Komen de mammoet en dodo terug? ‘Het roept vragen op over menselijke hoogmoed’

Achtergrond
Wat als we uitgestorven plant- en diersoorten terug kunnen brengen? Het Amerikaanse bedrijf Colossal Laboratories & Biosciences denkt het mogelijk is, met moderne DNA-technieken. Maar is het ook verantwoord? ‘Het roept vragen op over menselijke hoogmoed.’
René Fransen
woensdag 15 maart 2023 om 19:43 aangepast 20:25
In Duitsland vond Simone Grundmann (rechts) in de herfst op de zolder van haar overleden vader minstens 15.000 jaar oude botten van een wolharige mammoet. Een Amerikaans bedrijf wil onder andere deze soort weer tot leven wekken.
In Duitsland vond Simone Grundmann (rechts) in de herfst op de zolder van haar overleden vader minstens 15.000 jaar oude botten van een wolharige mammoet. Een Amerikaans bedrijf wil onder andere deze soort weer tot leven wekken. beeld anp / Guido Kirchner

Het eerste project van Colossal is het terugbrengen van de wolharige mammoet. Uit exemplaren die in de Siberische permafrost zijn gevonden, is DNA gehaald, waarmee de genetische code van de mammoeten in kaart is gebracht. Daaruit bleek onder meer dat de Aziatische olifant de meest nauwe verwant van de mammoet is. De wetenschappers van het bedrijf willen daarom het DNA van een Aziatische olifant aanpassen zodat die een dikke vacht krijgt en lange, gekrulde slagtanden.

Al die DNA-veranderingen moeten daarvoor eerst worden aangebracht in cellen van de Aziatische olifant. Als dat is gelukt, willen de onderzoekers een celkern met het aangepaste DNA overzetten in een eicel van een olifant en het embryo bij een draagmoeder (de minder bedreigde A..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wetenschappers: wereldbevolking krimpt eerder en sneller dan verwacht (en dat is goed én slecht nieuws)

Op de huidige koers zal de aarde 8,6 miljard bewoners tellen rond het midden van deze eeuw en daarna geleidelijk krimpen. Dat zijn er veel minder en de krimp gaat sneller dan de eerder voorspelde piek van 11 miljard mensen rond het jaar 2080.

Afbeelding

Er zijn allerlei manieren om materiaal van de windmolens opnieuw te gebruiken

Een foto van een bulldozer die in stukken gezaagde windmolenbladen onder een laag zand begraaft is populair op sociale media, met bijschriften als ‘Lekker groen hé???’. De foto is echt, maar geeft niet de hele werkelijkheid weer

Afbeelding

Klimaatpanel luidt noodklok. 'Als wereld zijn we nog steeds niet op de goede weg'

Alleen draconische maatregelen kunnen nog voorkomen dat de wereld onder de 1,5 graad opwarming blijft. Zelfs 4 graden opwarming is nog altijd niet uitgesloten. Dat stelt het IPCC, in een nieuwe samenvatting.

Afbeelding

Komen de mammoet en dodo terug? 'Het roept vragen op over menselijke hoogmoed'

Wat als we uitgestorven plant- en diersoorten terug kunnen brengen? Het Amerikaanse bedrijf Colossal Laboratories & Biosciences denkt het mogelijk is, met moderne DNA-technieken. Maar is het ook verantwoord?

Afbeelding

Goed en slecht nieuws over genen: vier vragen over de internationale top

In Londen vond deze week de derde ‘Internationale top over menselijk genoom-redactie’ plaats. Dit jaar waren er geen schokkende mededelingen, maar wel een enthousiaste vrouw die dankzij gen-redactie is genezen van sikkelcelziekte.

Afbeelding

Volgens de FBI kwam het coronavirus toch uit een lab, maar virologen zuchten diep

De gedachte dat het coronavirus uit een laboratorium is ontsnapt, laat de wereld maar niet los. Nu blijkt de Amerikaanse FBI de theorie al enige tijd aan te hangen. Er zou nieuw bewijs voor zijn, maar dat wordt niet gegeven.