Klimaatpanel luidt noodklok. ‘Als wereld zijn we nog steeds niet op de goede weg’

Nieuws
Alleen draconische maatregelen kunnen nog voorkomen dat de wereld onder de 1,5 graad opwarming blijft. Zelfs 4 graden opwarming is nog altijd niet uitgesloten. Dat stelt het IPCC, in een nieuwe samenvatting van de stand van zaken.
Maarten Keulemans / vk
maandag 20 maart 2023 om 15:42 aangepast 17:55
Smeltwater stroomt van de Groenlandse ijskap naar de Baffin Bay nabij Pituffik.
Smeltwater stroomt van de Groenlandse ijskap naar de Baffin Bay nabij Pituffik. beeld afp/ Kerem Yücel
Klimaat

Den Haag

Weer een waarschuwing, weer galmende woorden. ‘Als we nu in actie komen, kunnen we nog een leefbare duurzame toekomst voor iedereen veiligstellen’, aldus Hoesung Lee, voorzitter van het VN-klimaatpanel het IPCC. ‘Als ik het hele verhaal moet samenvatten in één woord, dan is het: urgentie’, zegt klimaatwetenschapper Detlef van Vuuren (Planbureau voor de leefomgeving). ‘Als wereld zijn we nog steeds niet op de goede weg. Eigenlijk is dit het beslissende moment.’

Het klimaatpanel van de Verenigde Naties heeft het allemaal nog maar eens opgeschreven, in een nieuw rapport: het klimaat verandert, 1,5 graad opwarming is eigenlijk al niet meer te vermijden, en als regeringen niet alles op alles zetten, overschrijden we later deze eeuw ook..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.