerd bij een ongeboren baby. De doctoren opereerden het kind in de baarmoeder aan een ernstige, potentieel dodelijke bloedvatafwijking in het hoofd.

Afbeelding

Met de Mars-robot Perseverance op zoek naar leven. 'We willen meer autonomie in de ruimtevaart'

Zijn wij alleen in het universum, of bestaat er ook op andere planeten leven? Monsters van de Mars-robot Perseverance zouden bewijs voor leven op Mars kunnen bevatten. Daarvoor moeten we ze wel op aarde kunnen bestuderen.