Komen de mammoet en dodo terug? ‘Het roept vragen op over menselijke hoogmoed’

Achtergrond
Wat als we uitgestorven plant- en diersoorten terug kunnen brengen? Het Amerikaanse bedrijf Colossal Laboratories & Biosciences denkt het mogelijk is, met moderne DNA-technieken. Maar is het ook verantwoord? ‘Het roept vragen op over menselijke hoogmoed.’
René Fransen
woensdag 15 maart 2023 om 19:43 aangepast 20:25
In Duitsland vond Simone Grundmann (rechts) in de herfst op de zolder van haar overleden vader minstens 15.000 jaar oude botten van een wolharige mammoet. Een Amerikaans bedrijf wil onder andere deze soort weer tot leven wekken.
In Duitsland vond Simone Grundmann (rechts) in de herfst op de zolder van haar overleden vader minstens 15.000 jaar oude botten van een wolharige mammoet. Een Amerikaans bedrijf wil onder andere deze soort weer tot leven wekken. beeld anp / Guido Kirchner

Het eerste project van Colossal is het terugbrengen van de wolharige mammoet. Uit exemplaren die in de Siberische permafrost zijn gevonden, is DNA gehaald, waarmee de genetische code van de mammoeten in kaart is gebracht. Daaruit bleek onder meer dat de Aziatische olifant de meest nauwe verwant van de mammoet is. De wetenschappers van het bedrijf willen daarom het DNA van een Aziatische olifant aanpassen zodat die een dikke vacht krijgt en lange, gekrulde slagtanden.

Al die DNA-veranderingen moeten daarvoor eerst worden aangebracht in cellen van de Aziatische olifant. Als dat is gelukt, willen de onderzoekers een celkern met het aangepaste DNA overzetten in een eicel van een olifant en het embryo bij een draagmoeder (de minder bedreigde A..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Spinozapremie naar buitenlandse milieuwetenschapper en schimmelbioloog: 'In Nederland mag je groot denken'

De hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap, de Spinozapremie, gaat dit jaar naar twee vrouwelijke hoogleraren op het gebied van milieu en biodiversiteit die beiden naar Nederland migreerden. Wie zijn Joyeeta Gupta en Toby Kiers?

Afbeelding

IJsvrije Noordpool tijdens zomers mogelijk al onvermijdelijk, zelfs als klimaatbeloften worden nagekomen

Zelfs als de wereld de uitstoot van broeikasgassen radicaal terugbrengt en zich aan haar klimaatbeloften houdt, zijn zomers met een nagenoeg ijsvrije Noordpool waarschijnlijk niet meer te vermijden.

Afbeelding

Een prik voor de poes in plaats van sterilisatie: veelbelovend, maar vooral voor zwerfkatten

Nooit meer een versufte poes die met een corset aan bij de dierenarts vandaan komt, na een operatieve sterilisatie. Die belofte komt in zicht, nu onderzoekers erin zijn geslaagd voor het eerst enkele poezen te steriliseren met een injectie in plaats van een operatie.

Afbeelding

'Kweekembryo' roept vragen op: 'De vruchtbaarheid van mensen neemt al jaren af'

Onderzoek met menselijke embryo’s is grotendeels verboden. Wetenschappers zoeken daarom alternatieven om meer te leren over de vroegste ontwikkeling van de mens.

Afbeelding

Intensieve landbouw dé oorzaak voor achteruitgang vogelstand, klimaatverandering nauwelijks

De vogelstand in Europa loopt drastisch terug en dat komt vooral door de intensieve landbouw. Dat schrijft een internationale groep onderzoekers in wetenschappelijk vakblad PNAS.

Afbeelding

Niet alleen dieren, maar ook mensen laten sporen achter: 'Die informatie zwerft dus overal rond'

Wie privacy belangrijk vindt kan maar beter slippers dragen op het strand. Nieuw onderzoek laat namelijk zien dat uit de afdruk van een blote voet in het zand een DNA profiel van de badgast is te maken.